Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τουρκία: Διαβουλεύσεις και παζάρια με τον ακροδεξιό Ογάν

Κορυ­φώ­νο­νται οι διερ­γα­σί­ες και τα σκλη­ρά παζά­ρια ανά­με­σα στους υπο­ψή­φιους των προ­ε­δρι­κών εκλο­γών στην Τουρ­κία, για την εξα­σφά­λι­ση της στή­ρι­ξης ενό­ψει του δεύ­τε­ρου γύρου.

Την Παρα­σκευή, υπήρ­ξε συνά­ντη­ση των Κεμάλ Κιλιτσ­ντά­ρο­γλου και Ουμίτ Οσντάγ, τον πρό­ε­δρο του κόμ­μα­τος Νίκη, η οποία όμως ολο­κλη­ρώ­θη­κε χωρίς συμ­φω­νία, γεγο­νός που σημαί­νει ότι δεν θα ανα­κοι­νώ­σει ‑προς το παρόν- τη στή­ρι­ξή του στον υπο­ψή­φιο πρό­ε­δρο της Τουρκίας.

Το κόμ­μα του Οσντάγ συμ­με­τέ­χει στην συμ­μα­χία ΑΤΑ, με υπο­ψή­φιο πρό­ε­δρο τον ακρο­δε­ξιό Σινάν Ογάν, που συγκέ­ντρω­σε ποσο­στό άνω του 5% μετά τον πρώ­το γύρο των εκλο­γών της Τουρ­κί­ας στις 14 Μαΐ­ου, το οποίο θα μπο­ρού­σε να βοη­θή­σει τον Κιλιτσ­ντά­ρο­γλου να «χτυ­πή­σει» τα ποσο­στά του Ερντο­γάν, καθώς ο Τούρ­κος πρό­ε­δρος δεν επα­νε­ξε­λέ­γη για μισή μονάδα.

Η συνά­ντη­ση Κιλιτσ­ντά­ρο­γλου-Οσντάγ έγι­νε στα γρα­φεία του κόμ­μα­τος Νίκη. Σε δηλώ­σεις του ο Οσντάγ, ανέ­φε­ρε ότι αφού αυτός και οι συνερ­γά­τες του εξε­τά­σουν και αξιο­λο­γή­σουν τις απα­ντή­σεις που έλα­βαν από τον Κιλιτσ­ντά­ρο­γλου, θα μοι­ρα­στούν τις από­ψεις τους «με το τουρ­κι­κό κοι­νό σε σύντο­μο χρο­νι­κό διάστημα».

Λίγες ώρες αργό­τε­ρα, το γρα­φείο Τύπου του Τούρ­κου προ­έ­δρου ανα­κοί­νω­σε ότι ο Ερντο­γάν συνα­ντή­θη­κε με τον ίδιο τον επι­κε­φα­λής της συμ­μα­χί­ας ΑΤΑ, Σινάν Ογκάν.

Σύμ­φω­να με την ανα­κοί­νω­ση η συνά­ντη­ση έγι­νε στο προ­ε­δρι­κό γρα­φείο στο Ντολ­μα­μπα­χτσέ στην Κων­στα­ντι­νού­πο­λη, διήρ­κε­σε περί­που 1 ώρα, αλλά δεν ακο­λού­θη­σαν δηλώ­σεις από τους δύο άνδρες.

Για τον Σινάν Ογάν οι Σύροι πρό­σφυ­γες απο­τε­λούν κεντρι­κό θέμα του προ­ε­κλο­γι­κού αγώ­να. Ο ίδιος θέλει τον άμε­ση απο­μά­κρυν­σή τους και, ενώ επαι­νεί τους Τούρ­κους σε όλους τους τόνους, ισχυ­ρί­ζε­ται ότι οι Σύροι πρό­σφυ­γες είναι επι­κίν­δυ­νοι και εγκλη­μα­τί­ες. Στον πρώ­το γύρο των εκλο­γών, την περα­σμέ­νη Κυρια­κή, ο Σινάν Ογάν μπο­ρεί να έμει­νε στην τρί­τη και τελευ­ταία θέση μετα­ξύ των διεκ­δι­κη­τών της Προ­ε­δρί­ας, αλλά συγκέ­ντρω­σε ένα αξιο­σέ­βα­στο ποσο­στό 5,1%. Αισθά­νε­ται τώρα ότι μπο­ρεί να επη­ρε­ά­σει την τελι­κή έκβα­ση της ανα­μέ­τρη­σης, στον δεύ­τε­ρο γύρο, ανά­με­σα στον Ταγίπ Ερντο­γάν και τον Κεμάλ Κιλιτσ­ντά­ρο­γλου. Υπάρ­χουν όμως δύο καί­ρια ερω­τή­μα­τα: Αν θα θελή­σει να ταχθεί ανοι­χτά υπέρ του ενός εκ των δύο υπο­ψη­φί­ων, αλλά και αν οι ψηφο­φό­ροι του πράγ­μα­τι θα ακο­λου­θού­σαν την όποια υπό­δει­ξή του.

Η εκλο­γι­κή συμπε­ρι­φο­ρά των οπα­δών του δεν έχει ακό­μη ανα­λυ­θεί επαρ­κώς. Το σίγου­ρο είναι ότι χωρίς τον Σινάν Ογάν ούτε ο Ερντο­γάν μπο­ρεί να επα­νε­κλε­γεί, ούτε ο Κιλιτσ­ντά­ρο­γλου μπο­ρεί να κάνει την ανα­τρο­πή. Στρα­τη­γι­κός στό­χος του Σινάν Ογάν ήταν εξαρ­χής να κρι­θούν οι προ­ε­δρι­κές εκλο­γές στον δεύ­τε­ρο γύρο και ο ίδιος να ανα­γκά­σει τους δύο μονο­μά­χους να καθί­σουν στο τρα­πέ­ζι των δια­πραγ­μα­τεύ­ε­ων, αλλά με δικούς του όρους. «Όταν έρθει εκεί­νη η στιγ­μή, δεν θα κάνου­με καμία παρα­χώ­ρη­ση δωρε­άν», έλε­γε πριν από τις εκλο­γές, αφή­νο­ντας να εννοη­θεί ότι θα απαι­τή­σει συγκε­κρι­μέ­να υπουργεία.

Για να στη­ρί­ξει την αντι­πο­λί­τευ­ση στον δεύ­τε­ρο γύρο θεω­ρεί­ται βέβαιο ότι θα προ­βά­λει πολύ συγκε­κρι­μέ­νους όρους, όπως την απο­στα­σιο­ποί­η­ση από τους Κούρ­δους. Παρα­μέ­νει αμφί­βο­λο, εάν μπο­ρεί να συναι­νέ­σει σε αυτό ο Κιλιτ­ντά­ρο­γλου, έχο­ντας απο­σπά­σει στον πρώ­το γύρο τις περισ­σό­τε­ρες ψήφους στις περί­φέ­ρειες-προ­πύρ­για του φιλο­κουρ­δι­κού HDP.

Πηγή: 902.gr, Hurriyet, Daily Sabah, Deutsche Welle

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο