Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τουρκία: Είκοσι δύο μέχρι τώρα νεκροί μετά την κατανάλωση νοθευμένου αλκοόλ

Του­λά­χι­στον 22 άνθρω­ποι έχα­σαν τη ζωή τους και άλλοι 16 νοση­λεύ­ο­νται σε κρί­σι­μη κατά­στα­ση στο νοσο­κο­μείο μετά την κατα­νά­λω­ση νοθευ­μέ­νου αλκο­όλ στην Κων­στα­ντι­νού­πο­λη.

Από το γρα­φείο του κυβερ­νή­τη της Κων­στα­ντι­νού­πο­λης ανα­κοι­νώ­θη­κε πως έγι­ναν τέσ­σε­ρις  συλ­λή­ψεις σε σχέ­ση με την υπό­θε­ση, ενώ οι τουρ­κι­κές αρχές ενέ­τει­ναν πρό­σφα­τα τις επι­χει­ρή­σεις κατά του παρά­νο­μου αλκο­όλ εν όψει των εορ­τα­σμών της Πρω­το­χρο­νιάς, πραγ­μα­το­ποιώ­ντας πολ­λές εφό­δους σε όλη τη χώρα και βάζο­ντας στο στό­χα­στρό τους πωλη­τές και διανομείς.

Σε ανα­κοί­νω­σε που εκδό­θη­κε από το γρα­φείο του κυβερ­νή­τη της Κων­στα­ντι­νού­πο­λης ανα­φέ­ρε­ται πως έντε­κα από τους ανθρώ­πους που έχα­σαν τη ζωή τους ήταν ξένης υπη­κο­ό­τη­τας, όπως επί­σης και πέντε από εκεί­νους που νοση­λεύ­ο­νται.

Συνολικά, 46 άνθρωποι έχουν εισαχθεί στο νοσοκομεία έχοντας υποστεί δηλητηρίαση από αλκοόλ.

Οι τιμές στα αλκο­ο­λού­χα ποτά στις αγο­ρές, τα εστια­τό­ρια και τα μπαρ έχουν εκτο­ξευ­τεί τους τελευ­ταί­ους μήνες λόγω της υψη­λής φορο­λο­γί­ας και της αύξη­σης του πληθωρισμού.

Όπως ανα­φέ­ρει χαρα­κτη­ρι­στι­κά το reuters το κυβερ­νών κόμ­μα AKP του Τούρ­κου προ­έ­δρου Ταγίπ Ερντο­γάν “έχει επι­βά­λει υψη­λούς φόρους στο αλκο­όλ και η αγα­πη­μέ­νη εθνι­κή ρακή, ένα από­σταγ­μα με γεύ­ση γλυ­κά­νι­σου, έχει εκτο­ξευ­θεί την τελευ­ταία δεκα­ε­τία”, με τις τιμές των αλκο­ο­λού­χων ποτών σε αγο­ρές, εστια­τό­ρια και μπαρ να έχουν εκτο­ξευ­θεί τους τελευ­ταί­ους μήνες λόγω των υψη­λών φόρων και της έκρη­ξης του πληθωρισμού.

Οικο­νο­μι­κοί κά. ανα­λυ­τές δήλω­σαν ‑το προ­φα­νές, ότι η υπερ­βο­λι­κή φορο­λό­γη­ση του αλκο­όλ θα ενθαρ­ρύ­νει τους ανθρώ­πους να κατα­να­λώ­νουν προ­ϊ­ό­ντα ‑μπό­μπες ή να παρα­σκευά­ζουν δικά τους ποτά, οδη­γώ­ντας σε πολ­λούς θανά­τους που θα μπο­ρού­σαν να αποφευχθούν.

Θυμί­ζου­με πως το φαι­νό­με­νο δεν είναι και­νούρ­γιο: πριν ένα χρό­νο (Οκτ-2020) του­λά­χι­στον 67 άνθρω­ποι έχα­σαν τη ζωή τους από δηλη­τη­ρί­α­ση αλκο­όλ, σύμ­φω­να με στοι­χεία που συγκέ­ντρω­σε το Anadolu Agency (AA) ‑του­λά­χι­στον 27 στην επαρ­χία Σμύρ­νης + 10 στην Κων­στα­ντι­νού­πο­λη κλπ. με τις επι­δρο­μές της αστυ­νο­μί­ας να αυξά­νο­νται συνε­χώς (418 ύπο­πτοι κρα­τή­θη­καν και 93 από αυτούς προφυλακίστηκαν).

Λόγω του χαμη­λού κόστους του, η παρα­σκευή με μεθυ­λι­κή αντί για αιθυ­λι­κή αλκο­ό­λη προ­κα­λεί σοβα­ρή βλά­βη στην ανθρώ­πι­νη υγεία, καθώς και θανά­τους. Το παρά­νο­μα παρα­γό­με­νο ποτό συχνά συνο­δεύ­ε­ται από μεθα­νό­λη, η οποία μπο­ρεί να προ­κα­λέ­σει μόνι­μη τύφλω­ση, μετα­βο­λι­κές δια­τα­ρα­χές και θάνα­το. Ωστό­σο και η χρή­ση αιθυ­λι­κής αλκο­ό­λης που παρά­γε­ται για άλλους σκο­πούς στα ποτά, αντί της τακτι­κής δια­δι­κα­σί­ας λήψης αλκο­όλ μέσω ζύμω­σης, προ­κα­λεί επί­σης σοβα­ρά προ­βλή­μα­τα υγείας.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο