Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τουρκία Εκλογές: Ένας νεκρός και τρεις τραυματίες σε εκλογικό κέντρο;

Σύμ­φω­να με όσα μετα­δί­δει το τηλε­ο­πτι­κό κανά­λι Halk tv  ένας νέκρος  και τρεις τραυ­μα­τιες σε εκλο­γι­κό κέντρο  στο Σου­ρούτς (Ούρ­φα.)

turkey3

Από το πρωί υπάρ­χουν καταγ­γε­λί­ες για έντα­ση στην περιοχή.

Η τοπι­κή νομαρ­χία δια­ψεύ­δει την ύπαρ­ξη νεκρού.

Η αντιπολίτευση καταγγέλλει απόπειρες εκλογικής νοθείας

Το μεγα­λύ­τε­ρο κόμ­μα της τουρ­κι­κής αντι­πο­λί­τευ­σης κατήγ­γει­λε από­πει­ρες νοθεί­ας στις πρό­ω­ρες βου­λευ­τι­κές και προ­ε­δρι­κές εκλο­γές που πραγ­μα­το­ποιού­νται σήμε­ρα στην Τουρκία.

«Έφθα­σαν σε μας πολυά­ριθ­μες δια­μαρ­τυ­ρί­ες» κυρί­ως από την επαρ­χία Σαν­λιούρ­φα (νοτιο­α­να­το­λι­κή Τουρ­κία), δήλω­σε ο εκπρό­σω­πος του σοσιαλ­δη­μο­κρα­τι­κού κόμ­μα­τος CHP, ο Μπου­λέντ Τεζ­τσάν, σε συνέ­ντευ­ξη Τύπου που έδω­σε στην έδρα του κόμ­μα­τός του στην Άγκυρα.

«Οι φίλοι μας επε­νέ­βη­σαν τη στιγ­μή που συνέ­βη­σαν», πρόσθεσε.

Ο Τεζ­τσάν απα­ρίθ­μη­σε πολ­λά παρα­δείγ­μα­τα απο­πει­ρών να παρα­γε­μι­στούν κάλ­πες. Μία κάλ­πη περιεί­χε ήδη μια εκα­το­στή ψηφο­δέλ­τια, όλα της συμ­μα­χί­ας με επι­κε­φα­λής το κυβερ­νών ισλα­μο­συ­ντη­ρη­τι­κό κόμ­μα AKP, πριν καν ανοί­ξουν τα εκλο­γι­κά τμήματα.

Φοβού­με­νοι νοθεία, ιδιαί­τε­ρα στη νοτιο­α­να­το­λι­κή Τουρ­κία όπου ζουν κυρί­ως Κούρ­δοι, αντι­πο­λι­τευό­με­νοι και μκο έχουν κινη­το­ποι­ή­σει εκα­το­ντά­δες χιλιά­δες παρα­τη­ρη­τές για να επι­βλέ­πουν τις κάλπες.

«Στην περιο­χή υπήρ­ξαν επι­θέ­σεις, απει­λές για να στα­μα­τή­σουν τους παρα­τη­ρη­τές μας», δήλω­σε ο Τεζτσάν.

Ο ίδιος εξέ­φρα­σε επί­σης τη λύπη του για την παρου­σία «ενό­πλων στους δρό­μους», οι οποί­οι προ­σπα­θούν, σύμ­φω­να με τον ίδιο, να δημιουρ­γή­σουν «ατμό­σφαι­ρα τρό­μου για τους ψηφοφόρους».

Το κύριο φιλο­κουρ­δι­κό κόμ­μα, το HDP, κατήγ­γει­λε επί­σης στα μέσα κοι­νω­νι­κής δικτύ­ω­σης παρό­μοιες από­πει­ρες νοθεί­ας και εκφο­βι­σμού στις νοτιο­α­να­το­λι­κές περιο­χές της χώρας.

Όμως ο πρό­ε­δρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντο­γάν υπο­στή­ρι­ξε, αφού ψήφι­σε στην Κων­στα­ντι­νού­πο­λη, πως πλη­ρο­φο­ρή­θη­κε «ότι σε όλη την Τουρ­κία δεν υπάρ­χουν σοβα­ρά προ­βλή­μα­τα» όσον αφο­ρά τη διε­ξα­γω­γή των διπλών εκλογών.

Ο επι­κε­φα­λής του CHP Κεμάλ Κιλιτσ­ντά­ρο­γλου, λίγο αφού ψήφι­σε στην Άγκυ­ρα, απηύ­θυ­νε έκκλη­ση προς «όλους τους δημό­σιους λει­τουρ­γούς» να απο­τρέ­ψουν από­πει­ρες νοθεί­ας: «Σας παρα­κα­λώ, μην ξεχνά­τε πως είστε κρα­τι­κοί λει­τουρ­γοί. Δεν είστε υπάλ­λη­λοι κάποιου πολι­τι­κού κόμματος».

Ο υπο­ψή­φιος του CHP, ο Μου­χα­ρέμ Ιντζέ, επι­βλή­θη­κε ως ο κύριος αντί­πα­λος του απερ­χό­με­νου προ­έ­δρου και επα­νέ­λα­βε σήμε­ρα τη βού­λη­σή του να περι­μέ­νει τα απο­τε­λέ­σμα­τα των εκλο­γών μπρο­στά από την έδρα της ανώ­τα­της εκλο­γι­κής αρχής.

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο