Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τουρκία Εκλογές: Ο Ερντογάν πανηγυρίζει, η αντιπολίτευση επιμένει ότι οι εκλογές δεν έχουν τελειώσει

Την στιγ­μή που πολ­λά μέσα ενη­μέ­ρω­σης ισχυ­ρί­ζο­νται ότι ο Ερντο­γάν κέρ­δι­σε τις εκλο­γές με άνε­τη δια­φο­ρά και υπο­στη­ρι­κτές του AKP πανη­γυ­ρί­ζουν στους δρό­μους (52% στο 96% των ψήφων), η αντι­πο­λί­τευ­ση επι­μέ­νει ότι εκα­τομ­μύ­ρια ψήφων δεν έχουν ακό­μη καταμετρηθεί.

“Ο τουρ­κι­κός λαός μου έδω­σε την εντο­λή”, με βάση τα ανε­πί­ση­μα ακό­μη απο­τε­λέ­σμα­τα των προ­ε­δρι­κών εκλο­γών, δήλω­σε ο Τούρ­κος πρό­ε­δρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντο­γάν μιλώ­ντας σε υπο­στη­ρι­κτές του στην Κωνσταντινούπολη.

“Τα ανε­πί­ση­μα απο­τε­λέ­σμα­τα των εκλο­γών είναι σαφή. Σύμ­φω­να μ’ αυτά, ο λαός μου εμπι­στεύ­τη­κε την ευθύ­νη του προ­έ­δρου της Δημο­κρα­τί­ας”, είπε. Δια­βε­βαί­ω­σε επί­σης ότι οι Τούρ­κοι ψηφο­φό­ροι έδω­σαν την κοι­νο­βου­λευ­τι­κή πλειο­ψη­φία στο Κόμ­μα Δικαιο­σύ­νης και Ανά­πτυ­ξης και τους συμ­μά­χους του.

Ο εκπρό­σω­πος του Λαϊ­κού Ρεπου­μπλι­κα­νι­κού Κόμ­μα­τος Μπου­λένβτ Τεζ­τσάν επέ­μει­νε κατά την διάρ­κεια συνέ­ντευ­ξης Τύπου ότι είναι πολύ νωρίς για να κηρυ­χθεί νικη­τής των προ­ε­δρι­κών εκλο­γών ο Ερντο­γάν, καθώς οι ψήφοι των μεγά­λων πόλε­ων δεν έχουν ακό­μη κατα­με­τρη­θεί και πρό­σθε­σε ότι η προ­ε­δρι­κή εκλο­γή θα κρι­θεί σε δεύ­τε­ρο γύρο.

«Μόνο το 56,7% των καλ­πών έχουν ανοι­χθεί μέχρι στιγ­μής. Ο Ερντο­γάν προη­γεί­ται με το 44% και ο Ιντζέ ακο­λου­θεί με 40%», δήλω­σε ο βου­λευ­τής του CHP Χαλούκ Πεκ­σέν. «Οι εκλο­γές δεν έχουν τελειώ­σει», σύμ­φω­να με το live blog της Hurriyet Daily News.

Αυτά σε μια εκλο­γι­κή δια­δι­κα­σία που χαρα­κτη­ρί­στη­κε από καταγ­γε­λί­ες αλλά και μεμο­νω­μέ­να βίαια περι­στα­τι­κά σε ορι­σμέ­νες περιο­χές της Τουρ­κί­ας κατά τη διάρ­κεια της ψηφοφορίας.

Ένα στέ­λε­χος της αντι­πο­λί­τευ­σης και δήμαρ­χος σε πόλη της ανα­το­λι­κής Τουρ­κί­ας, ο Μεχ­μέτ Σιντίκ Ντουρ­μάζ, σκο­τώ­θη­κε σε δια­πλη­κτι­σμό μετα­ξύ δύο οικο­γε­νειών, όπως ανέ­φε­ρε ο γενι­κός γραμ­μα­τέ­ας του κόμ­μα­τος Iyi («Καλό»), Αϊτούν Τσι­ράι, μέσω του Twitter.

Τα τουρ­κι­κά μέσα ενη­μέ­ρω­σης μετέ­δω­σαν ότι στο επει­σό­διο αυτό, στην περιο­χή Καρα­τσο­μπάν του Ερζε­ρούμ, έχα­σε τη ζωή του άλλο ένα άτομο.

Νίκη Ερντο­γάν και στην Βου­λή, αλλά μπαί­νουν οι Κούρδοι

Στις βου­λευ­τι­κές εκλο­γές, που γίνο­νται παράλ­λη­λα, η συνερ­γα­σία του ισλα­μο-συντη­ρη­τι­κού Κόμ­μα­τος Δικαιο­σύ­νης και Ανά­πτυ­ξης του κ. Ερντο­γάν (AKP) με τους εθνι­κι­στές του Ντε­βλέτ Μπα­χτσε­λί απο­δί­δει καρ­πούς, καθώς ο συνα­σπι­σμός απο­σπά το 54,03% των ψήφων, με την κατα­μέ­τρη­ση στο 92%.

Στον αντί­πο­δα, η συμ­μα­χία των κεμα­λι­στών με δύο ακό­μα κόμ­μα­τα απο­σπά το 33,4%.

Παρά­γο­ντας-κλει­δί στις ισορ­ρο­πί­ες στην νέα Βου­λή ανα­μέ­νε­ται να είναι το φιλο­κουρ­δι­κό Δημο­κρα­τι­κό Κόμ­μα των Λαών (HDP), το οποίο έχει τελι­κά έσπα­σε καθα­ρά το φράγ­μα του 10% που απαι­τεί­ται για είσο­δο στην Βου­λή και συνε­πώς θα πάρει έδρες που δια­φο­ρε­τι­κά θα ανα­λο­γού­σαν στο AKP.

Το εάν το μπλοκ Ερντο­γάν θα έχει αυτο­δυ­να­μία, που θα τον χρί­σει από­λυ­το ρυθ­μι­στή της πολι­τι­κής ζωής θα φανεί τις επό­με­νες ώρες, όταν θα γίνει η κατα­νο­μή των 600 εδρών.

Η συμ­με­το­χή υπο­λο­γί­ζε­ται πάνω από το 86%.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο