Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τουρκία — Εκρηξη σε ανθρακωρυχείο: Δεκάδες οι νεκροί και οι αγνοούμενοι

Του­λά­χι­στον 25 άνθρω­ποι βρή­καν τον θάνα­το και άλλοι 28 τραυ­μα­τί­στη­καν από την έκρη­ξη που σημειώ­θη­κε χθες Παρα­σκευή σε ανθρα­κω­ρυ­χείο της βορειο­δυ­τι­κής Τουρ­κί­ας, σύμ­φω­να με νεό­τε­ρο απο­λο­γι­σμό που έδω­σε στη δημο­σιό­τη­τα ο υπουρ­γός Υγεί­ας Φαχε­τίν Κοτζά. Άλλοι 11 εργά­τες νοση­λεύ­ο­νται τραυ­μα­τι­σμέ­νοι, ενώ παρα­μέ­νει αδιευ­κρί­νι­στος ο αριθ­μός των εγκλω­βι­σμέ­νων στις στο­ές του ορυχείου.

Εκτι­μά­ται ότι περί­που 110 εργά­τες βρί­σκο­νταν μέσα στο ορυ­χείο την ώρα που σημειώ­θη­κε η έκρηξη.

Καθ’ όλη τη διάρ­κεια της νύχτας δια­σώ­στες κατέ­βα­λαν αγω­νιώ­δεις προ­σπά­θειες για να εντο­πί­σουν εγκλωβισμένους.

Η έκρη­ξη σημειώ­θη­κε σε βάθος 300 μέτρων από την είσο­δο του ορυ­χεί­ου στην πόλη Αμάσ­ρα, γύρω στις 18:15 το από­γευ­μα της Παρασκευής.

«Βρι­σκό­μα­στε αντι­μέ­τω­ποι με μια θλι­βε­ρή κατά­στα­ση», δήλω­σε ο υπουρ­γός Εσω­τε­ρι­κών της Τουρ­κί­ας Σου­λεϊ­μάν Σοϊ­λού, ο οποί­ος επι­σκέ­φθη­κε τον τόπο της τρα­γω­δί­ας μαζί με τον υπουρ­γό Ενέρ­γειας Φατίχ Ντονμέζ.

Ο πρό­ε­δρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντο­γάν ακύ­ρω­σε τις προ­γραμ­μα­τι­σμέ­νες συνα­ντή­σεις του για να μετα­βεί σήμε­ρα στην περιο­χή. Σε ανάρ­τη­σή του στο Twitter εξέ­φρα­σε την ελπί­δα να μην αυξη­θεί περαι­τέ­ρω ο αριθ­μός των νεκρών και να απε­γκλω­βι­στούν σώοι και ασφα­λείς οι ανθρα­κω­ρύ­χοι που παρα­μέ­νουν παγι­δευ­μέ­νοι στις στοές.

Το πολύ­νε­κρο δυστύ­χη­μα ξύπνη­σε μνή­μες της τρα­γω­δί­ας του 2014 σε ανθρα­κω­ρυ­χείο της πόλης Σόμα, στη δυτι­κή Τουρ­κία, όπου 301 εργά­τες είχαν βρει τον θάνατο.

Αρθού­ρος Ρεμπώ Επα­να­στά­της και μπο­έμ ΜΙΚΡΗ ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο