Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τουρκία: Θα χρησιμοποιήσει κάθε νόμιμο μέσο για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της απέναντι στην Ελλάδα

Συνε­χί­ζε­ται η προ­κλη­τι­κό­τη­τα από την Αγκυ­ρα καθώς οι αιτιά­σεις περί στρα­τιω­τι­κο­ποί­η­σης των νησιών του ανα­το­λι­κού Αιγαί­ου, βρέ­θη­καν στο επί­κε­ντρο της συνε­δρί­α­σης του τουρ­κι­κού Συμ­βου­λί­ου Εθνι­κής Ασφαλείας.

Όπως ανα­φέ­ρουν τα τουρ­κι­κά ΜΜΕ, «συζη­τή­θη­καν οι προ­κλη­τι­κές ενέρ­γειες της Ελλά­δας, η οποία δεν έχει εγκα­τα­λεί­ψει τις παρά­νο­μες πρα­κτι­κές της παρά τις εκκλή­σεις μας να συμ­μορ­φω­θεί με τις υπο­χρε­ώ­σεις της που απορ­ρέ­ουν από το διε­θνές δίκαιο και τις συν­θή­κες, ιδί­ως οι πρό­σφα­τα αυξα­νό­με­νες προ­κλη­τι­κές ενέρ­γειες της».

Σύμ­φω­να με το κρα­τι­κό πρα­κτο­ρείο ειδή­σε­ων «Αnadolu», στη δια­κή­ρυ­ξη του Συμ­βου­λί­ου, μετα­ξύ άλλων ανα­φέ­ρε­ται ότι «δεν θα απο­φύ­γου­με να χρη­σι­μο­ποι­ή­σου­με κάθε είδους νόμι­μες μεθό­δους και μέσα για την προ­στα­σία των συμ­φε­ρό­ντων του έθνους μας απέ­να­ντι στις μάταιες προ­σπά­θειες της Ελλά­δας». Επί­σης ανα­φέ­ρε­ται ότι «οι κύκλοι που ενθαρ­ρύ­νουν την Ελλά­δα να εξο­πλί­σει τα νησιά με μη στρα­τιω­τι­κό καθε­στώς καλού­νται στην κοι­νή λογική».

Επί­σης η δια­κή­ρυ­ξη, ανα­φέ­ρε­ται και στην από­φα­ση των ΗΠΑ για άρση του εμπάρ­γκο όπλων κατά της Κυπρια­κής Δημο­κρα­τί­ας. Στο κεί­με­νο ανα­φέ­ρε­ται σύμ­φω­να με το «Anadolu» ότι «ζητή­θη­κε να ανα­κλη­θεί αυτή η από­φα­ση, η οποία είναι αντί­θε­τη στο πνεύ­μα της Συμμαχίας».

Παρό­ντες ήταν οι νέοι Αρχη­γοί της Πολε­μι­κής Αερο­πο­ρί­ας, Ατί­λα Γκιου­λάν και του Πολε­μι­κού Ναυ­τι­κού, Ερτσου­μέντ Τατλίογλου.

Σε ανα­κοί­νω­ση το ελλη­νι­κό υπουρ­γείο Εξω­τε­ρι­κών ανα­φέ­ρει πως η Τουρ­κία δεν έχει δικαί­ω­μα να απει­λεί με πόλε­μο την Ελλά­δα και επα­να­λαμ­βά­νει την πρό­θε­ση της ελλη­νι­κή κυβέρ­νη­σης να ξεκι­νή­σει διά­λο­γο στο όνο­μα της ΝΑΤΟι­κής συνοχής.

Ρ.Τ. Ερντογάν: Ζήτησε αποστρατικοποίηση των νησιών εμφανίζοντας την Τουρκία πολυτιμότερο σύμμαχο του ΝΑΤΟ

Στην ρητο­ρι­κή περί απο­στρα­τιω­τι­κο­ποί­η­σης των ελλη­νι­κών νησιών του Αιγαί­ου επέ­μει­νε για ακό­μη μία φορά ο Τούρ­κος πρό­ε­δρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντο­γάν, σε συνέ­ντευ­ξή του το βρά­δυ της Τετάρ­της, αμέ­σως μετά την συνε­δρί­α­ση του τουρ­κι­κού Συμ­βου­λί­ου Εθνι­κής Ασφαλείας.

«Είναι επι­τα­κτι­κή ανά­γκη να απο­στρα­τι­κο­ποι­ή­σουν τα νησιά» τόνι­σε ο Τούρ­κος Πρό­ε­δρος, ισχυ­ρι­ζό­με­νος ότι «σύμ­φω­να με τη Λωζά­νη, τα νησιά αυτά υπό­κει­νται σε ειδι­κό καθε­στώς» και ότι «η Ελλά­δα δεν πρέ­πει να παρα­σύ­ρε­ται από τις ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ δεν δεσμεύ­ο­νται από τη Λωζάνη».

«Η προσ­δο­κία μας από τις ΗΠΑ είναι να μην υπο­λο­γί­σουν λάθος την Ελλά­δα. Η δια­κή­ρυ­ξη του Συμ­βου­λί­ου Εθνι­κής Ασφα­λεί­ας περι­λαμ­βά­νει αυτά», είπε ο Τούρ­κος Πρόεδρος,

Παράλ­λη­λα, επι­χεί­ρη­σε να συν­δέ­σει την «προ­κλη­τι­κή συμπε­ρι­φο­ρά της Ελλά­δας», με την συνο­χή της νοτιο­α­να­το­λι­κής πτέ­ρυ­γας του ΝΑΤΟ λέγο­ντας ότι «οι ΗΠΑ δεν ενερ­γούν δίκαια μετα­ξύ των χωρών με τις οποί­ες είναι στο ΝΑΤΟ. Και η Ελλά­δα και η Τουρ­κία είναι στο ΝΑΤΟ, αλλά δεν μπο­ρούν να συγκριθούν».

Όπως ανέ­φε­ρε ο Τούρ­κος πρό­ε­δρος, «είμα­στε στο top 5 του ΝΑΤΟ. Είμα­στε σε σημα­ντι­κή θέση και με τη δύνα­μη που δίνου­με και με τις χερ­σαί­ες δυνά­μεις. Είναι απα­ρά­δε­κτο για τις ΗΠΑ να στέλ­νουν τέτοια όπλα, οχή­μα­τα και εξο­πλι­σμό στα νησιά».

Παράλ­λη­λα, ισχυ­ρί­στη­κε ότι «κάνα­με τις απα­ραί­τη­τες προει­δο­ποι­ή­σεις σε Αμε­ρι­κή και Ελλά­δα μέσω του Υπουρ­γεί­ου Εξω­τε­ρι­κών. Οι ΗΠΑ, δεν θα βρουν σύμ­μα­χο σαν την Τουρκία».

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντο­γάν συνέ­δε­σε την υπο­τι­θέ­με­νη στρα­τι­κο­ποί­η­ση των νησιών, με την άρση του εμπάρ­γκο όπλων από τις ΗΠΑ στην Κύπρο, λέγο­ντας: «Οι ΗΠΑ, που αγνο­ούν και μάλι­στα ενθαρ­ρύ­νουν τα βήμα­τα του (ελλη­νο­κυ­πρια­κού) διδύ­μου που απει­λούν την ειρή­νη και τη στα­θε­ρό­τη­τα, θα οδη­γή­σουν σε κούρ­σα εξο­πλι­σμών. Θα στα­μα­τή­σου­με; Κάνου­με αυτά τα βήμα­τα, θα τα κάνου­με. Έχου­με περί­που 40 χιλιά­δες στρα­τιώ­τες εκεί. Εκτός από αυτό, κάνου­με βήμα­τα σε αυτά τα θέμα­τα με τα όπλα, τα εργα­λεία και τον εξο­πλι­σμό μας. Όλοι πρέ­πει να γνω­ρί­ζουν ότι αυτό το τελευ­ταίο βήμα δεν θα μεί­νει αναπάντητο».

Πηγή: 902.gr

Αλή­θειες και ψέμα­τα για το λιμό στην Ουκρα­νία, Νίκος Μόττας

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο