Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τουρκία: Ισόβια κάθειρξη στον Οσμάν Καβαλά επέβαλλε το Εφετείο της Κωνσταντινούπολης

Εφε­τείο της Κων­στα­ντι­νού­πο­λης επι­κύ­ρω­σε σήμε­ρα την κατα­δί­κη, σε ισό­βια δεσμά, του Οσμάν Καβα­λά, ο οποί­ος κατη­γο­ρή­θη­κε για από­πει­ρα ανα­τρο­πής της κυβέρνησης.

Οι δικα­στές επέ­βα­λαν επί­σης στους επτά συγκα­τη­γο­ρου­μέ­νους του τις ίδιες ποι­νές, δηλα­δή κάθειρ­ξη 18 ετών, που τους είχαν επι­βλη­θεί και πρω­το­δί­κως, τον περα­σμέ­νο Απρίλιο.

Ο 65χρονος επι­χει­ρη­μα­τί­ας και φιλάν­θρω­πος κατη­γο­ρή­θη­κε για από­πει­ρα ανα­τρο­πής της κυβέρ­νη­σης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντο­γάν επει­δή φέρε­ται ότι χρη­μα­το­δό­τη­σε τις αντι­κυ­βερ­νη­τι­κές δια­δη­λώ­σεις του λεγό­με­νου «κινή­μα­τος του Γκε­ζί» το 2013. Οι άλλοι επτά συγκα­τη­γο­ρού­με­νοί του αντι­με­τώ­πι­ζαν την κατη­γο­ρία της παρο­χής υπο­στή­ρι­ξης στον Καβαλά.

Ο Καβα­λά και οι υπό­λοι­ποι κατα­δι­κα­σθέ­ντες μπο­ρούν τώρα να προ­σφύ­γουν στο τουρ­κι­κό Ακυ­ρω­τι­κό Δικαστήριο.

Οι τρεις συνή­γο­ροί του είπαν στις αγο­ρεύ­σεις τους ότι δεν υπάρ­χουν απο­δεί­ξεις για την ενο­χή του πελά­τη τους, ενώ κατήγ­γει­λαν και τη σκλη­ρό­τη­τα του κρά­τους σε αυτή τη μαρα­θώ­νια δίκη, την οποία θεω­ρούν πολι­τι­κή δίωξη.

Ο Καβα­λά συνε­λή­φθη στα τέλη Απρι­λί­ου και ο ίδιος κατήγ­γει­λε ότι υπο­βάλ­λε­ται σε μια «δικα­στι­κή δολο­φο­νία». Η υπό­θε­σή του προ­κά­λε­σε εντά­σεις στις σχέ­σεις της Άγκυ­ρας με δυτι­κο­ευ­ρω­παϊ­κές χώρες. Το Συμ­βού­λιο της Ευρώ­πης έχει καλέ­σει πολ­λές φορές την Τουρ­κία να αφή­σει αμέ­σως ελεύ­θε­ρο τον Οσμάν Καβα­λά, μετά την έκδο­ση μιας από­φα­σης σύμ­φω­να με την οποία η Άγκυ­ρα παρα­βί­α­σε την Ευρω­παϊ­κή Σύμ­βα­ση Δικαιω­μά­των του Ανθρώπου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο