Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τουρκία: «Οι ομοφυλόφιλοι φταίνε για τον κορωνοϊό» — Το υιοθετεί και ο Ερντογάν!!!

Η ομο­φυ­λο­φι­λία είναι συνυ­πεύ­θυ­νη για την διά­δο­ση του κορω­νοϊ­ού, δήλω­σε ο πνευ­μα­τι­κός ηγέ­της του Ισλάμ στην Τουρ­κία Αλί Ερμπάς. Τη θέση του ενστερ­νί­ζε­ται και ο Πρό­ε­δρος Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Αλί Ερμπάς, ιμά­μης και επι­κε­φα­λής της Διεύ­θυν­σης Θρη­σκευ­τι­κών Υπο­θέ­σε­ων (Diyanet) στην Τουρ­κία, είναι γνω­στός για τις συντη­ρη­τι­κές θέσεις του. Τη φήμη του επι­βε­βαί­ω­ση όταν πριν λίγες ημέ­ρες κατά την έναρ­ξη του Ραμα­ζα­νιού δήλω­σε ότι ο κορω­νο­ϊ­ός οφεί­λε­ται στους ομο­φυ­λό­φι­λους και τους άτεκνους.

Οι δηλώ­σεις του προ­κά­λε­σαν την οργή οργα­νώ­σε­ων υπε­ρά­σπι­σης των θεμε­λιω­δών δικαιω­μά­των, νομι­κών αλλά και πολι­τι­κών. Ο Ερμπάς άνοι­ξε την πόρ­τα στο μίσος και στις δια­κρί­σεις, του επιρ­ρί­πτουν. Για τον Τούρ­κο Πρό­ε­δρο Ταγίπ Ερντο­γάν, ο ανώ­τα­τος πνευ­μα­τι­κός ηγέ­της της χώρας απλά έκα­νε το καθή­κον του. «Η αξιο­λό­γη­ση έγι­νε σύμ­φω­να με το Ισλάμ και το κορά­νι» δήλω­σε και συμπλή­ρω­σε ότι «είναι ολόσωστη».

Και δεν είναι μόνο αυτό. Τάχθη­κε επα­νει­λημ­μέ­να ενα­ντί­ον του Δικη­γο­ρι­κού Συλ­λό­γου της Άγκυ­ρας που επέ­κρι­νε τις θέσεις του Ερμπάς, λέγο­ντας ότι η κρι­τι­κή των νομι­κών δεν είναι τίπο­τα άλλο από μια επί­θε­ση ενα­ντί­ον του Ισλάμ και του τουρ­κι­κού κρά­τους. Για τον Δικη­γο­ρι­κό Σύλ­λο­γο οι θέσεις του Ερμπάς δεν είναι η πρώ­τη φορά που προ­κα­λούν οργή. Στο παρελ­θόν είχε υπε­ρα­σπι­στεί παι­δε­ρα­στές και μισογύνηδες.

Δικηγορικός σύλλογος Άγκυρας εναντίον Ερμπάς

Η θέση του δικη­γο­ρι­κού συλ­λό­γου της Άγκυ­ρας πυρο­δό­τη­σε μια συζή­τη­ση γύρω από την ομο­φυ­λο­φι­λία και το Ισλάμ. Τα μέσα κοι­νω­νι­κής δικτύ­ω­σης πήραν φωτιά και οι οπα­δοί του κυβερ­νώ­ντος κόμ­μα­τος AKP κυκλο­φό­ρη­σαν το hashtag ‘Ο Αλί Ερμπάς δεν είναι μόνος’. Ανά­με­σα στους υπο­στη­ρι­κτές και ο Ιμπρα­χίμ Καλίν, εκπρό­σω­πος Τύπου του Τούρ­κου Προ­έ­δρου καθώς και ο εκπρό­σω­πος του κυβερ­νώ­ντος κόμ­μα­τος AKP Εμέρ Τσέ­λικ. Ο τελευ­ταί­ος μάλι­στα χαρα­κτή­ρι­σε την κρι­τι­κή του δικη­γο­ρι­κού συλ­λό­γου ως «φασι­στι­κή και αγε­νή». Ο Τσέ­λικ υπε­ρα­σπί­στη­κε τον Αλί Εμπάς, λέγο­ντας πως ο καθέ­νας έχει δικαί­ω­μα να εκφρά­σει τη γνώ­μη του. Λίγο μετά το tweet του δεν άργη­σε να αντι­δρά­σει και η Εισαγ­γε­λία, η οποία διέ­τα­ξε να γίνουν έρευ­νες ενα­ντί­ον του Δικη­γο­ρι­κού Συλ­λό­γου. Ο λόγος: «προ­σβο­λή θρη­σκευ­τι­κών αξιών, τις οποί­ες συμ­με­ρί­ζε­ται μεγά­λη μερί­δα του πληθυσμού».

Για την Ελιφ­κάν Ντε­μιρ­τάς, δικη­γό­ρος και ειδι­κή σε θέμα­τα δικαιω­μά­των ομο­φυ­λο­φί­λων οι έρευ­νες «δεν είναι παρά ένα θλι­βε­ρό παρά­δειγ­μα για το πόσο πολύ έχει εξα­πλω­θεί το μίσος». Σε αυτό τόνι­σε ότι δηλώ­σεις του τύπου ότι οι ομο­φυ­λό­φι­λοι απο­τε­λούν «σοβα­ρό κίν­δυ­νο» μπο­ρεί να οδη­γή­σουν σε πρά­ξεις βίας μέσα στην κοι­νω­νία. Πάρα πολ­λές οργα­νώ­σεις υπε­ρά­σπι­σης θεμε­λιω­δών δικαιω­μά­των τάχθη­καν υπέρ του δικη­γο­ρι­κού συλ­λό­γου στην Άγκυρα.

Απαγόρευση παρελάσεων gay

Η Φιράτ Σοϊ­λέ από τη συμ­βου­λευ­τι­κή υπη­ρε­σία ΛΑΟΤ δεν διστά­ζει να πει ότι οι δηλώ­σεις του Ερμπάς «απο­τε­λούν αδι­κή­μα­τα ενα­ντί­ον του Συντάγ­μα­τος». «Ο Ερμπάς παρα­βί­α­σε το δικαί­ω­μα της ειρη­νι­κής συμ­βί­ω­σης με το να θέσει τον εαυ­τό του πάνω από το Σύνταγ­μα. Διό­τι κάθε πολί­της σε μια κοι­νω­νία είναι ίσος με τον άλλο» συμπληρώνει.

Η Φιράτ Σοϊ­λέ δεν διστά­ζει να πει ότι τέτοιες δηλώ­σεις δηλη­τη­ριά­ζουν το κλί­μα στην κοι­νω­νία σε τέτοιο βαθ­μό που δεν απο­κλεί­ο­νται τα λιν­τσα­ρί­σμα­τα.  Παρό­μοιες δηλώ­σεις του 2015 οδή­γη­σαν σε αντι­πα­ρα­θέ­σεις μέσα στην κοινωνία.

Οι τουρ­κι­κές αρχές εδώ και χρό­νια έχουν βάλει στο στό­χα­στρο το κίνη­μα ομο­φυ­λο­φί­λων. Πέρυ­σι τον Ιού­νιο κατά τη διάρ­κεια gay παρέ­λα­σης στο Πέρα στην Κων­στα­ντι­νού­πο­λη σημειώ­θη­καν επει­σό­δια με την αστυ­νο­μία. Η κινη­το­ποί­η­ση των αρχών ήταν τερά­στια. Χρη­σι­μο­ποί­η­σαν δακρυ­γό­να, λαστι­χέ­νιες σφαί­ρες και αντλί­ες νερού.

Το 2014 εγκρί­θη­κε παρέ­λα­ση gay στην Κων­στα­ντι­νού­πο­λη. Ένα χρό­νο πριν είχαν συμ­με­τά­σχει μάλι­στα 100.000. Από τότε δεν έγι­νε άλλη παρέ­λα­ση διό­τι δεν εγκρί­θη­κε από τις αρχές.

Πηγή: Deutsche Welle

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο