Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τουρκία: Πέθανε η Εμπρού Τιμτίκ, δικηγόρος μετά από 238 ημέρες απεργία πείνας στη φυλακή

Η Τουρ­κά­λα δικη­γό­ρος, Εμπρού Τιμ­τίκ, που έκα­νε απερ­γία πεί­νας για 238 ημέ­ρες μετά την κατα­δί­κη της πέρυ­σι για συμ­με­το­χή σε τρο­μο­κρα­τι­κή οργά­νω­ση, πέθα­νε σήμε­ρα σε νοσο­κο­μείο της Κων­στα­ντι­νού­πο­λης, σύμ­φω­να με το δικη­γο­ρι­κό της γραφείο.

Το Λαϊ­κό Δικη­γο­ρι­κό Γρα­φείο ανέ­φε­ρε στο Twitter ότι η Εμπρού Τιμ­τίκ πραγ­μα­το­ποιού­σε απερ­γία πεί­νας απαι­τώ­ντας μια δίκαιη δίκη και πως η καρ­διά της στα­μά­τη­σε να χτυ­πά νωρίς σήμερα.

Διε­θνείς νομι­κές οργα­νώ­σεις υπε­ρά­σπι­σης δικαιω­μά­των τόνι­σαν ότι η Τιμ­τίκ κατα­δι­κά­στη­κε σε ποι­νή κάθειρ­ξης πάνω από 13 έτη, και ο συνά­δελ­φός της, ο Αϊτάτζ Ουν­σάλ, ξεκί­νη­σε απερ­γία πεί­νας τον Απρί­λιο «για να ενι­σχύ­σει το αίτη­μά τους για δίκαιες δίκες και για απο­νο­μή δικαιο­σύ­νης στην Τουρκία».

Οι δύο δικη­γό­ροι είχαν πει ότι θα «συνε­χί­σουν την απερ­γία πεί­νας ακό­μη κι αν αυτή οδη­γή­σει στο θάνα­τό τους», σύμ­φω­να με την ανα­κοί­νω­ση της 11ης Αυγού­στου της Επι­τρο­πής Ανθρω­πί­νων Δικαιω­μά­των της Αγγλί­ας και της Ουα­λί­ας, της Διε­θνούς Ένω­σης Δικη­γό­ρων και άλλων οργανώσεων.

Μια έφε­ση στην κατα­δι­κα­στι­κή ετυ­μη­γο­ρία που υπο­βλή­θη­κε τον Μάρ­τιο του 2019, απορ­ρί­φθη­κε τον Οκτώ­βριο, ενώ μια επι­πλέ­ον έφε­ση εκκρε­μεί στο Ανώ­τα­το Δικα­στή­ριο της Τουρκίας.

Πηγή: ΑΠΕ

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο