Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τουρκία: Σε νέο ιστορικό χαμηλό η ισοτιμία της λίρας έναντι του αμερικανικού δολαρίου

Η ισο­τι­μία της τουρ­κι­κής λίρας έπε­σε σε νέο ιστο­ρι­κό χαμη­λό ένα­ντι του δολα­ρί­ου καθώς ο πρό­ε­δρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντο­γάν ετοι­μά­ζε­ται να απο­φα­σί­σει τη σύν­θε­ση του νέου υπουρ­γι­κού συμ­βου­λί­ου και την κατεύ­θυν­ση της οικο­νο­μι­κής πολι­τι­κής έπει­τα από τον εκλο­γι­κό θρί­αμ­βό του.

Για τρί­τη ημέ­ρα απω­λειών στη σει­ρά, η λίρα υπο­χώ­ρη­σε σχε­δόν κατά 1,5% πέφτο­ντας στο ιστο­ρι­κό χαμη­λό των 20,75 ένα­ντι του αμε­ρι­κα­νι­κού δολα­ρί­ου, οδη­γώ­ντας τις απώ­λειές της φέτος σχε­δόν στο 10%.

Οι επεν­δυ­τές ανη­συ­χούν για τη βιω­σι­μό­τη­τα των ανορ­θό­δο­ξων οικο­νο­μι­κών πολι­τι­κών της Τουρ­κί­ας καθώς παρα­κο­λου­θούν ένα πρό­γραμ­μα χαμη­λών επι­το­κί­ων το οποίο υπε­ρα­σπί­ζε­ται ο Ερντογάν.

Η συνά­ντη­ση νωρί­τε­ρα αυτή την εβδο­μά­δα του Ερντο­γάν με τον Μεχ­μέτ Σιμ­σέκ, πρώ­ην «τσά­ρο» της οικο­νο­μί­ας που απο­λαμ­βά­νει σεβα­σμού από τους επεν­δυ­τές επει­δή υπο­στη­ρί­ζει μια ορθό­δο­ξη οικο­νο­μι­κή πολι­τι­κή, πυρο­δό­τη­σαν εκτι­μή­σεις για ενδε­χό­με­νη στρο­φή προς πιο συμ­βα­τι­κές πολιτικές.

«Δεν ξέρω αν θα είναι ο νέος υπουρ­γός Οικο­νο­μι­κών ή όχι, όμως οποιο­δή­πο­τε αξιό­πι­στο όνο­μα είναι σημα­ντι­κό ώστε να δώσει ένα σήμα στην αγο­ρά ότι θα υπάρ­ξει αλλα­γή. Οι πρά­ξεις μιλούν περισ­σό­τε­ρο από τις προ­θέ­σεις», δήλω­σε ο Τσα­γκρί Κου­τμάν της KNG Securities.

«Αν είναι ο Μεχ­μέτ Σισέκ ή κάποιος άλλος με παρό­μοιες από­ψεις , θα είναι μια μεγά­λη κίνη­ση. Όμως στη συνέ­χεια η αγο­ρά θα έχει περιέρ­γεια να δει την πρώ­τη κίνη­ση της οικο­νο­μι­κής ομά­δας — θα υπάρ­ξουν πιο ορθό­δο­ξες πολι­τι­κές, θα κάνουν κάτι χει­ρό­τε­ρο ή θα κάνουν κάτι για να κερ­δί­σουν χρό­νο και να δουν πώς πάει;».

Η ανά­πτυ­ξη της οικο­νο­μί­ας το πρώ­το τρί­μη­νο παρέ­μει­νε ισχυ­ρή παρά τον αντί­κτυ­πο του σει­σμού στη νότια Τουρ­κία, τον υψη­λό πλη­θω­ρι­σμό και την αύξη­ση του κόστους διαβίωσης.

Η οικο­νο­μία της Τουρ­κί­ας ανα­πτύ­χθη­κε κατά 4,0% στο πρώ­το τρί­μη­νο του έτους, λίγο περισ­σό­τε­ρο απ’ ό,τι ανα­με­νό­ταν, σύμ­φω­να με επί­ση­μα στοι­χεία που δημο­σιο­ποι­ή­θη­καν σήμε­ρα, παρά τον αντί­κτυ­πο των σει­σμών του Φεβρουα­ρί­ου που στοί­χι­σαν τη ζωή σε περισ­σό­τε­ρους από 50.000 ανθρώ­πους και άφη­σαν άστε­γους εκα­τομ­μύ­ρια άλλους.

Το ΑΕΠ του πρώ­του τρι­μή­νου αυξή­θη­κε κατά 0,3% σε σχέ­ση με το προη­γού­με­νο τρί­μη­νο σε επο­χι­κά προ­σαρ­μο­σμέ­νη βάση, σύμ­φω­να με τα στοι­χεία του Τουρ­κι­κού Ινστι­τού­του Στατιστικής.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο