Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τουρκία: Σκιτσογράφος φυλακίσθηκε για «εξύβριση» του Ερντογάν

Τούρ­κος σκι­τσο­γρά­φος ηλι­κί­ας 69 ετών, ο οποί­ος στα έργα του είχε επι­κρί­νει τον πρό­ε­δρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντο­γάν, τέθη­κε υπό κρά­τη­ση για «εξύ­βρι­ση» του αρχη­γού του κρά­τους, ανα­φέ­ρουν σήμε­ρα τουρ­κι­κά μέσα ενημέρωσης.

Ο Νου­ρί Κουρ­τσε­μπέ, δημιουρ­γός κόμικς και σκι­τσο­γρά­φος εφη­με­ρί­δων, κλεί­στη­κε χθες Δευ­τέ­ρα στη φυλα­κή έπει­τα από σχε­τι­κό αίτη­μα δικα­στη­ρί­ου της Γιά­λο­βα (βορειο­δυ­τι­κή Τουρ­κία), μετέ­δω­σε το πρα­κτο­ρείο ειδή­σε­ων Dogan.

Ο Κουρ­τσε­μπέ είχε κατα­δι­κα­σθεί το 2017 σε φυλά­κι­ση ενός χρό­νου και δύο μηνών για μια σει­ρά σκί­τσων γύρω από τον Ερντο­γάν, τα οποία είχε δημο­σιεύ­σει το 2015.

Σύμ­φω­να με το Dogan, τέθη­κε υπό κρά­τη­ση και φυλα­κί­σθη­κε μετά την απόρ­ρι­ψη της έφε­σής του.

Ο Κουρ­τσε­μπέ είναι γνω­στός στην Τουρ­κία κυρί­ως για τα δηκτι­κά σκί­τσα του που δημο­σιεύ­ο­νται σε εφη­με­ρί­δες και επιθεωρήσεις.

skitso3

Η Τουρ­κία επι­κρί­νε­ται τακτι­κά από οργα­νώ­σεις υπε­ρά­σπι­σης της ελευ­θε­ρί­ας της έκφρα­σης που καταγ­γέλ­λουν τις συλ­λή­ψεις για εξύ­βρι­ση του Ερντο­γάν οι οποί­ες έχουν πολ­λα­πλα­σια­στεί τα τελευ­ταία χρόνια.

Οι τουρ­κι­κές αρχές έχουν εξάλ­λου πολ­λα­πλα­σιά­σει τις διώ­ξεις σε βάρος δημο­σιο­γρά­φων και συνερ­γα­τών του Τύπου, ιδιαί­τε­ρα μετά την απο­τυ­χη­μέ­νη από­πει­ρα πρα­ξι­κο­πή­μα­τος της 15ης Ιου­λί­ου 2016.

Ενας απ’ αυτούς είναι ο Μου­σά Καρτ, ένας από τους δια­ση­μό­τε­ρους σκι­τσο­γρά­φους εφη­με­ρί­δων στην Τουρ­κία, ο οποί­ος κατα­δι­κά­σθη­κε τον Απρί­λιο σε φυλά­κι­ση τριών ετών και εννέα μηνών για «τρο­μο­κρα­τι­κές» δρα­στη­ριό­τη­τες μαζί με άλλους συνα­δέλ­φους του της αντι­πο­λι­τευό­με­νης εφη­με­ρί­δας Cumhuriyet. Παρα­μέ­νει ελεύ­θε­ρος υπό όρους εν ανα­μο­νή της δίκης του σε δεύ­τε­ρο βαθμό.

«Είναι φανε­ρό πως αυτή η κυβέρ­νη­ση δεν έχει εγκα­τα­λεί­ψει την προ­σπά­θεια να εξου­δε­τε­ρώ­σει τους σκι­τσο­γρά­φους με ποι­νές φυλά­κι­σης», δήλω­σε ο Μου­σά Καρτ μετά τη σύλ­λη­ψη του Κουρτσεμπέ.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο