Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τουρκία: Στους 38 οι νεκροί από τον σεισμό, η επιχείρηση διάσωσης οδεύει προς το τέλος της

Σε 38 ανέρ­χο­νται πλέ­ον οι νεκροί από τον σει­σμό των 6,8 Ρίχτερ στην Τουρ­κία λίγο πριν δοθεί ένα τέλος στην επι­χεί­ρη­ση διάσωσης.

Σύμ­φω­να με την τουρ­κι­κή υπη­ρε­σία δια­χεί­ρι­σης κατα­στρο­φών και εκτά­κτων κατα­στά­σε­ων AFAD οι 34 άνθρω­ποι σκο­τώ­θη­καν στο Ελα­ζίγ και οι υπό­λοι­ποι στη γει­το­νι­κή επαρ­χία Μαλά­τεια. Οι τραυ­μα­τί­ες ξεπερ­νούν τους 1.600 ενώ 45 άνθρω­ποι είχαν ανα­συρ­θεί ζωντα­νοί μέχρι το βρά­δυ του Σαββάτου.

Μετα­ξύ των δια­σω­θέ­ντων είναι και μια 35χρονη γυναί­κα με τη μικρή κόρη της, στη συνοι­κία Μου­στα­φά Πασά του Ελα­ζίγ. Οι δια­σώ­στες, που άκου­σαν τις κραυ­γές τους, χρειά­στη­καν αρκε­τές ώρες για να τις φτά­σουν, κάτω από ιδιαί­τε­ρα δύσκο­λες συν­θή­κες αφού η θερ­μο­κρα­σία στην περιο­χή έφτα­νε ακό­μη και τους ‑4 βαθ­μούς Κελ­σί­ου, σύμ­φω­να με τα τουρ­κι­κά μμε.

«Μ’ ακού­τε; Ερχό­μα­στε. Θα σας σώσου­με», ακού­γε­ται να λέει ένας δια­σώ­στης στη μητέ­ρα, στις εικό­νες που μετέ­δω­σε η τηλε­ό­ρα­ση. «Παρα­κα­λώ, βγάλ­τε με, δεν αντέ­χω άλλο. Πάρ­τε την κόρη μου. Δεν είμαι τίπο­τα χωρίς το παι­δί μου», απα­ντά η γυναίκα.

Ο σύζυ­γός της 35χρονης σκοτώθηκε.

Ο υπουρ­γός Εσω­τε­ρι­κών Σου­λεϊ­μάν Σοϊ­λού δήλω­σε ότι η επι­χεί­ρη­ση διά­σω­σης οδεύ­ει προς το τέλος της. Οι δια­σώ­στες της AFAD συνε­χί­ζουν τις έρευ­νες τους μόνο σε ένα κτί­ριο στο Ελα­ζίγ, όπου πιστεύ­ε­ται ότι βρί­σκο­νται παγι­δευ­μέ­νοι τρεις αγνοούμενοι.

Ο Σοϊ­λού είπε επί­σης ότι οι μετα­σει­σμοί συνε­χί­ζο­νται ενώ ο υπουρ­γός Υγεί­ας Φαχρε­τίν Κότζα διευ­κρί­νι­σε ότι από τους τραυ­μα­τί­ες μόνο 104 νοση­λεύ­ο­νται σε νοσο­κο­μεία. Οι 13 από αυτούς εισή­χθη­σαν στην εντα­τι­κή, αλλά η κατά­στα­σή τους δεν θεω­ρεί­ται κρίσιμη.

Η AFAD ανα­κοί­νω­σε νωρί­τε­ρα ότι έχει στεί­λει περισ­σό­τε­ρες από 10.400 σκη­νές, 17.000 κρε­βά­τια, 37.000 κου­βέρ­τες, θερ­μα­ντι­κά σώμα­τα και τρό­φι­μα για τους πληγέντες.

Η κατά­στα­ση είναι αρκε­τά δύσκο­λη για δια­σώ­στες και όσους πέρα­σαν τη νύχτα έξω, με τη θερ­μο­κρα­σία να πέφτει το βρά­δυ στους ‑5 βαθ­μούς Κελσίου.

Περισ­σό­τε­ροι από 15.000 έχουν βρει προ­σω­ρι­νά κατα­φύ­γιο σε σκη­νές, τζα­μιά, σχο­λεία και αθλη­τι­κές εγκαταστάσεις.

Οι ομά­δες που έχουν ανα­λά­βει τη δια­χεί­ρι­ση της κατά­στα­σης έστη­σαν πάνω από 9.500 σκη­νές και μοί­ρα­σαν 17.000 γεύ­μα­τα σε όσους είχαν ανάγκη.

Οι αρχές εξάλ­λου έχουν προει­δο­ποι­ή­σει τους πολί­τες να μην επι­στρέ­ψουν στα σπί­τια τους, αν έχουν υπο­στεί ζημιές.

Σύμ­φω­να με τις τουρ­κι­κές αρχές έχουν κατα­στρα­φεί 76 κτί­ρια και έχουν υπο­στεί ζημιές σε περισ­σό­τε­ρα από 1.000.

Λόγω του σει­σμού εκκε­νώ­θη­κε μια φυλα­κή στην Αντια­μάν, περί­που 110 χιλιό­με­τρα από το επί­κε­ντρο της δόνη­σης, με τους περί­που 800 κρα­τού­με­νους να μετα­φέ­ρο­νται σε κοντι­νά σωφρο­νι­στι­κά καταστήματα.

Στο μετα­ξύ έχουν κατα­γρα­φεί πάνω από 780 μετα­σει­σμοί στην περιο­χή, όπου συνο­λι­κά έχουν συρ­ρεύ­σει περί­που 3.500 δια­σώ­στες που ανα­ζη­τούν επι­ζώ­ντες στα κατε­στραμ­μέ­να κτί­ρια. Η τουρ­κι­κή Υπη­ρε­σία Δια­χεί­ρι­σης Κατα­στρο­φών ανέ­φε­ρε πως 20 από τους μετα­σει­σμούς ήταν πάνω από 4 Ρίχτερ.

Αξιο­ση­μεί­ω­το πάντως το γεγο­νός ότι εισαγ­γε­λέ­ας στην Άγκυ­ρα ξεκί­νη­σε έρευ­να για δημο­σιεύ­σεις στα μέσα κοι­νω­νι­κής δικτύ­ω­σης που κατη­γο­ρούν την κυβέρ­νη­ση για το επί­πε­δο προ­ε­τοι­μα­σί­ας ένα­ντι σεισμών.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο