Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τουρκία: Στους 39 οι νεκροί από τον σεισμό — Τα σωστικά συνεργεία αναζητούν δύο εγκλωβισμένους

Τους 39 έφτα­σαν οι νεκροί από τον σει­σμό των 6,8 βαθ­μών που έπλη­ξε την επαρ­χία Ελα­ζίγ της ανα­το­λι­κής Τουρ­κί­ας την Παρα­σκευή, ανα­κοί­νω­σε σήμε­ρα ο Τούρ­κος υπουρ­γός Εσω­τε­ρι­κών Σου­λεϊ­μάν Σοϊ­λού, καθώς τα σωστι­κά συνερ­γεία εξα­κο­λου­θούν να ανα­ζη­τούν δύο ανθρώ­πους που αγνο­ού­νται σε κτί­ριο που κατέρρευσε.

Από τον ισχυ­ρό σει­σμό 35 άνθρω­ποι σκο­τώ­θη­καν στην επαρ­χία Ελα­ζίγ και τέσ­σε­ρις στη γει­το­νι­κή Μαλά­τεια. Περισ­σό­τε­ροι από 1.600 άλλοι έχουν τραυ­μα­τι­στεί, ανά­με­σά τους 86 που εξα­κο­λου­θούν να νοση­λεύ­ο­νται, αν και κανέ­νας τους δεν είναι σε κρί­σι­μη κατά­στα­ση, ανα­κοί­νω­σε η τουρ­κι­κή κυβέρνηση.

Δύο άνθρω­ποι παρα­μέ­νουν εγκλω­βι­σμέ­νοι στα ερεί­πια κτι­ρί­ου στην Ελα­ζίγ, περί­που 550 χιλιό­με­τρα ανα­το­λι­κά της Άγκυ­ρας. Σαρά­ντα πέντε άνθρω­ποι έχουν ανα­συρ­θεί ζωντα­νοί μέχρι στιγ­μής, αν και πλέ­ον οι επι­χει­ρή­σεις διά­σω­σης έχουν αρχί­σει να περιο­ρί­ζο­νται από χθες Κυρια­κή το βράδυ.

Οι αρχές έχουν προει­δο­ποι­ή­σει τους κατοί­κους να μην εισέρ­χο­νται στα κτί­ρια που έχουν υπο­στεί ζημιές καθώς υπάρ­χει κίν­δυ­νος να καταρ­ρεύ­σουν εξαι­τί­ας των μετα­σει­σμών που συνε­χί­ζο­νται. Ως απο­τέ­λε­σμα πολ­λοί άνθρω­ποι έχουν μεί­νει άστε­γοι σε μια περιο­χή όπου η θερ­μο­κρα­σία σήμε­ρα το πρωί έπε­σε στους ‑6 βαθ­μούς Κελσίου.

Μιλώ­ντας σε δημο­σιο­γρά­φους από την Ελα­ζίγ ο Σοϊ­λού ανα­θε­ώ­ρη­σε προς τα πάνω τον αριθ­μό των νεκρών και πρό­σθε­σε ότι η κυβέρ­νη­ση θα προ­σφέ­ρει οικο­νο­μι­κή στή­ρι­ξη στους ιδιο­κτή­τες των σπι­τιών που έχουν υπο­στεί ζημιές. Περί­που 1.000 προ­σω­ρι­νά σπί­τια θα ανε­γερ­θούν, ενώ αυτή τη στιγ­μή σχο­λεία και τεμέ­νη χρη­σι­μο­ποιού­νται ως κατα­φύ­για, σύμ­φω­να με τον Τούρ­κο υπουργό.

Από την πλευ­ρά του ο υπουρ­γός Περι­βάλ­λο­ντος και Αστι­κών Έργων Μου­ράτ Κου­ρούμ δήλω­σε ότι οι αρχές έχουν αρχί­σει την κατε­δά­φι­ση 22 κτι­ρί­ων στην Ελα­ζίγ. Η ανέ­γερ­ση περί­που 2.000 νέων σπι­τιών στην ίδια επαρ­χία ανα­μέ­νε­ται να ολο­κλη­ρω­θεί μέχρι το τέλος του έτους, πρό­σθε­σε ο ίδιος.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο