Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τουρκία — Συρία: Εικόνες «αποκάλυψης» στις σεισμόπληκτες περιοχές — Ξεπέρασαν τους 1.800 οι νεκροί (ΒΙΝΤΕΟ)

Ξεπέρασαν τους 1.800 οι νεκροί από τους μεγάλους σεισμούς στην Τουρκία και την Συρία

Ομά­δα 21 πυρο­σβε­στών από την 1η ΕΜΑΚ με δύο δια­σω­στι­κούς σκύ­λους και ειδι­κό δια­σω­στι­κό όχη­μα, ανα­χω­ρεί τις αμέ­σως επό­με­νες ώρες ως απο­στο­λή βοή­θειας προς την Τουρ­κία, που έχει πλη­γεί από ισχυ­ρό­τα­το σει­σμό.  Την ομά­δα θα συνο­δεύ­σει ένας αξιω­μα­τι­κός-μηχα­νι­κός του Πυρο­σβε­στι­κού Σώμα­τος με εξει­δί­κευ­ση στην υπο­στύ­λω­ση σε ερεί­πια κτη­ρί­ων που έχουν καταρ­ρεύ­σει, 5 για­τροί και δια­σώ­στες από το ΕΚΑΒ καθώς και ο Πρό­ε­δρος του ΟΑΣΠ, Ευθύ­μιος Λέκκας.

Η απο­στο­λή θα ανα­χω­ρή­σει με C‑130 από το αερο­δρό­μιο της Ελευσίνας.

Συρία: Σε 783 ο νεό­τε­ρος απο­λο­γι­σμός από τον σει­σμό, σύμ­φω­να με το υπουρ­γείο Υγεί­ας και από δια­σώ­στες στις περιο­χές ανταρτών

Οι ισχυ­ρές σει­σμι­κές δονή­σεις στην νότια Τουρ­κία και στη βορειο­δυ­τι­κή Συρία, έχουν κοστί­σει μέχρι στιγ­μής τη ζωή σε 783 ανθρώ­πους στη Συρία, σύμ­φω­να με τον τελευ­ταίο απο­λο­γι­σμό που έδω­σαν το συρια­κό υπουρ­γείο Υγεί­ας και δια­σώ­στες σε περιο­χές που ελέγ­χουν ομά­δες ανταρτών.

Σύμ­φω­να με τον νεό­τε­ρο απο­λο­γι­σμό του υπουρ­γεί­ου Υγεί­ας, που επι­κα­λεί­ται το συρια­κό πρα­κτο­ρείο Sana, 403 άνθρω­ποι σκο­τώ­θη­καν και άλλοι 1.284 τραυ­μα­τί­στη­καν στις επαρ­χί­ες Χαλέ­πι, Λατά­κια, Χάμα και Ταρ­τούς, που βρί­σκο­νται υπό τον έλεγ­χο του καθεστώτος.

Στις περιο­χές ελέγ­χου των ανταρ­τών, οι δια­σώ­στες των Λευ­κών Κρα­νών ανέ­φε­ραν 380 νεκρούς και περισ­σό­τε­ρους από χίλιους τραυματίες.

Από την πλευ­ρά του το Γρα­φείο Συντο­νι­σμού Ανθρω­πι­στι­κών Υπο­θέ­σε­ων των Ηνω­μέ­νων Εθνών (OCHA) έκα­νε λόγο για του­λά­χι­στον 255 νεκρούς και 811 τραυ­μα­τί­ες στη βορειο­δυ­τι­κή Συρία.

Η εκπρό­σω­πος του OCHA, Μαντε­βί Σουν-Σουόν είπε στο Reuters ότι του­λά­χι­στον 170 κτί­ρια έχουν υπο­στεί ζημιές.

Σει­σμός 7,8 βαθ­μών: Τους 1.500 φτά­νουν οι νεκροί σε Τουρ­κία και Συρία

Τους 1.500 φτά­νουν οι νεκροί στην Τουρ­κία και τη Συρία, από τον σει­σμό των 7,8 βαθ­μών που σημειώ­θη­κε στη νοτιο­α­να­το­λι­κή Τουρ­κία σήμε­ρα, ο οποί­ος έγι­νε αισθη­τός ως την Αίγυ­πτο και το Ιράκ.

Ο σει­σμός είχε επί­κε­ντρο στην επαρ­χία Καχρα­μαν­μα­ράς και συγκλό­νι­σε στη διάρ­κεια της νύκτας τη νότια Τουρ­κία και τη βόρεια Συρία. Ακο­λού­θη­σε άλλη σει­σμι­κή δόνη­ση μεγέ­θους 7,7 βαθ­μών στην ίδια περιο­χή περί­που στις 12:25 ώρα Ελλάδας.

Όπως δήλω­σε σήμε­ρα ο Τούρ­κος πρό­ε­δρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντο­γάν, 921 άνθρω­ποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην Τουρ­κία, του­λά­χι­στον 5.385 έχουν τραυ­μα­τι­στεί, ενώ 2.470 άνθρω­ποι έχουν ανα­συρ­θεί από τα ερεί­πια ζωντα­νοί. Σύμ­φω­να με τον ίδιο, 2.818 κτί­ρια έχουν καταρρεύσει.

Ο Ερντο­γάν πρό­σθε­σε ότι δεν μπο­ρεί να προ­βλέ­ψει πόσο ακό­μη θα αυξη­θεί ο απο­λο­γι­σμός των νεκρών, καθώς συνε­χί­ζο­νται οι επι­χει­ρή­σεις έρευ­νας και διά­σω­σης. Περί­που 9.000 άνθρω­ποι συμ­με­τέ­χουν στις επι­χει­ρή­σεις, ενώ μέχρι στιγ­μής 45 χώρες έχουν προ­σφέ­ρει βοή­θεια στην Τουρ­κία, σημεί­ω­σε ο ίδιος, κάνο­ντας λόγο για τη μεγα­λύ­τε­ρη κατα­στρο­φή που έχει πλή­ξει τη χώρα από το 1939, όταν άλλος σει­σμός που είχε σημειω­θεί στην ανα­το­λι­κή επαρ­χία Ερζιν­τζάν είχε κοστί­σει τη ζωή περί­που σε 33.000 ανθρώπους.

Το 1999 ισχυ­ρός σει­σμός προ­κά­λε­σε σοβα­ρές ζημιές στην περιο­χή του Μαρ­μα­ρά, κοντά στην Κων­στα­ντι­νού­πο­λη, ενώ προ­κά­λε­σε τον θάνα­το περισ­σό­τε­ρων από 17.000 ανθρώπων.

“Όλοι βάζουν την καρ­διά και την ψυχή τους στις προ­σπά­θειες, αν και η χει­με­ρι­νή περί­ο­δος, ο κρύ­ος και­ρός και το γεγο­νός ότι ο σει­σμός σημειώ­θη­κε τη νύκτα καθι­στούν τα πράγ­μα­τα πιο δύσκο­λα”, δήλω­σε ο Ερντο­γάν σε συνέ­ντευ­ξη Τύπου που παρα­χώ­ρη­σε από το συντο­νι­στι­κό κέντρο αντι­με­τώ­πι­σης κατα­στρο­φών στην Άγκυρα.

“Δεν γνω­ρί­ζου­με πόσο θα αυξη­θούν οι αριθ­μοί των θυμά­των, καθώς συνε­χί­ζο­νται οι προ­σπά­θειες για την απο­μά­κρυν­ση των συντριμ­μί­ων σε πολ­λά κτί­ρια στις περιο­χές που επλή­γη­σαν από τον σει­σμό”, πρόσθεσε.

“Σήμε­ρα είναι η ημέ­ρα που 85 εκα­τομ­μύ­ρια (άνθρω­ποι) είναι μαζί, σαν μία καρ­διά”, υπογράμμισε.

Στο μετα­ξύ του­λά­χι­στον 592 άνθρω­ποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον σει­σμό στη γει­το­νι­κή Συρία, σύμ­φω­να με το συρια­κό υπουρ­γείο Υγεί­ας και τους δια­σώ­στες στις περιο­χές που ελέγ­χο­νται από τους αντάρτες.

Βάσει των στοι­χεί­ων του συρια­κού υπουρ­γεί­ου Υγεί­ας, τα οποία μετέ­δω­σε το πρα­κτο­ρείο SANA, 371 άνθρω­ποι έχουν σκο­τω­θεί στις περιο­χές που βρί­κο­νται υπό τον έλεγ­χο της Δαμα­σκού και άλλοι 1.089 έχουν τραυματιστεί.

Συρία: Ισο­πε­δω­μέ­να κτί­ρια και νοσο­κο­μεία γεμά­τα πτώματα

Παι­διά που κλαί­νε, ισο­πε­δω­μέ­να κτί­ρια και νοσο­κο­μεία γεμά­τα πτώματα…ο κατα­στρο­φι­κός σει­σμός που έπλη­ξε τις πρώ­τες πρω­ι­νές ώρες τη Συρία φαντά­ζει επώ­δυ­να οικεί­ος για τις οικο­γέ­νειες των Σύρων και για τους δια­σώ­στες που έχουν εξου­θε­νω­θεί από σχε­δόν 12 χρό­νια βομ­βαρ­δι­σμών και εκτοπισμών.

Ο σει­σμός των 7,8 βαθ­μών έβγα­λε τους πολί­τες από τα σπί­τια τους στο βόρειο τμή­μα της χώρας, όπου οι αερο­πο­ρι­κοί βομ­βαρ­δι­σμοί έχουν ήδη σημα­δεύ­σει τον πλη­θυ­σμό και έχουν απο­δυ­να­μώ­σει τα θεμέ­λια πολ­λών κτιρίων.

Στην πόλη Τζα­ντα­ρίς στην επαρ­χία του Χαλε­πί­ου, η οποία ελέγ­χε­ται από τους αντάρ­τες, ένας σωρός από τσι­μέ­ντο, μεταλ­λι­κές ράβδους και στοί­βες από ρού­χα βρί­σκε­ται στον τόπο όπου κάπο­τε βρι­σκό­ταν ένα πολυώ­ρο­φο κτίριο.

“Εδώ έμε­ναν 12 οικο­γέ­νειες. Ούτε ένας άνθρω­πος δεν βγή­κε από εκεί μέσα. Ούτε ένας”, λέει ένας λεπτός νεα­ρός άνδρας με το σοκ ζωγρα­φι­σμέ­νο στα μάτια του και το χέρι του δεμέ­νο με επιδέσμους.

“Βγά­ζα­με έξω ανθρώ­πους μόνοι μας στις τρεις το πρωί”, λέει ο ίδιος.

Νεα­ροί άνδρες σκά­βουν με τα νύχια τους μέσα στα συντρίμ­μια και με σφυ­ριά προ­σπα­θούν να σπά­σουν τα κομ­μά­τια τσι­μέ­ντου ανα­ζη­τώ­ντας τυχόν επιζώντες.

Δεξα­με­νές νερού και ηλια­κοί συλ­λέ­κτες εκτο­ξεύ­θη­καν από τις ταρά­τσες και προ­σγειώ­θη­καν στο βρεγ­μέ­νο έδαφος.

Τα Λευ­κά Κρά­νη, μια υπη­ρε­σία δια­σω­στών η οποία ιδρύ­θη­κε στα εδά­φη που κατέ­χουν οι αντάρ­τες για να βοη­θά­ει τους τραυ­μα­τί­ες από τους βομ­βαρ­δι­σμούς, ανα­κοί­νω­σε ότι του­λά­χι­στον 147 άνθρω­ποι έχουν σκο­τω­θεί στη βορειο­δυ­τι­κή Συρία που βρί­σκε­ται υπό τον έλεγ­χο των δυνά­με­ων της αντιπολίτευσης.

Στα εδά­φη που βρί­σκο­νται υπό τον έλεγ­χο των κυβερ­νη­τι­κών δυνά­με­ων, οι αξιω­μα­τού­χοι ανε­βά­ζουν σε πάνω από 300 τον αριθ­μό των νεκρών και σε του­λά­χι­στον 1.000 των τραυματιών.

“Δίνου­με μάχη με τον χρό­νο για να σώσου­με τις ζωές αυτών που βρί­σκο­νται κάτω από τα ερεί­πια. Ακό­μη και αν οι ομά­δες μας είναι εξου­θε­νω­μέ­νες, δεν έχου­με χρό­νο για να ξεκου­ρα­στού­με”, είπε ο επι­κε­φα­λής των Λευ­κών Κρα­νών Ρέντ Φαρές τηλε­φω­νι­κώς στο Reuters.

Όπως εξη­γεί, οι αερο­πο­ρι­κοί βομ­βαρ­δι­σμοί με τα χρό­νια έχουν κατα­στή­σει τα σπί­τια τόσο εύθραυ­στα που “καταρ­ρέ­ουν αμέ­σως” προ­κα­λώ­ντας μεγά­λο αριθ­μό νεκρών.

Με πλη­ρο­φο­ρί­ες απο ΑΠΕ-ΜΠΕ, 902.gr, CNN Turk.

Αλή­θειες και ψέμα­τα για το λιμό στην Ουκρα­νία, Νίκος Μόττας

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο