Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τουρκία: Φοιτητής καταδικάστηκε σε 9 χρόνια φυλακή για ένα… βιβλίο κι’ ένα καπέλο με κόκκινο αστέρι!

Μια είδη­ση από την Τουρ­κία έρχε­ται να επι­βε­βαιώ­σει τον βαθ­μό στον οποίο έχει προ­χω­ρή­σει το όργιο κατα­στο­λής που εφαρ­μό­ζει η κυβέρ­νη­ση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Φουρ­κάν Σεβίμ, 23 ετών, φοι­τη­τής του τμή­μα­τος Ιστο­ρί­ας του Πανε­πι­στη­μί­ου Ανα­ντο­λού στο Εσκι­σε­χίρ κατα­δι­κά­στη­κε σε φυλά­κι­ση διάρ­κειας 9 ετών και 9 μηνών έπει­τα από πρό­σφα­τη ετυ­μη­γο­ρία τουρ­κι­κού δικα­στη­ρί­ου. Ο λόγος για τον οποίο του επι­βλή­θη­κε η ποι­νή είναι διό­τι, πριν απο ένα χρό­νο, σε έρευ­να που έκα­ναν οι τουρ­κι­κές αρχές στο σπί­τι του βρέ­θη­κε ένα βιβλίο και ένα… καπέ­λο με κόκ­κι­νο αστέρι!

Πιο συγκε­κρι­μέ­να, κατά τη διάρ­κεια έρευ­νας της αστυ­νο­μί­ας στο σπί­τι του 23χρονου φοι­τη­τή βρέ­θη­κε μια βιο­γρα­φία του Ιμπρα­ήμ Καϊ­πά­κα­για, ιδρυ­τή του — μαοϊ­κού- Κομ­μου­νι­στι­κού Κόμ­μα­τος Τουρ­κί­α­ς/Μαρ­ξι­στι­κό-Λενι­νι­στι­κό (TKP/ML) ο οποί­ος δολο­φο­νή­θη­κε από τον τουρ­κι­κό στρα­τό το 1973. Πέραν του βιβλί­ου, οι αρχές βρή­καν και ένα καπέ­λο που φέρει κόκ­κι­νο αστέ­ρι, κάτι που θεω­ρή­θη­κε ως επι­πλέ­ον στοι­χείο για την ενο­χή του Σεβίμ.

Το κατη­γο­ρη­τή­ριο με βάση το οποίο οδη­γή­θη­κε σε δίκη ο 23χρονος φοι­τη­τής περιε­λάμ­βα­νε την «συμ­με­το­χή σε ένο­πλη οργά­νω­ση» και την «προ­πα­γάν­δι­ση παρά­νο­μου κόμ­μα­τος». Σημειώ­νε­ται ότι τόσο το TKP/ML, όσο και το «Eπα­να­στα­τι­κό Λαϊ­κό Aπε­λευ­θε­ρω­τι­κό Κόμ­μα-Mέτω­πο (DHKP‑C)». θεω­ρού­νται από τις τουρ­κι­κές αρχές «τρο­μο­κρα­τι­κές οργα­νώ­σεις» και έχει απα­γο­ρευ­τεί οποια­δή­πο­τε δρά­ση τους.

Μιλώ­ντας στην τουρ­κι­κή ιστο­σε­λί­δα bianet, o φοι­τη­τής δήλω­σε πως στην Τουρ­κία «κάθε μέρα προ­στί­θε­ται και μια νέα αδι­κία», ενώ σημεί­ω­σε πως οι αρχές, μην έχο­ντας κάποιο χει­ρο­πια­στό στοι­χείο ενα­ντί­ον του, προ­σπά­θη­σαν να χτί­σουν κατη­γο­ρη­τή­ριο με βάση αντι­κεί­με­να που βρή­καν στο σπί­τι του.

Η υπό­θε­ση έχει πάρει το δρό­μο του εφετείου.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο