Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τουρκία: Χιλιάδες βιβλία στην πυρά σε κρεσέντο λογοκρισίας

Περισ­σό­τε­ρα από 300.000 βιβλία έχουν αφαι­ρε­θεί από τουρ­κι­κά σχο­λεία και βιβλιο­θή­κες και έχουν κατα­στρα­φεί έπει­τα από την από­πει­ρα πρα­ξι­κο­πή­μα­τος του 2016, σύμ­φω­να με το υπουρ­γείο Παι­δεί­ας της Τουρκίας.

Ο υπουρ­γός Παι­δεί­ας της Τουρ­κί­ας Ζίγια Σελ­τσούκ ανα­κοί­νω­σε, την περα­σμέ­νη εβδο­μά­δα, ότι κατα­στρά­φη­καν 301.878 βιβλία, καθώς η κυβέρ­νη­ση κατα­στρέ­φει οτι­δή­πο­τε συν­δέ­ε­ται με τον μου­σουλ­μά­νο κλη­ρι­κό Fethullah Gülen, ο οποί­ος κατη­γο­ρεί­ται από την Τουρ­κία ότι υπο­κί­νη­σε το απο­τυ­χη­μέ­νο στρα­τιω­τι­κό πρα­ξι­κό­πη­μα του 2016. Ο αριθ­μός αυτός ανα­φέρ­θη­κε για πρώ­τη φορά από τη δημο­φι­λή εφη­με­ρί­δα Hürriyet, με φωτο­γρα­φί­ες από βιβλία που κατα­σχέ­θη­καν και καί­γο­νταν, όπως ανα­φε­ρό­ταν στην ηλε­κτρο­νι­κή πύλη Kronos27

Σύμ­φω­να με τον ιστό­το­πο της Τουρ­κί­ας Purge, ο οποί­ος περι­γρά­φε­ται ως «μια μικρή ομά­δα νεα­ρών δημο­σιο­γρά­φων που προ­σπα­θούν να είναι η φωνή του τούρ­κι­κου λαού που υπο­φέ­ρει από ένα κατα­πιε­στι­κό καθε­στώς», το 2016 απα­γο­ρεύ­τη­κε ένα βιβλίο μαθη­μα­τι­κών, επει­δή υπο­τί­θε­ται περιεί­χε τα αρχι­κά του Fethullah Gülen, καθώς έγρα­φε: «από το σημείο F στο σημείο G». Τον Δεκέμ­βριο του 2016, η τουρ­κι­κή εφη­με­ρί­δα BirGün ανέ­φε­ρε ότι βιβλία είχαν κατα­στρα­φεί και ανα­τυ­πώ­θη­καν επει­δή περιεί­χαν την «απα­ρά­δε­κτη» λέξη «Πεν­σιλ­βα­νία» , όπου βρί­σκε­ται ο Γκιου­λέν. Οι δρό­μοι που ονο­μά­ζο­νται Γκιου­λέν στην Άγκυ­ρα έχουν επί­σης μετο­νο­μα­στεί, σύμ­φω­να με αναφορές.

 

vivlia2

Οι Οργα­νώ­σεις που υπε­ρα­σπί­ζο­νται την ελευ­θε­ρία λόγου δήλω­σαν ότι ανη­συ­χούν για τις ανα­κοι­νώ­σεις του Υπουρ­γού Παι­δεί­ας της Τουρ­κί­ας. «Μόλις τρία χρό­νια, από το 2016, το εκδο­τι­κό τοπίο στην Τουρ­κία έχει υπο­βαθ­μι­στεί, με 29 εκδο­τι­κούς Οίκους να κλεί­νουν με έκτα­κτο διά­ταγ­μα και υπο­τι­θέ­με­νη αιτία τη “διά­δο­ση της τρο­μο­κρα­τι­κής προ­πα­γάν­δας”», δήλω­σαν σε κοι­νή ανα­κοί­νω­ση οι Οργα­νώ­σεις συγ­γρα­φέ­ων PEN International και αγγλι­κή PEN. Μια έκθε­ση του 2018 από την αγγλι­κή PEN δια­πί­στω­σε ότι, μετά την κατά­στα­ση έκτα­κτης ανά­γκης που τέθη­κε η Τουρ­κία ύστε­ρα από την από­πει­ρα πρα­ξι­κο­πή­μα­τος, είχαν κλεί­σει 200 ​​εκδο­τι­κά μέσα και εκδο­τι­κοί Οργα­νι­σμοί, 80 συγ­γρα­φείς υπο­βλή­θη­καν σε έρευ­νες και διώ­ξεις και 5.822 Ακα­δη­μαϊ­κοί απο­λύ­θη­καν από 118 δημό­σια Πανε­πι­στή­μια. Η έκθε­ση επε­σή­μα­νε μια «κρί­ση ελευ­θε­ρί­ας της έκφρα­σης» στην Τουρκία.

«Η κυβέρ­νη­ση έχει αυξή­σει δρα­μα­τι­κά την επιρ­ροή της στα μέσα μαζι­κής ενη­μέ­ρω­σης και το τοπίο των εκδό­σε­ων, κάνο­ντας να σιγή­σουν έτσι κρί­σι­μες φωνές», δήλω­σε η διε­θνής Οργά­νω­ση συγ­γρα­φέ­ων PEN. «Καλού­με τις τουρ­κι­κές αρχές να επι­τρέ­ψουν την εκ νέου λει­τουρ­γία και την ανε­ξάρ­τη­τη λει­τουρ­γία των εκδο­τι­κών Οίκων και να στα­μα­τή­σουν επει­γό­ντως τη μακρό­πνοη κατα­στο­λή της ελευ­θε­ρί­ας έκφρα­σης, η οποία συνε­χί­ζε­ται αμείωτη».

Πηγή: Ναυ­τε­μπο­ρι­κή

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο