Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τουρκία: Όργιο αυταρχισμού από την αστυνομία ενάντια σε φοιτητική κινητοποίηση στην Κωνσταντινούπολη

Σε όργιο κατα­στο­λής ενά­ντια στους φοι­τη­τές, οι οποί­οι αντι­δρούν για τον διο­ρι­σμό φιλο­κυ­βερ­νη­τι­κού πρύ­τα­νη στο Πανε­πι­στή­μιο Μπο­γά­ζι­τσι της Κων­στα­ντι­νού­πο­λης, προ­χώ­ρη­σε σήμε­ρα η τουρ­κι­κή αστυνομία.

Χθες φοι­τη­τές του πανε­πι­στη­μί­ου οργά­νω­σαν μαζι­κή δια­μαρ­τυ­ρία για τον διο­ρι­σμό του Μελίχ Μπου­λού, πρώ­ην υπο­ψή­φιου βου­λευ­τή του κόμ­μα­τος Δικαιο­σύ­νης και Ανά­πτυ­ξης (AKP) του προ­έ­δρου Ερντο­γάν. Η αστυ­νο­μία παρε­νέ­βη και άσκη­σε βία ενά­ντια στους συγκε­ντρω­μέ­νους φοι­τη­τές, προ­χω­ρώ­ντας σε 17 συλ­λή­ψεις, ενώ εκρεμ­μούν άλλα 11 εντάλ­μα­τα σύλληψης.

Είναι χαρα­κτη­ρι­στι­κό πως έγι­ναν προ­σα­γω­γές ακό­μη και με εφό­δους της αστυ­νο­μί­ας στα σπί­τια των φοιτητών.

556366Image1

Μέλη του διδα­κτι­κού προ­σω­πι­κού συγκε­ντρώ­θη­καν στην πανε­πι­στη­μιού­πο­λη κατά τη διάρ­κεια της τελε­τής ορκω­μο­σί­ας του νέου πρύ­τα­νη και, σε μια συμ­βο­λι­κή κίνη­ση, γύρι­σαν τις πλά­τες τους στο κτί­ριο της πρυτανείας.

Με πρό­σχη­μα το απο­τυ­χη­μέ­νο πρα­ξι­κό­πη­μα του 2016, ο πρό­ε­δρος Ερντο­γάν κατάρ­γη­σε την εκλο­γή πρυ­τά­νε­ων που γινό­ταν ενδο­πα­νε­πι­στη­μια­κά και έκτο­τε οι πρυ­τά­νεις διο­ρί­ζο­νται από την τουρ­κι­κή προεδρία.

Ο διο­ρι­σμός του Μπου­λού στο Πανε­πι­στή­μιο Μπο­γά­ζι­τσι (γνω­στό και ως Πανε­πι­στή­μιο του Βοσπό­ρου) προ­κά­λε­σε ιδιαί­τε­ρες αντι­δρά­σεις στον ακα­δη­μαϊ­κό και φοι­τη­τι­κό κόσμο καθώς στην ιστο­ρία του φημι­σμέ­νου ιδρύ­μα­τος οι πρυ­τά­νεις ήταν εκλεγ­μέ­να μέλη της ακα­δη­μαϊ­κής κοι­νό­τη­τας και όχι διο­ρι­σμέ­νοι από την κυβέρνηση.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο