Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τουρκία: 41 νεκρoί από τον σεισμό — Οι αρχές τερματίζουν τις επιχειρήσεις διάσωσης

Η Τουρ­κία τερ­μά­τι­σε τις επι­χει­ρή­σεις διά­σω­σης σήμε­ρα στο ανα­το­λι­κό τμή­μα της χώρας που επλή­γη από τον φονι­κό σει­σμό των 6,8 βαθ­μών την περα­σμέ­νη Παρα­σκευή, αφού δια­σώ­στες ανέ­συ­ραν τη σορό του τελευ­ταί­ου αγνο­ού­με­νου που ανα­ζη­τού­σαν στα συντρίμ­μια ενός κτι­ρί­ου που κατέρ­ρευ­σε, ανε­βά­ζο­ντας τον θάνα­το των νεκρών στους 41.

Η σει­σμι­κή δόνη­ση των 6,8 βαθ­μών στοί­χι­σε τη ζωή σε 37 ανθρώ­πους στην επαρ­χία Ελα­ζίγ, σε από­στα­ση 550 χλμ ανα­το­λι­κά της Άγκυ­ρας, και τεσ­σά­ρων στη γει­το­νι­κή επαρ­χία Μάλα­τεια. Περισ­σό­τε­ροι από 1.600 άνθρω­ποι τραυ­μα­τί­στη­καν, μετα­ξύ αυτών 86 που παρα­μέ­νουν υπό νοση­λεία σε νοσο­κο­μεία, οι 18 εξ αυτών σε μονά­δες εντα­τι­κής θεραπείας.

Σαρά­ντα πέντε άνθρω­ποι δια­σώ­θη­καν από τα χαλά­σμα­τα κτι­ρί­ων, ανέ­φε­ρε η τουρ­κι­κή Αρχή Κατα­στρο­φών και αντι­με­τώ­πι­σης Εκτά­κτων Περι­στα­τι­κών (AFAD), που σημεί­ω­σε ότι 948 μετα­σει­σμοί έχουν σημειω­θεί από την Παρα­σκευή το βράδυ.

Οι αρχές συστή­νουν στους κατοί­κους να μην μπαί­νουν στα κατε­στραμ­μέ­να κτί­ρια, εξαι­τί­ας των φόβων μιας νέας κατάρ­ρευ­σης και νέων μετα­σει­σμών, με απο­τέ­λε­σμα πολ­λοί να μεί­νουν άστε­γοι στην πλη­γεί­σα περιο­χή, όπου ο υδράρ­γυ­ρος έπε­σε στους ‑6 βαθ­μούς Κελ­σί­ου σήμε­ρα το πρωί.

Σε δηλώ­σεις του σε δημο­σιο­γρά­φους από την Ελα­ζίγ, ο υπουρ­γός Εσω­τε­ρι­κών Σου­λεϊ­μάν Σοϊ­λού δια­βε­βαί­ω­σε ότι η κυβέρ­νη­ση θα παρά­σχει οικο­νο­μι­κή στή­ρι­ξη στους σει­σμο­πα­θείς, τα σπί­τια των οποί­ων κατα­στρά­φη­καν. Περί τα 1.000 προ­σω­ρι­νά κατα­λύ­μα­τα θα οικο­δο­μη­θούν και ορι­σμέ­να σχο­λεία και τεμέ­νη χρη­σι­μο­ποιού­νται ήδη ως κατα­φύ­για, συμπλή­ρω­σε ο Τούρ­κος υπουργός.

Επι­πλέ­ον, ο υπουρ­γός Χωρο­τα­ξί­ας Μου­ράτ Κου­ρούμ δήλω­σε ότι οι αρχές ξεκί­νη­σαν την κατε­δά­φι­ση 22 κατε­στραμ­μέ­νων κτι­ρί­ων στην Ελα­ζίγ. Ο ίδιος πρό­σθε­σε ότι η οικο­δό­μη­ση 2.000 νέων σπι­τιών στην επαρ­χία ανα­μέ­νε­ται να ολο­κλη­ρω­θεί έως το τέλος του έτους.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο