Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τουρκία-Covid-19: Νέα καραντίνα ανακοίνωσε ο Ερντογάν — Στους 1.296 οι νεκροί

Σε νέο διάγ­γελ­μα προς το έθνος, ο τούρ­κος πρό­ε­δρος Ταγίπ Ερντο­γάν ανα­κοί­νω­σε νέα καθο­λι­κή απα­γό­ρευ­ση κυκλο­φο­ρί­ας κάθε Σαβ­βα­το­κύ­ρια­κο σε 31 μεγά­λες πόλεις της Τουρ­κί­ας για την αντι­με­τώ­πι­ση της επι­δη­μί­ας του κορο­νοϊ­ού. Προη­γου­μέ­νως ο τούρ­κος πρό­ε­δρος πραγ­μα­το­ποί­η­σε σύσκε­ψη με το υπουρ­γι­κό του συμ­βού­λιο μέσω τηλεδιάσκεψης.

Το μέτρο θα εφαρ­μο­στεί άμε­σα και έτσι από τα μεσά­νυ­χτα της επό­με­νης Παρα­σκευ­ής 17 Απρι­λί­ου θα υπάρ­ξει καθο­λι­κή απα­γό­ρευ­ση κυκλο­φο­ρί­ας στις 31 πόλεις που θα λήξει τα μεσά­νυ­χτα της Κυρια­κής 19 Απριλίου.

Ύστε­ρα από τις σκη­νές χάους και πρω­το­φα­νούς συνω­στι­σμού που εκτυ­λί­χτη­καν την περα­σμέ­νη Παρα­σκευή επει­δή η ανα­κοί­νω­ση περί απα­γό­ρευ­σης κυκλο­φο­ρί­ας εκδό­θη­κε μόλις δυο ώρες από την εφαρ­μο­γή της, ο πρό­ε­δρος Ερντο­γάν είπε ότι θα ληφθούν όλα τα απα­ραί­τη­τα μέτρα για να μην υπάρ­ξει αδι­καιο­λό­γη­τη ανα­στά­τω­ση. Ο λόγος για την επι­βο­λή της απα­γό­ρευ­σης κυκλο­φο­ρί­ας, είπε ο τούρ­κος πρό­ε­δρος, οφεί­λε­ται στο ότι λόγω της βελ­τί­ω­σης των και­ρι­κών συν­θη­κών εκα­τομ­μύ­ρια πολί­τες τεί­νουν να βγαί­νουν στο δρό­μους, στα πάρ­κα και τις παραλίες.

Ο τούρ­κος πρό­ε­δρος εξήγ­γει­λε σει­ρά μέτρων στή­ρι­ξης των πολι­τών που έχα­σαν προ­σω­ρι­νά τις δου­λειές τους, παρέ­χο­ντας έκτα­κτο επί­δο­μα 1.170 λιρών (160 ευρώ).

Σχε­τι­κά με τις φήμες ότι η Τουρ­κία μπο­ρεί να ανα­ζη­τή­σει τη βοή­θεια του ΔΝΤ, ο τούρ­κος πρό­ε­δρος είπε ότι κάτι τέτοιο είναι “εκτός συζήτησης”.

“Δεν θα υπο­κύ­ψου­με σε καμία πίε­ση, ιδιαί­τε­ρα σε πρό­γραμ­μα του ΔΝΤ,” είπε.

Επέ­κρι­νε τις ιδιω­τι­κές τρά­πε­ζες επει­δή επι­δει­κνύ­ουν απρο­θυ­μία να συμ­βά­λουν στον αγώ­να της κυβέρ­νη­σης για τη συγκέ­ντρω­ση πόρων στον αγώ­να κατά του κορω­νοϊ­ού και σχε­τι­κά με τον έρα­νο Αλλη­λεγ­γύ­ης για τους ανα­ξιο­πα­θού­ντες από τον κορω­νο­ϊό, ο τούρ­κος πρό­ε­δρος είπε ότι το ποσό που έχει συγκε­ντρω­θεί μέχρι στιγ­μής είναι ανέρ­χε­ται περί­που σε 220 εκα­τομ­μύ­ρια ευρώ.

Στους 1.296 οι νεκροί

Με βάση τον νεό­τε­ρο απο­λο­γι­σμό, οι νεκροί από την παν­δη­μία στην Τουρ­κία ανέρ­χο­νται στους 1.296, καθώς προ­στέ­θη­καν στον μακρύ κατά­λο­γο των θυμά­των άλλοι 98 άνθρω­ποι. Ο υπουρ­γός Υγεί­ας Φαχρε­τίν Κοτζά ανέ­φε­ρε ότι τα κρού­σμα­τα είναι συνο­λι­κά 61.069 και ότι 3.957 άνθρω­ποι έχουν αναρρώσει.

Το τελευ­ταίο 24ωρο διε­νερ­γή­θη­καν άλλα 34.456 δια­γνω­στι­κά τεστ.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο