Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΤΟΥΡΚΙΑ: Προκλήσεις «στο πεδίο», για τετελεσμένα «στο τραπέζι»

Την ίδια ώρα που η τουρ­κι­κή κυβέρ­νη­ση κλι­μα­κώ­νει τις προ­κλή­σεις της στη Μεσό­γειο με τη δρα­στη­ριό­τη­τα του ερευ­νη­τι­κού «Ορούτς Ρέις», επι­κα­λεί­ται τον διά­λο­γο για την επί­λυ­ση των δια­φο­ρών. Ο Τούρ­κος υπουρ­γός Άμυ­νας, Χου­λού­σι Ακάρ, μιλώ­ντας στο αμε­ρι­κα­νι­κό πρα­κτο­ρείο ειδή­σε­ων «Ρόι­τερς», σημεί­ω­σε ότι «με διά­λο­γο θέλει η Τουρ­κία να επι­λύ­σει τη διέ­νε­ξη με την Ελλά­δα σχε­τι­κά με τις έρευ­νες για ενερ­γεια­κούς πόρους στην Ανα­το­λι­κή Μεσό­γειο», αλλά θα υπε­ρα­σπι­στεί «τα δικαιώ­μα­τα και τα συμ­φέ­ρο­ντά της στην περιοχή».

Και πρό­σθε­σε: «Θέλου­με να πιστεύ­ου­με πως η κοι­νή λογι­κή θα επι­κρα­τή­σει. Τόσο στο πεδίο όσο και στο τρα­πέ­ζι των δια­πραγ­μα­τεύ­σε­ων, είμα­στε με την πλευ­ρά του Διε­θνούς Δικαί­ου, της καλής γει­το­νί­ας και του δια­λό­γου και θέλου­με να κατα­λή­ξου­με σε πολι­τι­κές λύσεις με ειρη­νι­κά μέσα, ευθυ­γραμ­μι­ζό­με­νοι με τους διε­θνείς νόμους».

Κατέ­λη­ξε επα­να­λαμ­βά­νο­ντας τα περί «Γαλά­ζιας Πατρί­δας»:
«Η Τουρ­κία θα συνε­χί­σει να υπε­ρα­σπί­ζε­ται τα συμ­φέ­ρο­ντα, τους δεσμούς και τα δικαιώ­μα­τά της στα παρά­κτια ύδατα.
Θα πρέ­πει να είναι γνω­στό πως οι θάλασ­σές μας είναι η γαλά­ζια πατρί­δα μας. Κάθε στα­γό­να είναι πολύτιμη».

Μιλώ­ντας το βρά­δυ της Τρί­της σε τηλε­διά­σκε­ψη με επι­τε­λάρ­χες του στρα­τού, ο Ακάρ υπο­γράμ­μι­σε ότι «δεν πρό­κει­ται να επι­τρα­πούν τετε­λε­σμέ­να και κανέ­να σχέ­διο που δεν θα περι­λαμ­βά­νει την Τουρ­κία και την Τουρ­κι­κή Δημο­κρα­τία της Βόρειας Κύπρου» (το ψευδοκράτος).

Ακό­μα, ο σύμ­βου­λος του Τούρ­κου Προ­έ­δρου, Γκιουλ­νούρ Αϊμπέτ, κάλε­σε την ΕΕ και τις χώρες — μέλη (ενό­ψει και του Συμ­βου­λί­ου Εξω­τε­ρι­κών Υπο­θέ­σε­ων, αύριο, Παρα­σκευή) «να μοι­ρα­στούν δίκαια τους ενερ­γεια­κούς πόρους» και πρό­σθε­σε ότι «δεν πρό­κει­ται να γίνει απο­δε­κτή καμία μονο­με­ρής προ­σέγ­γι­ση που αφή­νει την Τουρ­κία να αντι­με­τω­πί­ζει όλα τα προ­βλή­μα­τα στην περιο­χή ενώ επι­χει­ρεί­ται αυτή να φυλα­κι­στεί στις ακτές της και της αρνού­νται τα δικαιώ­μα­τα στη Μεσόγειο».

Σε αυτό το κλί­μα, ο Τούρ­κος υπουρ­γός Ενέρ­γειας, Φατίχ Ντον­μέζ, δήλω­σε ότι το «Ορούτς Ρέις» θα ποντί­σει σει­σμι­κά καλώ­δια 1.750 χιλιο­μέ­τρων έως τις 23 Αυγού­στου, σκα­νά­ρο­ντας το βυθό, με έρευ­νες δύο δια­στά­σε­ων. Μάλι­στα, στα μέσα κοι­νω­νι­κής δικτύ­ω­σης ανάρ­τη­σε και βίντεο από το εσω­τε­ρι­κό του ερευ­νη­τι­κού πλοί­ου, όπου δηλώ­νε­ται ότι ερευ­νά­ται …περιο­χή που ανή­κει στην Τουρ­κία.

erdogan 1

Από το πρωί χτες ο τουρ­κι­κός Τύπος ανα­φε­ρό­ταν σε τηλε­διά­σκε­ψη του Προ­έ­δρου της Τουρ­κί­ας, Ρ. Τ. Ερντο­γάν, με την Γερ­μα­νί­δα καγκε­λά­ριο και προ­ε­δρεύ­ου­σα στην ΕΕ, Αγκε­λα Μέρ­κελ, τις προ­σε­χείς ώρες ή μέρες. Νωρί­τε­ρα εκπρό­σω­πος του γερ­μα­νι­κού ΥΠΕΞ κάλε­σε και τις δύο χώρες να καθί­σουν στο τρα­πέ­ζι των απευ­θεί­ας διαπραγματεύσεων.

Από την πλευ­ρά του, ο κυβερ­νη­τι­κός εκπρό­σω­πος της Κυπρια­κής Δημο­κρα­τί­ας, Κυριά­κος Κού­σιος, σε δηλώ­σεις του στην ΕΡΤ σημεί­ω­σε ότι «υπάρ­χει από­λυ­τη και αγα­στή συνερ­γα­σία μετα­ξύ Αθη­νών και Λευ­κω­σί­ας για την αντι­με­τώ­πι­ση αυτής της προ­κλη­τι­κής, πει­ρα­τι­κής πολι­τι­κής της Τουρ­κί­ας στην Ανα­το­λι­κή Μεσό­γειο», ανα­φε­ρό­με­νος στην επι­κοι­νω­νία του Κύπριου Προ­έ­δρου Ν. Ανα­στα­σιά­δη με τον πρω­θυ­πουρ­γό Κυρ. Μητσοτάκη.

Προκλήσεις Ερντογάν Γαλάζια πατρίδα

🇹🇷  Και άλλα θέματα στο τραπέζι

Την ίδια ώρα, η Αγκυ­ρα βάζει και άλλα θέμα­τα στο τρα­πέ­ζι. Χαρα­κτη­ρι­στι­κά, το τουρ­κι­κό ΥΠΕΞ έβα­λε χτες με ανα­κοί­νω­σή του θέμα ότι «η Ελλά­δα κλεί­νει δημο­τι­κά σχο­λεία που ανή­κουν στην τουρ­κι­κή μειο­νό­τη­τα της Δυτι­κής Θρά­κης», εγκα­λώ­ντας την ΕΕ πως «παρα­κο­λου­θεί τη συστη­μα­τι­κή παρα­βί­α­ση των ανθρω­πί­νων δικαιω­μά­των σε μια χώρα — μέλος της».

Απα­ντώ­ντας το ελλη­νι­κό υπουρ­γείο Εξω­τε­ρι­κών σημεί­ω­σε σε ανα­κοί­νω­σή του: «Είναι του­λά­χι­στον παρά­δο­ξο, αν όχι αστείο, να υπο­δει­κνύ­ει η Τουρ­κία στην Ελλά­δα την ανά­γκη σεβα­σμού μειο­νο­τι­κών δικαιω­μά­των (…) Ειδι­κό­τε­ρα για τη μου­σουλ­μα­νι­κή μειο­νό­τη­τα, οφεί­λου­με να σημειώ­σου­με ότι στην περιο­χή λει­τουρ­γούν 115 μειο­νο­τι­κά Δημο­τι­κά Σχο­λεία, εντός των οποί­ων η παρε­χό­με­νη διδα­σκα­λία δια­σφα­λί­ζει στο ακέ­ραιο όλα τα δικαιώ­μα­τα των μαθη­τών».


Πηγή |> Ριζο­σπά­στης

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο