Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τουρκικό καψόνι στον ισραηλινό πρέσβη στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης — Αντίδραση από το Τελ Αβίβ

Σε ένα καψό­νι άνευ προη­γου­μέ­νου για διπλω­μά­τη υπέ­βα­λαν οι τουρ­κι­κές αρχές στον πρέ­σβη του Ισρα­ήλ, κατά τη διάρ­κεια της απο­χώ­ρη­σης του από το αερο­δρό­μιο Ατα­τούρκ της Κων­στα­ντι­νού­πο­λης.  Ευρι­σκό­με­νος στο αερο­δρό­μιο για να ανα­χω­ρή­σει για το Τελ Αβίβ, ο Εϊτάν Ναέ υπο­βλή­θη­κε σε εξο­νυ­χι­στι­κό σωμα­τι­κό έλεγ­χο από το προ­σω­πι­κό ασφα­λεί­ας, με τους Τούρ­κους να του ζητούν να βγά­λει μέχρι και τα παπού­τσια του ενώ­πιον εκπρο­σώ­πων του τουρ­κι­κού τύπου σε μία προ­σπά­θεια να τον ταπεινώσουν.

Είναι χαρα­κτη­ρι­στι­κό ότι την ίδια ώρα, στο εν λόγω σημείο, βρί­σκο­νταν δεκά­δες δημο­σιο­γρα­φι­κά συνερ­γεία τα οποία απο­θα­νά­τι­σαν την στιγ­μή του ελέγ­χου. Ο πρέ­σβης Ναέ είχε κλη­θεί λίγες ώρες πριν από την τουρ­κι­κή κυβέρ­νη­ση να εγκα­τα­λεί­ψει τη χώρα επ’ αόρι­στον, ως ένδει­ξη δια­μαρ­τυ­ρί­ας της Άγκυ­ρας για το πρό­σφα­το μακε­λειό στη Γάζα και τη δολο­φο­νία περισ­σό­τε­ρων από 60 παλαιστινίων. 

Η αντί­δρα­ση από το Ισρα­ήλ ήρθε άμε­σα, με το υπουρ­γείο εξω­τε­ρι­κών να καλεί τον επι­τε­τραμ­μέ­νο της τουρ­κι­κής πρε­σβεί­ας στο Τελ Αβίβ Ουμούτ Ντε­νίζ να προ­σέλ­θει για περαι­τέ­ρω εξη­γή­σεις. Στην είσο­δο του κτι­ρί­ου του υπουρ­γεί­ου, ο τούρ­κος διπλω­μά­της υπε­βλή­θη σε εξο­νυ­χι­στι­κό έλεγ­χο, ενώ του ζητή­θη­κε η ταυ­τό­τη­τα του για εξα­κρί­βω­ση στοιχείων. 

Στην συνά­ντη­ση του με τον αρμό­διο αξιω­μα­τού­χο νοτιο­α­να­το­λι­κής Ευρώ­πης του ισραη­λι­νού ΥΠΕΞ, ο Ντε­νίζ έγι­νε δέκτης αυστη­ρών προει­δο­ποι­ή­σε­ων πως το Ισρα­ήλ δεν θα ανε­χθεί τέτοιου είδους πρα­κτι­κές εκ μέρους της  Τουρκίας. 

Σημειώ­νε­ται, πως τα παρα­πά­νω γεγο­νό­τα έρχο­νται λίγες μόλις ώρες αφό­του Ερντο­γάν και Νετα­νιά­χου αντάλ­λα­ξαν δημό­σια ιδιαί­τε­ρα σκλη­ρές κου­βέ­ντες, με αφορ­μή την πρό­σφα­τη σφα­γή στη Γάζα. 

Πηγές: Reuters/ Haaretz/ RT.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο