Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τούρκοι ακαδημαϊκοί: Δεν θα συμμετέχουμε σ’ αυτό το έγκλημα!

Περί­που 1.200 άνθρω­ποι υπέ­γρα­ψαν τη Δευ­τέ­ρα μια πρω­το­βου­λία των Τούρ­κων πανε­πι­στη­μια­κών για την ειρή­νη ζητώ­ντας τον τερ­μα­τι­σμό της επέμ­βα­σης των τουρ­κι­κών δυνά­με­ων ασφα­λεί­ας κατά των υπο­στη­ρι­κτών του Εργα­τι­κού Κόμ­μα­τος του Κουρ­δι­στάν (PKK) στο νοτιο­α­να­το­λι­κό τμή­μα της χώρας, στο οποίο η πλειο­νό­τη­τα των κατοί­κων είναι Κούρ­δοι. Σε αυτό το κεί­με­νο με τίτλο «Δεν θα γίνου­με συνερ­γοί στο έγκλη­μα», οι υπο­γρά­φο­ντες καταγ­γέλ­λουν «μια σκό­πι­μη και προ­σχε­δια­σμέ­νη σφα­γή σε από­λυ­τη παρα­βί­α­ση της τουρ­κι­κής νομο­θε­σί­ας και των διε­θνών συν­θη­κών που έχει υπο­γρά­ψει η Τουρκία».

Δεκα­εν­νέα από αυτούς συνε­λή­φθη­σαν και οδη­γή­θη­καν σήμε­ρα στο δικα­στή­ριο με τις κατη­γο­ρί­ες για προ­πα­γάν­δα υπέρ του ΡΚΚ και προ­σβο­λή των κρα­τι­κών θεσμών της Τουρ­κί­ας λόγω της υπο­γρα­φής τους σε δια­κή­ρυ­ξη για το Κουρ­δι­κό. Οι 19 ακα­δη­μαϊ­κοί έδω­σαν κατά­θε­ση στην ασφά­λεια και στη συνέ­χεια οδη­γή­θη­καν στο δικα­στή­ριο το οποίο απο­φά­σι­σε να αφε­θούν ελεύθεροι.

Σύμ­φω­να με πρό­σφα­τες πλη­ρο­φο­ρί­ες οι πανε­πι­στη­μια­κοί που υπέ­γρα­ψαν το κεί­με­νο βρί­σκο­νται όχι μόνο υπό την απει­λή της σύλ­λη­ψης, αλλά και υπό τον μεγά­λο κίν­δυ­νο να δεχθούν επί­θε­ση από παρα­κρα­τι­κές φασι­στι­κές δυνά­μεις που δρουν στα Πανε­πι­στή­μια.  Αυτό το κλί­μα πυρο­δο­τούν οι δηλώ­σεις τόσο του Ερντο­γάν όσο και του Νταβούτογλου:

«Αυτή η ορδή των πανε­πι­στη­μια­κών έχει κατα­φα­νώς ευθυ­γραμ­μι­στεί με την τρο­μο­κρα­τι­κή οργά­νω­ση PKK και έβγα­λε το μίσος της στον τουρ­κι­κό λαό, είπε  ο πρό­ε­δρος Ερντο­γάν σε ομι­λία του στην Άγκυ­ρα. «Αυτοί οι αυτο­α­πο­κα­λού­με­νοι δια­νο­ού­με­νοι (…) είναι σκο­τει­νά πρό­σω­πα που δεν έχουν κανέ­ναν σεβα­σμό για την πατρί­δα τους», συνέ­χι­σε, κατη­γο­ρώ­ντας τους για «προ­δο­σία». Τέλος, κάλε­σε τους ακα­δη­μαϊ­κούς να αφή­σουν το πανε­πι­στή­μιο και να ανέ­βουν αντάρ­τες στα βουνά!!!

Στο ίδιο πνεύ­μα, ο πρω­θυ­πουρ­γός Αχμέτ Ντα­βού­το­γλου χαρα­κτή­ρι­σε «πραγ­μα­τι­κά πολύ θλι­βε­ρό ότι ορι­σμέ­νοι δια­νο­ού­με­νοι υπέ­γρα­ψαν μια τέτοια δια­κή­ρυ­ξη την ώρα που εμείς μαχό­μα­στε ενα­ντί­ον της τρομοκρατίας».

Φοι­τη­τές σημά­δε­ψαν με κόκ­κι­νους σταυ­ρούς και άφη­σαν σημειώ­μα­τα στις πόρ­τες των γρα­φεί­ων πανε­πι­στη­μια­κών, οι οποί­οι υπέ­γρα­ψαν τη δια­κή­ρυ­ξη, απο­κα­λώ­ντας τους προ­δό­τες και υπο­γράμ­μι­σαν ότι δεν τους θέλουν στο πανε­πι­στή­μιό τους. Κάποιοι ακα­δη­μαϊ­κοί έπει­τα από τις αντι­δρά­σεις που προ­κλή­θη­καν άρχι­σαν να απο­σύ­ρουν την υπο­γρα­φή τους από τη δια­κή­ρυ­ξη. Με δηλώ­σεις τους ανα­φέ­ρουν ότι είναι υπέρ της ειρή­νης και λόγω βεβα­ρη­μέ­νου προ­γράμ­μα­τος δεν είχαν προ­λά­βει να δια­βά­σουν το περιε­χό­με­νο της διακήρυξης.

Ολό­κλη­ρο το κείμενο

Δεν θα γίνου­με συνερ­γοί στο έγκλημα

 Ως ακα­δη­μαϊ­κοί και ερευ­νη­τές σ΄ αυτή τη χώρα, δεν θα συμ­με­τέ­χου­με σ΄ αυτό το έγκλημα!

Το τουρ­κι­κό κρά­τος έχει ουσια­στι­κά κατα­δι­κά­σει τους πολί­τες του στις Sur, Silvan, Nusaybin, Cizre, Silopi, και πολ­λές άλλες πόλεις και γει­το­νιές των κουρ­δι­κών επαρ­χιών στην πεί­να μέσω της απα­γό­ρευ­σης κυκλο­φο­ρί­ας που συνε­χί­ζε­ται επί πολ­λές εβδο­μά­δες. Διε­ξά­γει επι­θέ­σεις ενα­ντί­ον αυτών των οικι­σμών με βαρύ οπλι­σμό που χρη­σι­μο­ποιεί­ται μόνο σε περιό­δους πολέ­μου, με απο­τέ­λε­σμα να παρα­βιά­ζο­νται το δικαί­ω­μα στη ζωή, στην ελευ­θε­ρία και στην ασφά­λεια , και ιδί­ως η απα­γό­ρευ­ση βασα­νι­στη­ρί­ων και βάναυ­σης μετα­χεί­ρι­σης, δικαιώ­μα­τα που προ­στα­τεύ­ο­νται από το σύνταγ­μα και τις διε­θνείς συμβάσεις.

Αυτή η σκό­πι­μη και σχε­δια­σμέ­νη σφα­γή παρα­βιά­ζει τους ίδιους τους νόμους της Τουρ­κί­ας και τις διε­θνείς συν­θή­κες που η Τουρ­κία έχει υπο­γρά­ψει. Οι πρά­ξεις αυτές απο­τε­λούν σοβα­ρή παρα­βί­α­ση του διε­θνούς δικαίου.

Απαι­τού­με να στα­μα­τή­σει το κρά­τος τη σκό­πι­μη σφα­γή και εκδί­ω­ξη των Κούρ­δων και άλλων λαών από την περιο­χή. Απαι­τού­με επί­σης να άρει το κρά­τος την απα­γό­ρευ­ση κυκλο­φο­ρί­ας , να τιμω­ρή­σει τους υπεύ­θυ­νους για τις παρα­βιά­σεις των ανθρω­πί­νων δικαιω­μά­των και να απο­ζη­μιώ­σει εκεί­νους τους πολί­τες που έχουν υπο­στεί υλι­κή και ψυχο­λο­γι­κή βλά­βη. Γι΄ αυτό, απαι­τού­με να δοθεί πρό­σβα­ση στην περιο­χή σε ανε­ξάρ­τη­τους εθνι­κούς και διε­θνείς παρα­τη­ρη­τές και να τους επι­τρα­πεί να παρα­κο­λου­θούν και να υπο­βάλ­λουν ανα­φο­ρές για τα γεγονότα.

Απαι­τού­με να προ­ε­τοι­μά­σει η κυβέρ­νη­ση τις δια­πραγ­μα­τεύ­σεις και να καταρ­τί­σει έναν οδι­κό χάρ­τη που θα οδη­γή­σει σε διαρ­κή ειρή­νη η οποία θα περι­λαμ­βά­νει τα αιτή­μα­τα του κουρ­δι­κού πολι­τι­κού κινή­μα­τος. Απαι­τού­με να συμπε­ρι­λη­φθούν στις δια­πραγ­μα­τεύ­σεις αυτές ανε­ξάρ­τη­τοι παρα­τη­ρη­τές από ευρείς τομείς της κοι­νω­νί­ας. Δηλώ­νου­με επί­σης την προ­θυ­μία μας να είμα­στε εθε­λο­ντές παρα­τη­ρη­τές. Είμα­στε αντί­θε­τοι στην κατα­στο­λή οποιου­δή­πο­τε είδους αντιπολίτευσης.

Ως ακα­δη­μαϊ­κοί και ερευ­νη­τές που εργα­ζό­μα­στε για /ή στην Τουρ­κία , δηλώ­νου­με ότι δεν θα συμ­με­τέ­χου­με σ΄ αυτή τη σφα­γή μένο­ντας σιω­πη­λοί και απαι­τού­με να τερ­μα­τι­στεί αμέ­σως η βία του κρά­τους. Θα συνε­χί­σου­με να υπο­στη­ρί­ζου­με αυτή την υπό­θε­ση απευ­θυ­νό­με­νοι στα πολι­τι­κά κόμ­μα­τα, στο κοι­νο­βού­λιο και στη διε­θνή κοι­νή γνώ­μη μέχρι να ικα­νο­ποι­η­θούν τα αιτή­μα­τά μας.

 

Επι­μέ­λεια Ηρα­κλής Κακαβάνης

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο