Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Το άγαλμα του Μιχαήλ Καλάσνικοφ, του εφευρέτη του θρυλικού όπλου, «διορθώθηκε»

Πριν λίγες ημέ­ρες έγι­ναν στη Μόσχα τα απο­κα­λυ­πτή­ρια του αγάλ­μα­τος του Μιχα­ήλ Καλάσ­νι­κοφ (απε­βί­ω­σε το 2013), του εφευ­ρέ­τη του θρυ­λι­κού, ομώ­νυ­μου του­φε­κιού, από την κόρη του Ελένα.

Στο άγαλ­μα, ύψους άνω των 7 μέτρων, ο Μιχα­ήλ Καλάσ­νι­κοφ κρά­τα στα χέρια του ένα AK-47, το όπλο που επι­νό­η­σε. Όμως στο μικρό μνη­μείο που παρου­σιά­ζει την ιστο­ρία του του­φε­κιού είχε τοπο­θε­τη­θεί κατά λάθος ένα γερ­μα­νι­κό και όχι σοβιε­τι­κό όπλο.

“Επα­λη­θεύ­σα­με τις πλη­ρο­φο­ρί­ες που υπο­δεί­κνυαν το λάθος. Επι­βε­βαιώ­θη­κε. Ο γλύ­πτης Σαλα­βάτ Τσερ­μπά­κοφ ανα­γνώ­ρι­σε το λάθος του” ανέ­φε­ρε η ρωσι­κή Εται­ρεία Στρα­τιω­τι­κής Ιστο­ρί­ας, λίγες μόλις ημέ­ρες μετά τα απο­κα­λυ­πτή­ρια του μνημείου.

kalashnikov6

Θρυλικό όπλο

Ο Μ. Καλάσ­νι­κοφ εντά­χθη­κε στον Κόκ­κι­νο στρα­τό το 1938 και πήρε μέρος στον Μεγά­λο Πατριω­τι­κό Πόλε­μο ενά­ντια στους Γερ­μα­νούς Ναζι­στές, υπη­ρέ­τη­σε στα άρμα­τα μάχης και από την αρχή δια­κρί­θη­κε για την κλί­ση του στο σχε­δια­σμό και τη βελ­τί­ω­ση των μηχα­νών. Τραυ­μα­τί­στη­κε στη θρυ­λι­κή μάχη του Μπριάνσκ τον Ιού­νη του 1941 και τότε είναι που άρχι­σε να σκέ­φτε­ται να βελ­τιώ­σει τα αυτό­μα­τα όπλα και πει­ρα­μα­τί­στη­κε με αυτά για μεγά­λη περί­ο­δο της ζωής του, εξε­λίσ­σο­ντας τα.

Το πασί­γνω­στο ομώ­νυ­μο όπλο «ΑΚ-47», από τα αρχι­κά (Αυτό­μα­το του Καλάσ­νι­κοφ) σχε­διά­στη­κε το 1947 και ολο­κλη­ρώ­θη­κε το 1949, έγι­νε μετά το Β’ Παγκό­σμιο Πόλε­μο το όπλο του στρα­τού της ΕΣΣΔ και λόγω της απλής κατα­σκευ­ής, της αντο­χής και της ακρί­βειας είχε πολ­λές πωλή­σεις σε όλο τον κόσμο.

kalasnikov1

Ήρωας της σοσιαλιστικής πατρίδας

Βρα­βεύ­τη­κε με πολ­λά μετάλ­λια και επαί­νους στη σοβιε­τι­κή περί­ο­δο, ενώ ανα­δεί­χτη­κε ήρω­ας της σοσια­λι­στι­κής πατρί­δας. Βρα­βεία πήρε και κατά την περί­ο­δο των αστι­κών κυβερ­νή­σε­ων μετά την ανα­τρο­πή του σοσια­λι­σμού, ενώ έλε­γε ότι «οι Ναζί ήταν αυτοί που με έκα­ναν κατα­σκευα­στή όπλου για την υπε­ρά­σπι­ση της πατρί­δας μου. Εγώ πάντα ήθε­λα να κατα­σκευά­σω μια μηχα­νή χρή­σι­μη για τους αγρό­τες, μια θερι­στι­κή μηχα­νή». Το όνει­ρο του αυτό, που σχε­τί­ζε­ται με την αγρο­τι­κή του κατα­γω­γή, το υλο­ποί­η­σε αργότερα.

Όπως δήλω­νε στην εφη­με­ρί­δα «Πράβ­ντα»:

«Είμαι κομ­μου­νι­στής από το 1952. Στη χώρα που διοι­κού­σαν οι κομ­μου­νι­στές, εγώ ‑το δέκα­το έβδο­μο παι­δί μιας αγρο­τι­κής οικο­γέ­νειας- μπό­ρε­σα να γίνω κατα­σκευα­στής πυρο­βό­λου όπλου, να ανέλ­θω στην κορυ­φή της επαγ­γελ­μα­τι­κής δει­νό­τη­τας. Υπό την ηγε­σία του Κομ­μου­νι­στι­κού Κόμ­μα­τος η γενιά μου νίκη­σε σε ένα φρι­κτό πόλε­μο, οικο­δό­μη­σε μιαν ισχυ­ρή Δύνα­μη, διά­νοι­ξε για την ανθρω­πό­τη­τα το δρό­μο για το διά­στη­μα, δημιούρ­γη­σε τα καλύ­τε­ρα υπο­δείγ­μα­τα τεχνι­κής στον κόσμο. Με αυτή τη μεγά­λη Σοβιε­τι­κή κλη­ρο­νο­μιά ζού­με μέχρι σήμε­ρα».

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο