Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Το αήττητο τς ΑΕΚ «έσπασε» με… ηχηρό τρόπο

Την πρώ­τη της εκτός έδρας ήττα στο Europa League μετά από εννέα χρό­νια γνώ­ρι­σε η ΑΕΚ, με 3–0 από τη Μπρά­γκα στο «Μου­νι­σι­πάλ».

Με σκό­ρερ τον Γκα­λέ­νο στο 44΄, τον Παου­λί­νιο στο 78΄ και τον Ρικάρ­ντο Όρτα στο 88΄, η πορ­το­γα­λι­κή ομά­δα πήρε τους τρεις βαθ­μούς της νίκης στην πρε­μιέ­ρα του 7ου ομί­λου της διορ­γά­νω­σης. Την επό­με­νη εβδο­μά­δα (29/10) η Ένω­ση υπο­δέ­χε­ται τη Λέστερ στο ΟΑΚΑ.

Το μεγά­λο στοί­χη­μα που ήταν να στα­μα­τή­σει την ταχύ­τα­τη ανά­πτυ­ξη της Μπρά­γκα, η ΑΕΚ το κέρ­δι­σε στο πρώ­το ημί­χρο­νο. Την… έπα­θε όμως στον αέρα, όπου οι γηπε­δού­χοι κυριάρ­χη­σαν και προη­γή­θη­καν λίγο πριν την εκπνοή του ημι­χρό­νου. Συνέ­βη δηλα­δή ακρι­βώς ό,τι και στο play off με τη Βόλφ­σμπουργκ, με την ΑΕΚ να βρί­σκε­ται πίσω στο σκορ στο πιο κομ­βι­κό σημείο.

Από τη σέντρα του Εσγκάιο από δεξιά, ο Γκα­λέ­νο με εντυ­πω­σια­κό άλμα και τέλεια κεφα­λιά, έστει­λε τη μπά­λα στα δίχτυα στο 44΄. Νωρί­τε­ρα, στο 38΄, η Μπρά­γκα είχε προει­δο­ποι­ή­σει με αντί­στοι­χη φάση, μια σέντρα από τα αρι­στε­ρά και τον Φραν­σέρ­ζιο να χάνει ανε­πα­νά­λη­πτη ευκαι­ρία αστο­χώ­ντας σε κεφα­λιά εξ επα­φής. Οσο για την εικό­να της ΑΕΚ στο πρώ­το ημί­χρο­νο, δεν ήταν κακή. Είχε δύο καλές ευκαι­ρί­ες με τον Ολι­βέι­ρα (4΄, 42΄) και έδει­ξε ότι μπο­ρού­σε να απει­λή­σει, παρά το «υπερ­συ­ντη­ρη­τι­κό» 5–3‑2 του Καρέ­ρα. Όμως, οι γηπε­δού­χοι πήραν προ­βά­δι­σμα και κάτι έπρε­πε να αλλάξει.

Αυτό έγι­νε με τη συμπλή­ρω­ση μίας ώρας αγώ­να με το σύστη­μα να αλλά­ζει σε 4–3‑3, τους Τάν­κο­βιτς, Λιβά­για να παίρ­νουν θέση στον αγω­νι­στι­κό χώρο και αμέ­σως να συν­δυά­ζο­νται για τη μεγα­λύ­τε­ρη ευκαι­ρία της Ένω­σης. Από τον Κρο­ά­τη στον Σου­η­δό ο οποί­ος απέ­φυ­γε και τον τερ­μα­το­φύ­λα­κα και έδω­σε στον Ολι­βέι­ρα, ο οποί­ος από πλά­για θέση έκα­νε ακό­μα ένα κακό τελεί­ω­μα στο 63΄.

Η Μπρά­γκα από την πλευ­ρά της έχα­σε ακό­μα πιο κλα­σι­κή ευκαι­ρία να «καθα­ρί­σει» στο 72΄ με τον Ρικάρ­ντο Όρτα εντε­λώς μόνο απέ­να­ντι στον Τσι­ντώ­τα να πλα­σά­ρει άουτ. Έξι λεπτά αργό­τε­ρα, όμως, ο Παου­λί­νο απο­δεί­χθη­κε πιο απο­τε­λε­σμα­τι­κός, όταν δέχθη­κε την κάθε­τη του Γκα­λέ­νο και με αρι­στε­ρό σουτ στην απέ­να­ντι γωνία πέτυ­χε το πρώ­το εφε­τι­νό του γκολ. Στο 88΄ ο Λιβά­για έχα­σε τη μπά­λα σε κρί­σι­μο σημείο, οι Πορ­το­γά­λοι συν­δυά­στη­καν υπο­δειγ­μα­τι­κά και ο Ρικάρ­ντο Όρτα με πλα­σέ από το ύψος της περιο­χής δια­μόρ­φω­σε το τελι­κό 3–0. Μάλι­στα, αμέ­σως μετά ο Καρέ­ρα αντι­κα­τέ­στη­σε τον Λιβά­για, σε μία κίνη­ση αν μη τι άλλο απρόσμενη…

Για την ΑΕΚ ήταν η τέταρ­τη ήττα σε ισά­ριθ­μες επι­σκέ­ψεις στην Πορ­το­γα­λία, που απο­δει­κνύ­ε­ται «τόπος μαρ­τυ­ρί­ου». Οι δύο από τη Μπρά­γκα, από­ψε και το 1966 και ενδιά­με­σα από Πόρ­το (1978), Μπεν­φί­κα (2018).

Διαι­τη­τής: Ρού­ντι Μπου­κέ (Γαλ­λία)
Κίτρι­νες: Κάρ­μο, Σεκέι­ρα, Εσγκάιο — Ολι­βέι­ρα, Μάντα­λος, Νεντελτσεάρου

Οι συν­θέ­σεις:

ΜΠΡΑΓΚΑ (Κάρ­λος Καρ­βα­λιάλ): Ματέ­ους, Εσγκάιο, Μπρού­νο Βιά­να, Κάρ­μο, Σεκέι­ρα, Ρικάρ­ντο Όρτα (90+2΄ Νοβάις), Φραν­σέρ­ζιο (84΄ Μόου­ρα), Αντρέ Κάστρο (90+2΄ Γκι­λέρ­με), Παου­λί­νιο, Μεντέι­ρος (59΄ Αντρέ Όρτα), Γκα­λέ­νο (85΄ Αλ Μουσρατι)

ΑΕΚ (Μάσι­μο Καρέ­ρα): Τσι­ντώ­τας, Βασι­λα­ντω­νό­που­λος, Σβάρ­νας, Τσι­γκρίν­σκι (61΄ Λιβά­για, 89΄ Μαχαί­ρας), Νεντελ­τσε­ά­ρου, Λόπες, Κρί­στι­τσιτς, Σάκ­χοφ, Μάντα­λος, Ολι­βέι­ρα, Ανσα­ρι­φάρντ (61΄ Τάνκοβιτς)

Πηγή: ΑΠΕ

belogiannis ploumpidis banner

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο