Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Το αντιγριπικό εμβόλιο μπορεί να βοηθήσει την άμυνα του οργανισμού κατά του κορονοϊού, σύμφωνα με μελέτη

Το εμβό­λιο κατά της γρί­πης μπο­ρεί να βοη­θή­σει, του­λά­χι­στον ορι­σμέ­νους ανθρώ­πους, να αμυν­θούν καλύ­τε­ρα κατά του κορο­νοϊ­ού SARS-CoV‑2 και της λοί­μω­ξης Covid-19, σύμ­φω­να με Ολλαν­δούς επιστήμονες.

Η μελέ­τη τους σε ιατρι­κό και νοση­λευ­τι­κό προ­σω­πι­κό ολλαν­δι­κών νοσο­κο­μεί­ων βρή­κε ότι όσοι είχαν εμβο­λια­στεί κατά της γρί­πης τον προη­γού­με­νο χει­μώ­να, είχαν μικρό­τε­ρη πιθα­νό­τη­τα να μολυν­θούν από τον νέο ιό. Η ανά­λυ­ση των περι­στα­τι­κών Covid-19 έδει­ξε ότι ο αριθ­μός των λοι­μώ­ξε­ων αυτών ήταν κατά 39% μικρό­τε­ρος μετα­ξύ όσων από το νοσο­κο­μεια­κό προ­σω­πι­κό είχαν κάνει το αντι­γρι­πι­κό εμβό­λιο πέρυσι.

Αυτό επι­βε­βαιώ­θη­κε από εργα­στη­ρια­κά πει­ρά­μα­τα, στα οποία φάνη­κε ότι το περυ­σι­νό τετρα­δύ­να­μο αντι­γρι­πι­κό εμβό­λιο ενι­σχύ­ει την άμυ­να των υγιών κυτ­τά­ρων, μετα­ξύ άλλων βελ­τιώ­νο­ντας την αντί­δρα­ση των κυτ­τα­ρο­κι­νών, ώστε να τα κύτ­τα­ρα αντα­πο­κρι­θούν πιο απο­τε­λε­σμα­τι­κά όχι μόνο κατά των ιών της γρί­πης, αλλά και κατά του κορονοϊού.

Οι ερευ­νη­τές, με επι­κε­φα­λής τον ρου­μα­νι­κής κατα­γω­γής καθη­γη­τή λοι­μω­ξιο­λο­γί­ας και ανο­σο­λο­γί­ας Μιχάι Νετέα του Ιατρι­κού Κέντρου του Πανε­πι­στη­μί­ου Ράντ­μπουντ, οι οποί­οι έκα­ναν τη σχε­τι­κή προ­δη­μο­σί­ευ­ση στο medRxiv, σύμ­φω­να με το πρα­κτο­ρείο Ρόι­τερς, δήλω­σαν ότι «αυτό μπο­ρεί να σημαί­νει πως το εμβό­λιο για τη γρί­πη μπο­ρεί να προ­σφέ­ρει μερι­κή προ­στα­σία ένα­ντι και των δύο λοι­μώ­ξε­ων, τόσο της γρί­πης όσο και της Covid-19, φέτος το χει­μώ­να».

Κάθε χρό­νο η γρί­πη προ­κα­λεί 290.000 έως 650.000 θανά­τους παγκο­σμί­ως και ο αντι­γρι­πι­κός εμβο­λια­σμός συστή­νε­ται κατ’ εξο­χήν στις ευπα­θείς ομά­δες του πλη­θυ­σμού. Και άλλες επι­δη­μιο­λο­γι­κές μελέ­τες έχουν δώσει ενδεί­ξεις για καλύ­τε­ρη προ­στα­σία κατά του κορο­νοϊ­ού όσων εμβο­λιά­ζο­νται για τη γρί­πη. Παρα­μέ­νει άγνω­στος ακό­μη ο ακρι­βής βιο­λο­γι­κός μηχα­νι­σμός που μπο­ρεί να παρέ­χει αυτή την αυξη­μέ­νη προστασία.

Σύν­δε­σμος για την επι­στη­μο­νι­κή προ­δη­μο­σί­ευ­ση: ΕΔΩ

mpelogiannis

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο