Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Το ασύλληπτο ρεκόρ του Μούμογλου

Σαν σήμε­ρα, στις 13 Ιου­λί­ου 1972 στον αγώ­να μπά­σκετ του Ηρα­κλή απέ­να­ντι στον ΒΑΟ, ο Αρι­στεί­δης Μού­μο­γλου, με ύψος κοντά στο 1.90, σημεί­ω­σε τους 145 από τους 172 πόντους της ομά­δας του και πέτυ­χε ένα ιστο­ρι­κό ρεκόρ.

Ο Μού­μο­γλου εντά­χθη­κε στον Ηρα­κλή το 1958 και ξεκί­νη­σε από την παι­δι­κή ομά­δα του Ηρα­κλή. Το 1960 ο προ­πο­νη­τής Άγης Κυνη­γό­που­λος του εμπι­στεύ­θη­κε μία θέση στη βασι­κή πεντά­δα. Το 1961 και το 1964 οδή­γη­σε με τους συμπαί­κτες του τον Ηρα­κλή στη διεκ­δί­κη­ση του πρωταθλήματος.

moumoglou

Ο Μού­μο­γλου με το Ν13 στη μέση

Σε ηλι­κία 17 ετών κλή­θη­κε στην Εθνι­κή ομά­δα και αγω­νί­στη­κε κόντρα στην Τουρ­κία για το βαλ­κα­νι­κό πρω­τά­θλη­μα. Από το 1967 έως το 1970 έμει­νε εκτός δρά­σης προ­κει­μέ­νου να αφιε­ρω­θεί στις σπου­δές του, στη Φαρ­μα­κευ­τι­κή σχο­λή. Επέ­στρε­ψε και τη σεζόν 1971–72 ήταν πρώ­τος σκό­ρερ της Α’ εθνι­κής με 654 πόντους. Τέλειω­σε την καριέ­ρα του χωρίς να έχει αγω­νι­στεί σε άλλη ομάδα.
Στον αγώ­να απέ­να­ντι στον ΒΑΟ, ο Μού­μο­γλου σημεί­ω­σε 52 πόντους στο πρώ­το ημί­χρο­νο, ενώ πρό­σθε­σε 93 στο δεύ­τε­ρο. Είχε 72 εύστο­χα δίπο­ντα (σ.σ. ο ίδιος είχε κάνει τη φοβε­ρή δήλω­ση: «το χέρι μου έπα­θε… αγκύ­λω­ση») και 1/6 βολές (ο Αρι­στεί­δης Μού­μο­γλου δε φημι­ζό­ταν για την ευστο­χία του από τη γραμ­μή του φάουλ).

Δεν είναι λίγοι πάντως αυτοί που υπο­στη­ρί­ζουν ότι ο Μού­μο­γλου είχε πετύ­χει 143 και όχι 145 πόντους, αφού το τελευ­ταίο καλά­θι που πέτυ­χε ήταν εκπρό­θε­σμο και δεν έπρε­πε να μετρή­σει. Στο φύλ­λο αγώ­να ωστό­σο κατα­με­τρή­θη­κε, γρά­φο­ντας έτσι ιστο­ρία.  Η δεύ­τε­ρη ένστα­ση οφεί­λε­ται στο ότι η αντί­πα­λη ομά­δα παρα­τά­χθη­κε στο γήπε­δο με τους εφή­βους της και επο­μέ­νως αυτό, έκα­νε ακό­μα πιο εύκο­λο το έργο του παί­κτη του Ηρακλή.

Να σημειω­θεί ότι δεύ­τε­ρη καλύ­τε­ρη επί­δο­ση σε έναν αγώ­να είναι αυτή του Πανα­γιώ­τη Γιαν­νά­κη, όταν σημεί­ω­σε 72 πόντους στον αγώ­να του Ιωνι­κού απέ­να­ντι στον Άρη (113–114, 24/1/1981).

rekor

nba

Ο Γουίλτ Τσά­μπερ­λεϊν, ένας από τους μεγα­λύ­τε­ρους θρύ­λους του παγκό­σμιου μπά­σκετ, έμει­νε στην ιστο­ρία ως ο μονα­δι­κός παί­κτης του ΝΒΑ που σημεί­ω­σε 100 πόντους σε έναν αγώνα.

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο