Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Το δημοσίευμα του ΒΗΜΑΤΟΣ και η απάντηση του «Χαμόγελου του παιδιού»

Απα­ντή­σεις σχε­τι­κά με την οικο­νο­μι­κή δια­χεί­ρι­ση του οργα­νι­σμού δημο­σιο­ποί­η­σε το Χαμό­γε­λο του Παι­διού, στις οποί­ες μετα­ξύ άλλων υπο­στη­ρί­ζε­ται ότι «επι­διώ­κε­ται ξεκά­θα­ρα η δημιουρ­γία εντυ­πώ­σε­ων ‑οι οποί­ες πρό­κει­ται να ανα­λυ­θούν και καταρ­ρι­φθούν ακο­λού­θως- με στό­χο τον κλο­νι­σμό της εμπι­στο­σύ­νης του κόσμου που στη­ρί­ζει το έργο του», ενώ τα οικο­νο­μι­κά στοι­χεία του φορέα «βρί­σκο­νται στα­θε­ρά αναρ­τη­μέ­να στην ιστο­σε­λί­δα του οργανισμού».

Το δελ­τίο Τύπου του Χαμό­γε­λου του Παι­διού έρχε­ται ως αντί­δρα­ση σε πρω­το­σέ­λι­δο δημο­σί­ευ­μα στην εφη­με­ρί­δα «Το Βήμα της Κυρια­κής» με αιχ­μές για τα οικο­νο­μι­κά του φορέα, ο οποί­ος υπο­στη­ρί­ζει ότι «ουδέ­πο­τε» υπήρ­ξε επι­κοι­νω­νία με το Χαμό­γε­λο του Παι­διού, «τόσο ενό­ψει, όσο και κατά τη διάρ­κεια της δημο­σιο­γρα­φι­κής του έρευ­νας για σχε­τι­κές δηλώ­σεις-απα­ντή­σεις επί των σημεί­ων του ρεπορτάζ».

Σύμ­φω­να πάντα με την εφη­με­ρί­δα, ελλη­νι­κές ελεγ­κτι­κές εται­ρεί­ες, όπως η Επι­τρο­πή για το Ξέπλυ­μα Χρή­μα­τος, φαί­νε­ται να στρέ­φουν το ενδια­φέ­ρον τους στα δεδο­μέ­να του συλ­λό­γου «Χαμό­γε­λο του Παι­διού», έπει­τα από ορι­σμέ­νες «δια­πι­στώ­σεις-πλη­ρο­φο­ρί­ες», όπως οι παρακάτω:

–«Σημα­ντι­κά πλε­ο­νά­σμα­τα της τάξης των 6 εκατ. ευρώ που έρχο­νται σε αντί­θε­ση με κατά και­ρούς δηλώ­σεις για “προ­βλή­μα­τα επι­βί­ω­σης” του οργανισμού»

–«Δείγ­μα­τα ελλι­πούς προ­βλη­μα­τι­κής δια­χεί­ρι­σης σε αρκε­τά από τα 230 ακί­νη­τα που είχαν παρα­χω­ρη­θεί από ιδιώτες…»

– «Η ύπαρ­ξη λογα­ρια­σμού σε ελβε­τι­κή τρά­πε­ζα όπου είχαν κατα­τε­θεί περί­που 5 εκατ. ευρώ»

– «Σπο­ρα­δι­κές καταγ­γε­λί­ες για κακο­ποί­η­ση ανηλίκων…»

–«Αιχ­μη­ρές ανα­φο­ρές από συν­δι­κα­λι­στι­κές οργα­νώ­σεις και υπαλ­λή­λους για κακή συμπε­ρι­φο­ρά υπευ­θύ­νων σε ορι­σμέ­νες δομές»

Από την πλευ­ρά της, η ΜΚΟ έδω­σε απα­ντή­σεις στα ερω­τή­μα­τα που έθε­σε το δημο­σί­ευ­μα και κάλε­σε σε συνέ­ντευ­ξη Τύπου για τη Δευ­τέ­ρα, στην οποία ο πρό­ε­δρος και τα μέλη του Δ.Σ. «θα απα­ντή­σουν ανα­λυ­τι­κά και τεκμηριωμένα».

Το Χαμό­γε­λο του Παι­διού ανα­φέ­ρει ότι «ανα­φο­ρι­κά με τον έλεγ­χο που, όπως υπο­στη­ρί­ζει το δημο­σί­ευ­μα, πρό­κει­ται να πραγ­μα­το­ποι­η­θεί», ο οργα­νι­σμός «δια­χρο­νι­κά δέχε­ται ελέγ­χους από κρα­τι­κούς φορείς και φορείς της τοπι­κής αυτο­διοί­κη­σης, γεγο­νός που απο­ζη­τά, και χαι­ρε­τί­ζει» ενώ, ο ίδιος ο φορέ­ας, «έχει αυτο­βού­λως θεσπί­σει ελεγ­κτι­κές δια­δι­κα­σί­ες εσω­τε­ρι­κά και δέχε­ται έλεγ­χο και από ανε­ξάρ­τη­τους εξω­τε­ρι­κούς φορείς στην Ελλά­δα και στο εξωτερικό».

Επι­πλέ­ον, ο οργα­νι­σμός επι­ση­μαί­νει ότι με δική του πρω­το­βου­λία, δημο­σιο­ποιεί «ετη­σί­ως τον ισο­λο­γι­σμό του και τις εκθέ­σεις των ορκω­τών ελεγ­κτών, δύο φορές τον χρό­νο τα στα­τι­στι­κά στοι­χεία όλων των υπη­ρε­σιών και δρά­σε­ών του, έκθε­ση βιώ­σι­μης ανά­πτυ­ξης», ενώ «στα 27 χρό­νια δρά­σης του, το Χαμό­γε­λο του Παι­διού έχει απευ­θυν­θεί χωρίς καμία καθυ­στέ­ρη­ση και με από­λυ­τη δια­φά­νεια στις αρμό­διες Αρχές (Αστυ­νο­μι­κές και Εισαγ­γε­λι­κές) για να επι­λυ­θούν προ­βλή­μα­τα ή να καταγ­γεί­λει περι­στα­τι­κά που έχουν προ­κύ­ψει σχε­τι­κά με το ανθρώ­πι­νο δυνα­μι­κό, συνερ­γά­τες, υπο­στη­ρι­ζό­με­να παι­διά και οικο­γέ­νειες και έχει ακο­λου­θή­σει στο ακέ­ραιο την προ­βλε­πό­με­νη, από τις Αρχές, δια­δι­κα­σία». Επι­πλέ­ον, ο φορέ­ας δημο­σιο­ποιεί, όπως ο ίδιος ανα­φέ­ρει, «ετή­σιο οικο­νο­μι­κό έλεγ­χο από την ανε­ξάρ­τη­τη διε­θνή εται­ρεία ορκω­τών ελεγ­κτών Ernst and Young», «έλεγ­χο από διε­θνείς φορείς π.χ. Ευρω­παϊ­κή Ένω­ση στο πλαί­σιο κατά­θε­σης προ­τά­σε­ων και πιστο­ποι­ή­σε­ων, όπως έντα­ξη του οργα­νι­σμού στη Γενι­κή Διεύ­θυν­ση Ανθρω­πι­στι­κής Βοή­θειας της Ευρω­παϊ­κής Επι­τρο­πής (DG ECHO)» και «έλεγ­χο για την πιστο­ποί­η­ση του οργα­νι­σμού και των υπη­ρε­σιών του από το αρμό­διο υπουρ­γείο Εργα­σί­ας και Κοι­νω­νι­κών Υπο­θέ­σε­ων». Ακό­μα, σημειώ­νε­ται ότι «το Χαμό­γε­λο του Παι­διού» πιστο­ποι­ή­θη­κε για δεύ­τε­ρη φορά για την παρο­χή πρω­το­βάθ­μιας, δευ­τε­ρο­βάθ­μιας και τρι­το­βάθ­μιας κοι­νω­νι­κής φρο­ντί­δας και η πιστο­ποί­η­σή ισχύ­ει μέχρι το 2024».

Ως προς τον αριθ­μό των παι­διών που υπο­στη­ρί­ζει το Χαμό­γε­λο του Παι­διού, είτε μεμο­νω­μέ­να, είτε στο πλαί­σιο της οικο­γε­νεια­κής τους ζωής, δηλα­δή εντός της οικο­γέ­νειάς τους, ενδει­κτι­κά, το 2018 ο οργα­νι­σμός στή­ρι­ξε 90.601 παι­διά και τις οικο­γέ­νειές τους, το 2019 ο οργα­νι­σμός στή­ρι­ξε 95.717 παι­διά και τις οικο­γέ­νειές τους, το 2020 57.722 παι­διά και τις οικο­γέ­νειές τους και το 2021 48.403 παι­διά και τις οικο­γέ­νειές τους. Σύμ­φω­να με την ίδια ανα­κοί­νω­ση, ο λόγος που το 2020 και 2021 κατα­γρά­φο­νται χαμη­λό­τε­ροι αριθ­μοί είναι η παν­δη­μία, καθώς «ανε­στά­λη­σαν λόγω σχε­τι­κών οδη­γιών και κατευ­θύν­σε­ων από τις αρμό­διες υγειο­νο­μι­κές αρχές» βασι­κές δρά­σεις του Χαμόγελου.

Ανα­φο­ρι­κά με το διοι­κη­τι­κό συμ­βού­λιο, πέραν του Κων­στα­ντί­νου Γιαν­νό­που­λου που τελεί πρό­ε­δρος του οργα­νι­σμού, συμ­με­τέ­χουν οι εξής:

αντι­πρό­ε­δρος, Κων­στα­ντί­νος Κοτσι­λί­νης Πρώ­ην Ορκω­τός Ελεγ­κτής και Σύμ­βου­λος Επιχειρήσεων

γενι­κός γραμ­μα­τέ­ας, Χρή­στος Καμ­μι­λά­τος Διευ­θυ­ντής ΕΣΥ Γενι­κός Οικο­γε­νεια­κός Γιατρός

ταμί­ας, Ιωάν­νης Λαμπρό­που­λος Αντι­στρά­τη­γος ΕΑ Πυρο­σβε­στι­κού Σώματος

μέλος, Ευαγ­γε­λία Μαλα­μά­κη Πτυ­χιού­χος μαθη­μα­τι­κός ΕΚΠ

μέλος, Ελευ­θέ­ριος Σαμα­ράς Διευ­θύ­νων Σύμ­βου­λος Εταιρείας

μέλος, Πυθα­γό­ρας Παπα­δη­μη­τρί­ου Ανώ­τα­το Διευ­θυ­ντι­κό Στέ­λε­χος Πολυ­ε­θνι­κής Εταιρίας

ανα­πλη­ρω­μα­τι­κό μέλος, Βασί­λειος Ορφα­νός Πρό­ε­δρος Εται­ρί­ας Τεχνολογίας

ανα­πλη­ρω­μα­τι­κό μέλος, Ευαγ­γε­λία Καρ­που­ζο­πού­λου Παι­δα­γω­γός Προ­σχο­λι­κής Ηλικίας

ανα­πλη­ρω­μα­τι­κό μέλος, Αικα­τε­ρί­νη Χού­πη Διευ­θύ­ντρια Δημιουρ­γι­κού Τμή­μα­τος Δια­φη­μι­στι­κής Εταιρίας

επί­τι­μο μέλος, Βασί­λειος Μαρ­κής, Επί­τι­μος Αντιει­σαγ­γε­λέ­ας Αρεί­ου Πάγου

επί­τι­μο μέλος, Χρυ­σού­λα Μυλω­νά, τ. Εισαγ­γε­λέ­ας Ανηλίκων

Ανα­φο­ρι­κά με τις απο­λύ­σεις εργα­ζο­μέ­νων, το Χαμό­γε­λο του Παι­διού, σημειώ­νει ότι «πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­καν απο­λύ­σεις εργα­ζο­μέ­νων εξαι­τί­ας περι­στα­τι­κού κακο­ποί­η­σης φιλο­ξε­νού­με­νου παι­διού» και «ο οργα­νι­σμός ακο­λού­θη­σε τη νόμι­μη διαδικασία».

Ανα­φο­ρι­κά με την τοπο­θέ­τη­ση καμε­ρών, το Χαμό­γε­λο του Παι­διού υπο­γραμ­μί­ζει ότι «στους εξω­τε­ρι­κούς χώρους του οργα­νι­σμού, και απο­κλει­στι­κά για την προ­στα­σία των φιλο­ξε­νού­με­νων παι­διών τοπο­θε­τή­θη­καν κάμε­ρες, εν γνώ­σει όλων και κατό­πιν σχε­τι­κής αδειο­δό­τη­σης των αρμό­διων φορέ­ων και της Αρχής Προ­στα­σί­ας Προ­σω­πι­κών Δεδομένων».

Για την στε­λέ­χω­ση των Σπι­τιών του Χαμό­γε­λου, ο φορέ­ας ανα­φέ­ρει ότι σε κάθε χώρο απα­σχο­λεί­ται συνο­λι­κά μια 16μελής ομά­δα εργα­ζο­μέ­νων που περι­λαμ­βά­νει τις εξής ειδι­κό­τη­τες: Κοι­νω­νι­κός Λει­τουρ­γός, Ψυχο­λό­γος, Παι­δα­γω­γοί, Παι­δο­κό­μοι, Εκπαι­δευ­τι­κός, Μαγεί­ρισ­σα, Νοση­λευ­τής, Καθα­ρί­στρια, Οδη­γοί, Παι­δί­α­τροι, Νομι­κός Σύμβουλος.

Σχε­τι­κά με τις ανα­φο­ρές γονέ­ων για παρά­νο­μη παρα­κρά­τη­ση των παι­διών τους, το Χαμό­γε­λο του Παι­διού τονί­ζει ότι «όλα τα παι­διά που φιλο­ξε­νού­νται στα Σπί­τια του Οργα­νι­σμού έρχο­νται κατό­πιν εισαγ­γε­λι­κών παραγ­γε­λιών και δικα­στι­κών απο­φά­σε­ων» και δεν απο­φα­σί­ζει ο φορέ­ας σχε­τι­κά με αυτές τις δια­δι­κα­σί­ες ενώ, μέχρι σήμε­ρα, «το Χαμό­γε­λο του Παι­διού έχει ανα­λά­βει τη φρο­ντί­δα 1.044 παι­διών στα 11 Σπί­τια που λει­τουρ­γεί πανελ­λα­δι­κά, κατό­πιν σχε­τι­κών εισαγ­γε­λι­κών εντο­λών, και για κάθε παι­δί η πολυ­ε­πι­στη­μο­νι­κή ομά­δα του οργα­νι­σμού ανα­ζη­τά την καλύ­τε­ρη λύση».

Μάλι­στα, ο φορέ­ας ανα­φέ­ρει ότι, από το 2006 έως σήμε­ρα, έχει προ­χω­ρή­σει στην επα­νέ­νω­ση 378 παι­διών με την οικο­γέ­νειά τους κατό­πιν σχε­τι­κών εισαγ­γε­λι­κών εντο­λών και δικα­στι­κών απο­φά­σε­ων και έχει απο­κα­τα­στή­σει 98 παι­διά μέσω τεκνο­θε­σί­ας και 30 μέσω αναδοχής.

Ωστό­σο, όπως σημειώ­νει το Χαμό­γε­λο του Παι­διού, «σήμε­ρα, για 79 από τα 126 παι­διά που έχει δηλώ­σει προς ανα­δο­χή δεν έχει προ­κύ­ψει πρό­τα­ση σύν­δε­σης, με τα 59 εξ αυτών να είναι άνω των 12 ετών. Για τα υπό­λοι­πα 47 παι­διά αν και προ­κύ­πτουν προ­τά­σεις σύν­δε­σης, τελι­κά απορ­ρί­πτο­νται από τους υπο­ψή­φιους ανα­δό­χους γονείς». Επι­πλέ­ον, «σήμε­ρα, για 6 από τα 27 παι­διά που έχει δηλώ­σει Το Χαμό­γε­λο του Παι­διού προς τεκνο­θε­σία δεν έχει προ­κύ­ψει πρό­τα­ση σύν­δε­σης. Το σύνο­λο των 6 παι­διών είναι άνω των 12 ετών. Για τα υπό­λοι­πα 21 παι­διά αν και προ­κύ­πτουν προ­τά­σεις σύν­δε­σης, τελι­κά απορ­ρί­πτο­νται από τους υπο­ψή­φιους θετούς γονείς».

Μετα­ξύ άλλων, ο οργα­νι­σμός, σχε­τι­κά με την οικο­νο­μι­κή του δια­χεί­ρι­ση, απα­ντά ότι «καλύ­πτει κάθε υπο­χρέ­ω­σή του με από­λυ­τη συνέ­πεια και δεν έχει οφει­λές στο δημό­σιο, σε τρί­τους, σε προ­μη­θευ­τές, σε εργα­ζό­με­νους κ.λπ».

Ανα­φο­ρι­κά με το περι­στα­τι­κό στο Σπί­τι του Οργα­νι­σμού στη Νέα Ηρα­κλεί­τσα Καβά­λας, στο οποίο ανα­φέ­ρε­ται δημο­σί­ευ­μα κυρια­κά­τι­κης εφη­με­ρί­δας, ο οργα­νι­σμός απα­ντά ότι «άμε­σα, μετά την ενη­μέ­ρω­σή τους», τόσο ο πρό­ε­δρος, Κώστας Γιαν­νό­που­λος, όσο και οι υπεύ­θυ­νοι του Σπι­τιού «απευ­θύν­θη­καν αυτο­βού­λως στις αρμό­διες εισαγ­γε­λι­κές Αρχές. Η δια­δι­κα­σία πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε στο ακέ­ραιο βάσει των οδη­γιών που δόθη­καν από τις Αρχές. Η έρευ­να ολο­κλη­ρώ­θη­κε στην Ηρα­κλεί­τσα χωρίς να προ­κύ­ψει κάποιο επι­βα­ρυ­ντι­κό στοι­χείο, και η υπό­θε­ση μπή­κε στο αρχείο από τη δικαιοσύνη».

«Το 2021 τα ετή­σια έξο­δα του οργα­νι­σμού για την υλο­ποί­η­ση των δρά­σε­ών του ανήλ­θαν στα 15.566.000 ευρώ, ως εκ τού­του το πλε­ό­να­σμα που οφεί­λει να έχει ο οργα­νι­σμός για να δια­σφα­λί­σει την προ­στα­σία των παι­διών που υπο­στη­ρί­ζει και των ανα­γκών τους που καλύ­πτει, αντι­στοι­χεί σε περί­που 5 μήνες» απα­ντά το Χαμό­γε­λο του Παι­διού σχε­τι­κά με το απο­θε­μα­τι­κό του οργα­νι­σμού, ύψους 6,2 εκα­τομ­μυ­ρί­ων ευρώ», ενώ για τις ενστά­σεις του οργα­νι­σμού σχε­τι­κά με τον ΕΝΦΙΑ που επι­βάλ­λε­ται για τους χώρους λει­τουρ­γί­ας του και φιλο­ξε­νί­ας παι­διών και των οικο­γε­νειών τους, ο φορέ­ας ανα­φέ­ρει ότι «κάθε 1 ευρώ φορο­λο­γί­ας στε­ρεί­ται ουσια­στι­κά από τα παι­διά που έχουν ανάγκη».

Συγκε­κρι­μέ­να ως προς χρη­μα­τι­κό ποσό που βρί­σκε­ται σε ελβε­τι­κή τρά­πε­ζα σε λογα­ρια­σμό του Χαμό­γε­λου του Παι­διού, ο φορέ­ας εξη­γεί ότι «το 2019 ολο­κλη­ρώ­θη­κε η πώλη­ση του ξενο­δο­χεί­ου ΤΙΤΑΝΙΑ», στο οποίο ο οργα­νι­σμός διέ­θε­τε μειο­ψη­φι­κό πακέ­το μετο­χών και «το ποσό των 15 εκα­τομ­μυ­ρί­ων ευρώ που προ­έ­κυ­ψε για τη δια­σπο­ρά κιν­δύ­νου απο­φα­σί­στη­κε να μοι­ρα­στεί σε τρεις δια­φο­ρε­τι­κές τρά­πε­ζες, δύο στην Ελλά­δα και μία στο εξω­τε­ρι­κό» ενώ για οποια­δή­πο­τε τρα­πε­ζι­κή συναλ­λα­γή, είτε στην Ελλά­δα, είτε στο εξω­τε­ρι­κό απαι­τού­νται μια σει­ρά από υπο­γρα­φές και όλοι οι λογα­ρια­σμοί βρί­σκο­νται στην ιστο­σε­λί­δα του οργανισμού.

Επι­πλέ­ον, στο σχε­τι­κό δελ­τίο Τύπου ανα­φέ­ρε­ται ότι «το Χαμό­γε­λο του Παι­διού δεν έχει καμία προ­στρι­βή με την ΕΛ.ΑΣ., αντί­θε­τα η συνερ­γα­σία είναι δια­χρο­νι­κή και με ουσια­στι­κό όφε­λος για την κοι­νω­νία και τα παι­διά. Η συνερ­γα­σία δεν περιο­ρί­ζε­ται στο σκέ­λος των εξα­φα­νί­σε­ων ανη­λί­κων και ενη­λί­κων, αλλά και σε άλλους τομείς όπως η κακο­ποί­η­ση, παρά­νο­μη δια­κί­νη­ση και εμπο­ρία κ.λπ.».

Το δημο­σί­ευ­μα της εφη­με­ρί­δας «Το Βήμα της Κυρια­κής», με τίτλο «Στο μικρο­σκό­πιο του “Χαμό­γε­λου του Παι­διού», ανα­φέ­ρει μετα­ξύ άλλων: «σει­ρά ερω­τη­μά­των για τα οικο­νο­μι­κά του φορέα και δυστο­κία αξιο­ποί­η­σης των δεκά­δων ακι­νή­των του-οι υπο­θέ­σεις κακο­ποί­η­σης στη ΜΚΟ και οι καταγ­γε­λί­ες για αναι­τιο­λό­γη­τες απο­λύ­σεις υπαλ­λή­λων».

 

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο