Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Το δικό του κρυπτονόμισμα, Libra, αποκτά η Facebook — Αντιδράσεις στην Ευρώπη

Η Facebook απο­κά­λυ­ψε χθες τα σχέ­διά της για το κρυ­πτο­νό­μι­σμα που πρό­κει­ται να κυκλο­φο­ρή­σει, το Libra, μια κίνη­ση που δεν πέρα­σε απα­ρα­τή­ρη­τη από τους Ευρω­παί­ους αξιω­μα­τού­χους, σύμ­φω­να με το αμε­ρι­κα­νι­κό δίκτυο CNBC.

Ο Γάλ­λος υπουρ­γός Οικο­νο­μι­κών Μπρου­νό Λεμέρ δήλω­σε ότι «απο­κλεί­ε­ται» να γίνει το Libra ένα κανο­νι­κό νόμι­σμα, όπως μετέ­δω­σε το Bloomberg, που επι­κα­λέ­στη­κε δηλώ­σεις του στον ραδιο­φω­νι­κό σταθ­μό Europe 1. Η Ομά­δα των 7 (G7) –που περι­λαμ­βά­νει τη Γαλ­λία, το Ηνω­μέ­νο Βασί­λειο και τις ΗΠΑ– θέλει να συστή­σει ένα φόρουμ για να απο­τι­μη­θούν οι κίν­δυ­νοι ψηφια­κών νομι­σμά­των, όπως του Libra, στο χρη­μα­το­πι­στω­τι­κό σύστη­μα. Αυτό ανα­φέ­ρει δημο­σί­ευ­μα των Financial Times, που επι­κα­λεί­ται επι­στο­λή από τον Λεμέρ και τον διοι­κη­τή της Τρά­πε­ζας της Γαλ­λί­ας Φραν­σουά Βιλε­ρουά ντε Γκα­λό. Η ομά­δα αυτή θα περι­λαμ­βά­νει κεντρι­κές τρά­πε­ζες και το Διε­θνές Νομι­σμα­τι­κό Ταμείο (ΔΝΤ), σύμ­φω­να με τους FT.

Στο μετα­ξύ, ο Μάρ­κους Φέρ­μπερ, Γερ­μα­νός ευρω­βου­λευ­τής προει­δο­ποί­η­σε ότι το Facebook θα μπο­ρού­σε να γίνει «σκιώ­δης τρά­πε­ζα» λόγω των σχε­δί­ων για τα ψηφια­κά νομί­σμα­τα, σύμ­φω­να με το Bloomberg.

Από την άλλη πλευ­ρά, ο διοι­κη­τής της Τρά­πε­ζας της Αγγλί­ας Μαρκ Κάρ­νεϊ εμφα­νί­στη­κε περισ­σό­τε­ρο θετι­κός απέ­να­ντι στο σχέ­διο αυτό, λέγο­ντας ότι παρα­μέ­νει ανοι­κτό­μυα­λος –αν και πρό­σθε­σε την προει­δο­ποί­η­ση ότι το Libra θα βρε­θεί αντι­μέ­τω­πο με τις ρυθ­μι­στι­κές αρχές. «Οτι­δή­πο­τε λει­τουρ­γεί σε αυτόν τον κόσμο γίνε­ται αυτο­μά­τως συστη­μι­κό και θα πρέ­πει να υπά­γε­ται στα αυστη­ρό­τε­ρα ρυθ­μι­στι­κά πρό­τυ­πα», δήλω­σε χθες ο κεντρι­κός τραπεζίτης.

Το Libra της Facebook, που ανα­μέ­νε­ται να κυκλο­φο­ρή­σει το 2020, θα τελεί υπό την επο­πτεία μιας κοι­νο­πρα­ξί­ας εται­ριών, στις οποί­ες περι­λαμ­βά­νο­νται η Visa και η Uber. Πρό­κει­ται για ένα stablecoin, το οποίο σημαί­νει ότι βασί­ζε­ται σε περιου­σια­κά στοι­χεία και στό­χος είναι να κινεί­ται πολύ κοντά σε μια συγκε­κρι­μέ­νη τιμή, αντί να κατα­γρά­φει έντο­νες δια­κυ­μάν­σεις όπως το bitcoin και άλλα κρυ­πτο­νο­μί­σμα­τα. Η εται­ρία έχει επί­σης ανα­πτύ­ξει ένα ψηφια­κό πορ­το­φό­λι, που ονο­μά­ζε­ται Calibra, για να μπο­ρούν οι δικοί της χρή­στες να απο­θη­κεύ­ουν και να ανταλ­λά­σουν το ψηφια­κό νόμισμα.

Πολ­λοί ειδι­κοί θεω­ρούν την είσο­δο της Facebook στα κρυ­πτο­νο­μί­σμα­τα μια πολ­λά υπο­σχό­με­νη κίνη­ση για τη συγκε­κρι­μέ­νη αγο­ρά, αλλά υπο­στη­ρί­ζουν ότι τα ρυθ­μι­στι­κά εμπό­δια απο­τε­λούν πιθα­νόν ένα σημείο στο οποίο θα μπο­ρού­σε να σκο­ντά­ψει το όλο εγχεί­ρη­μα. «Η είδη­ση ανα­κοι­νώ­θη­κε σε μια περί­ο­δο κατά την οποία η Facebook δέχε­ται έντο­νες πιέ­σεις από ρυθ­μι­στι­κές αρχές, μετό­χους και χρή­στες προ­κει­μέ­νου να αντι­με­τω­πί­σει τα προ­βλή­μα­τα σε σχέ­ση με τα προ­σω­πι­κά δεδο­μέ­να», σχο­λί­α­σε η Ορε­λί Λ’Οστίς, ανα­λύ­τρια στη Forrester. Το γεγο­νός ότι η Facebook συνερ­γά­ζε­ται με χρη­μα­το­πι­στω­τι­κές εται­ρί­ες όπως η Visa και η Mastercard σημαί­νει ότι «μπο­ρού­με να ανα­μέ­νου­με ότι οι ρυθ­μι­στι­κές αρχές και οι κυβερ­νή­σεις θα δια­τυ­πώ­σουν ερω­τή­μα­τα σχε­τι­κά με τη συλ­λο­γή χρη­μα­το­πι­στω­τι­κών δεδο­μέ­νων της Facebook και τη δια­χει­ρι­στι­κή δια­δι­κα­σία, και κατά πόσον το σύστη­μα πλη­ροί όλες τις νομι­κές και ρυθ­μι­στι­κές προ­ϋ­πο­θέ­σεις», ανέ­φε­ρε η Λ’Οστίς σε χθε­σι­νή της έκθεση.

πηγή: CNBC

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο