Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Το δωράκι του ΣΥΡΙΖΑ στους ναζί της Χρυσής Αυγής

Ο ΣΥΡΙΖΑ λίγο πριν κλεί­σει η Βου­λή για τις εκλο­γές του 2019, άλλα­ξε τον Ποι­νι­κό Κώδι­κα προ­δια­γρά­φο­ντας έτσι ευνοϊ­κό­τε­ρη μετα­χεί­ρι­ση για τους χρυ­σαυ­γί­τες.  Ο νέος Ποι­νι­κός Κώδι­κας μεί­ω­σε δρα­στι­κά τις ποι­νές για τη διεύ­θυν­ση εγκλη­μα­τι­κής οργά­νω­σης. Μάλι­στα οπως δήλω­σε ήμε­ρα ο πρώ­ην υπουρ­γός sT. Κοντο­νής η συγκε­κρι­μέ­νη ρύθ­μι­ση προ­ω­θή­θη­κε παρά τη δια­φω­νία του:

«Δια­φω­νού­σα με αρκε­τά σημεία στον νέο Ποι­νι­κό Κώδι­κα, ο οποί­ος κατά 70% είναι μια θετι­κή μεταρ­ρύθ­μι­ση. Εγώ είχα εκφρά­σει την δια­φω­νία μου και είχα πει δημο­σί­ως ότι αυτό το νομο­θέ­τη­μα εκθέ­τει την Κυβέρ­νη­ση (σημ: του ΣΥΡΙΖΑ), καθώς ορι­σμέ­νες παρά­με­τροι του έχουν να κάνουν και με απο­φά­σεις, όπως η χθε­σι­νή για την Χρυ­σή Αυγή. Αυτό όχι μόνο το είχα σκε­φθεί εγώ, αλλά υπήρ­χε και σχε­τι­κή αρθρο­γρα­φία», είπε ο κ. Κοντο­νής, ο οποί­ος εκεί­νη την περί­ο­δο αντι­κα­τα­στά­θη­κε στο Υπ. Δικαιο­σύ­νης από τον Μιχά­λη Καλογήτου.

Οι επι­πτώ­σεις της ανα­θε­ώ­ρη­ση του άρθρου 187 ου Ποι­νι­κού Κώδι­κα είχαν επι­ση­μαν­θεί και καταγ­γελ­θεί από το ΚΚΕ, όμως ο ΣΥΡΙΖΑ που ως κυβέρ­νη­ση έβγα­ζε φωτο­γρα­φί­ες με τους χρυ­σαυ­γί­τες στο Καστε­λό­ρι­ζο, άλλα­ξε τον Ποι­νι­κό Κώδι­κα για να «πέσουν στα μαλα­κά» οι ναζί.

Με την αλλα­γή του ποι­νι­κού Κώδι­κα (ΣΥΡΙ­ΖΑ­λί­γο πριν τις εκλο­γές) οι ποι­νές που αντι­με­τω­πί­ζουν οι ναζί είναι μικρότερες

Με την αλλα­γή του ποι­νι­κού Κώδι­κα (ΣΥΡΙ­ΖΑ­λί­γο πριν τις εκλο­γές) αν οι φασί­στες αν είχαν εκλε­γεί βου­λευ­τές θα δια­τη­ρού­σαν την έδρα τους

Με τον προη­γού­με­νο Ποι­νι­κό Κώδι­κα που ίσχυε έως τον Ιού­νιο του 2019 το πλαί­σιο ποι­νής για διεύ­θυν­ση εγκλη­μα­τι­κής οργά­νω­σης ήταν 10 έως 20 έτη ενώ η τελε­σί­δι­κη κατα­δί­κη απέ­φε­ρε 10ετή στέ­ρη­ση πολι­τι­κών δικαιω­μά­των που σημαί­νει έκπτω­ση από το αξί­ω­μα για βου­λευ­τές, απα­γό­ρευ­ση συμ­με­το­χής σε εκλο­γι­κές δια­δι­κα­σί­ες κ.α.

Με τον νέο Ποι­νι­κό Κώδι­κα που ψήφι­σε ο ΣΥΡΙΖΑ το πλαί­σιο ποι­νής περιο­ρί­στη­κε σε 5 εως 15 έτη ενώ το επί­μα­χο αδί­κη­μα εξαι­ρέ­θη­κε από την λίστα των εγκλη­μά­των που απο­φέ­ρει στέ­ρη­ση πολι­τι­κών δικαιω­μά­των που σημαί­νει ελεύ­θε­ρη συμ­με­το­χή σε εκλογές.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο