Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Το …δόγμα και το φύλο συκής του συμβιβασμού!

Το …δόγ­μα «καλύ­τε­ρη άμυ­να είναι η επί­θε­ση» υπήρ­ξε ανέ­κα­θεν η προ­σφι­λής πρα­κτι­κή εκπρο­σώ­πων του φιλο­κυ­βερ­νη­τι­κού συν­δι­κα­λι­σμού, τόσο για να συγκα­λύ­ψουν την «απι­στία» ‑για να χρη­σι­μο­ποι­ή­σου­με καμ­μιά βαρύ­τε­ρη κου­βέ­ντα- απέ­να­ντι στους συνα­δέλ­φους που τους εξέ­λε­ξαν, όσο και για να που­λή­σουν αγω­νι­στι­κή μού­ρη γενι­κό­τε­ρα στους εργα­ζό­με­νους και στην κοινωνία.

Ο οφθαλ­μί­α­τρος κ. Δημή­τρης Βαρ­νά­βας –και χρό­νια πολ­λά για τη γιορ­τή του σήμε­ρα- εργά­ζε­ται στο νοσο­κο­μείο Χαλ­κι­δι­κής. Είναι στέ­λε­χος του Μετώ­που, της συν­δι­κα­λι­στι­κής παρά­τα­ξης που στη­ρί­ζε­ται απ’ το ΣΥΡΙΖΑ στην Ομο­σπον­δία Ενώ­σε­ων Νοσο­κο­μεια­κών Για­τρών Ελλά­δας (ΟΕΝΓΕ).

Ο κ. Δ. Βαρ­νά­βας διε­τέ­λε­σε πρό­ε­δρος στην ΟΕΝΓΕ, όταν το Μέτω­πο ήταν πρώ­τη δύνα­μη. Με την ιδιό­τη­τα του προ­έ­δρου της ΟΕΝΓΕ ο κ. Δ. Β. διο­ρί­στη­κε μέλος –με τριε­τή θητεία- στο Κεντρι­κό Συμ­βού­λιο Υγεί­ας (ΚΕΣΥ) το Φλε­βά­ρη του 2016.

Τον Απρί­λη του 2016 έγι­νε το 9ο Συνέ­δριο της ΟΕΝΓΕ (Απρί­λης) την πρώ­τη θέση κατέ­λα­βε η Δημο­κρα­τι­κή Πανε­πι­στη­μο­νι­κή Κίνη­ση (ΔΗΠΑΚ) Για­τρών (στη­ρί­ζε­ται από το ΠΑΜΕ), τη δεύ­τε­ρη το Ενω­τι­κό Κίνη­μα για την Ανα­τρο­πή (ΕΚΑ), την τρί­τη το Μέτω­πο ενώ από μία έδρα κατέ­λα­βαν η ΔΗΚΝΙ και η ΠΑΣΚΕ. Πρό­ε­δρος της ΟΕΝΓΕ εξε­λέ­γη η κ. Αφρο­δί­τη Ρέτζιου απ΄ την ΔΗΠΑΚ και Γενι­κός Γραμ­μα­τέ­ας ο Πάνος Παπα­νι­κο­λά­ου από το ΕΚΑ.

Έμει­νε, όμως, η «δυσαρ­μο­νία» ανά­με­σα στον εκλεγ­μέ­νο πρό­ε­δρο της ΟΕΝΓΕ και το διο­ρι­σμέ­νο εκπρό­σω­πο της Ομο­σπον­δί­ας στο ΚΕΣΥ. Εσχά­τως το ΚΕΣΥ απο­φά­σι­σε για την αλλα­γή της ιατρι­κής εκπαί­δευ­σης και ο κ. Δ.Β. ψήφι­σε την πρό­τα­ση της κυβέρ­νη­σης, σε αντί­θε­ση με την από­φα­ση του Γενι­κού Συμ­βου­λί­ου (ΓΣ) της ΟΕΝΓΕ, που μετά απο συνε­δρί­α­σή του απέ­ρι­ψε την κυβερ­νη­τι­κή πρόταση.

Ο κ. Δ.Β. –πέρα απ’ τους συνει­δη­σια­κούς λόγους , όπως δήλω­σε- επι­κα­λέ­στη­κε και την από­φα­ση του 9ου Συνε­δρί­ου, όταν το συνέ­δριο είχε προη­γη­θεί της πρό­τα­σης της κυβέρ­νη­σης (και της από­φα­σης του ΚΕΣΥ). Το ΓΣ της ΟΕΝΓΕ τον κάλε­σε το κ. Δ. Β. να παραι­τη­θεί απ’ τη (διο­ρι­σμέ­νη) θέση στο ΚΕΣΥ, ώστε να πάψει να έχει –του­λά­χι­στον- συνει­δη­σια­κά προβλήματα.

Ο ίδιος βέβαια απέ­δει­ξε ότι δεν αντι­με­τω­πί­ζει τέτοια διλήμ­μα­τα και πέρα­σε στην αντι­πί­θε­ση με το προ­σφι­λές για αυτόν, το έχει κάνει κι άλλες φορές, αντι-ΚΚΕ μένος του. Σε δηλώ­σεις του στο «ygeia360.gr” (22.10.2017), μετα­ξύ των άλλων, ανα­φέ­ρει: «Ανα­κύ­πτει κι ένα ζήτη­μα πολι­τι­κής φύσης. Στα συν­δι­κα­λι­στι­κά όργα­να δεν ισχύ­ει ο απο­κα­λού­με­νος “δημο­κρα­τι­κός συγκε­ντρω­τι­σμός”. Αυτός ισχύ­ει μόνον στα λενι­νι­στι­κά κόμ­μα­τα, όπως είναι το ΚΚΕ, όπου όλοι οφεί­λουν να πει­θαρ­χούν στην πλειο­ψη­φία και απα­γο­ρεύ­ε­ται οποια­δή­πο­τε έκφρα­ση άλλης άπο­ψης εκτός των οργά­νων. Στην προ­κει­μέ­νη περί­πτω­ση φαί­νε­ται πως οι συν­δι­κα­λι­στές του ΚΚΕ επι­χει­ρούν να επι­βάλ­λουν στην ΟΕΝΓΕ τους κανό­νες του κόμ­μα­τός τους και να εξα­να­γκά­σουν σε σιγή όσους αδυ­να­τούν να ελέγξουν».

Μάλι­στα αυτή τη φορά δεν περιο­ρί­στη­κε στο μετεμ­φυ­λια­κό αντι­κομ­μου­νι­σμό αλλά ανέ­λα­βε να «λού­σει» και τον κ. Ηλία Σιώ­ρα, στέ­λε­χος της ΔΗΠΑΚ και παλιό μέλος του ΓΣ της ΟΕΝΓΕ.

Ο καρ­διο­λό­γος κ. Ηλ. Σιώ­ρας, διευ­θυ­ντής της καρ­διο­λο­γι­κής κλι­νι­κής του Ευαγ­γε­λι­σμού, είναι πρό­ε­δρος του σωμα­τεί­ου Εργα­ζο­μέ­νων και Για­τρών στον Ευαγ­γε­λι­σμό τις τελευ­ταί­ες δυο θητεί­ες, ενώ είναι και Γενι­κός Γραμ­μα­τέ­ας της Ένω­σης Ιατρών Νοσο­κο­μεί­ων Αθη­νών-Πει­ραιώς (ΕΙΝΑΠ). Δήλω­σε λοι­πόν ο κ. Δ. Β. «Και κάτι τελευ­ταίο. Το e-mail στάλ­θη­κε στους δημο­σιο­γρά­φους όχι από την ΟΕΝΓΕ, αλλά από τον κ. Ηλία Σιώ­ρα, ο οποί­ος δεν είναι εκλεγ­μέ­νος σε κανέ­να όργα­νο της ΟΕΝΓΕ. Ποιος άρα­γε τον εξου­σιο­δό­τη­σε να ενερ­γεί ως Γρα­φείο Τύπου της Ομο­σπον­δί­ας και μάλι­στα με επι­λε­κτι­κές απο­στο­λές ηλε­κτρο­νι­κών μηνυ­μά­των σε δημο­σιο­γρά­φους της επι­λο­γής του;Αφού λοι­πόν ο κ. Σιώ­ρας ανέ­λα­βε χρέη γραμ­μα­το­κο­μι­στή ας μπει στον κόπο να στεί­λει και την από­φα­ση του συνε­δρί­ου της ΟΕΝΓΕ».

Ο κ. Ηλ. Σ. έστει­λε στα Μέσα Μαζι­κής Ενη­μέ­ρω­σης δήλω­ση, με την οποία απο­γυ­μνώ­νει την καθε­στη­κυία αντί­λη­ψη του κυβερ­νη­τι­κού συν­δια­κα­λι­σμού και απ’ το φύλο συκής που χρη­σι­μο­ποιεί: «Είναι υπο­χρέ­ω­ση του μαχό­με­νου για­τρού η ενη­μέ­ρω­ση των υγειο­νο­μι­κών σε όλους τους εργα­σια­κούς χώρους για τα προ­βλή­μα­τά τους, τα οποία έχουν κοι­νές αιτί­ες με τα προ­βλή­μα­τα των χρη­στών των υπη­ρε­σιών υγεί­ας: Είναι οι αντι­λαϊ­κές πολι­τι­κές των μνη­μο­νί­ων με στυ­λο­βά­τες τους κάθε λογής υπο­τα­κτι­κούς, οι οποί­οι έμα­θαν μόνο τη «συντα­γή» της υπο­τα­γής. Και είναι ίδια υπο­χρέ­ω­ση με την ενη­μέ­ρω­ση η αντί­στα­ση σ’ αυτό τον εξαν­δρα­πο­δι­σμό, αγνο­ώ­ντας τους ντε­λά­λη­δες της κυβερ­νη­τι­κής πολιτικής».

Ατέ­χνως

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο