Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Το δύσκολο εγχείρημα του ημερήσιου απολογισμού των θανάτων του Covid-19 στον κόσμο

Τόπος θανά­του, τρό­πος εντο­πι­σμού των αιτί­ων του θανά­του, δια­φο­ρε­τι­κοί χρό­νοι κατα­γρα­φής: ποι­κί­λοι παρά­γο­ντες επη­ρε­ά­ζουν τους υπο­λο­γι­σμούς και τον αριθ­μό των θανά­των της επι­δη­μί­ας Covid-19 που παρου­σιά­ζο­νται στους ημε­ρή­σιους απο­λο­γι­σμούς των χωρών και είναι κρί­σι­μοι για την παρα­κο­λού­θη­ση της εξέ­λι­ξης της πανδημίας.

Θάνατοι σε νοσοκομεία και οίκους ευγηρίας

Αν η Ισπα­νία και η Νότια Κορέα υπο­λο­γί­ζουν όλους τους θανά­τους ατό­μων που έχουν δια­γνω­σθεί θετι­κά στην Covid-19, είτε επέρ­χο­νται στο νοσο­κο­μείο είτε εκτός του νοσο­κο­μεί­ου, αυτό δεν ισχύ­ει για όλες τις χώρες. Τα στοι­χεία του Ιράν και της Κίνας για παρά­δειγ­μα δεν περι­λαμ­βά­νουν παρά μόνο τους εντός του νοσο­κο­μεί­ου θανάτους.

Η Ισπα­νία, η Γερ­μα­νία, το Λου­ξεμ­βούρ­γο και η Νότια Κορέα περι­λαμ­βά­νουν στους απο­λο­γι­σμούς τους θανά­τους όλων των ασθε­νών που έχουν δια­γνω­σθεί θετι­κοί στην Covid-19 είτε επέρ­χο­νται εντός είτε εκτός νοσοκομείου.

Ακό­μη και στην Ιτα­λία με τον βαρύ­τα­το απο­λο­γι­σμό νεκρών, οι θάνα­τοι στους οίκους ευγη­ρί­ας δεν περι­λαμ­βά­νο­νται πάντα στους ημε­ρή­σιους απολογισμούς.

Στο Βέλ­γιο, όπου οι θάνα­τοι στους οίκους ευγη­ρί­ας απο­τε­λούν το ήμι­συ του συνο­λι­κού αριθ­μού των θανά­των, οι αριθ­μοί περι­λαμ­βά­νουν τους θανά­τους όλων των θυμά­των του κορο­νοϊ­ού, ακό­μη και των περι­στα­τι­κών που δεν έχουν δια­γνω­σθεί αλλά θεω­ρού­νται ύποπτα.

Οι γαλ­λι­κοί ημε­ρή­σιοι απο­λο­γι­σμοί περι­λαμ­βά­νουν πλέ­ον όλους τους θανά­τους και εκεί­νους που επέρ­χο­νται στους οίκους ευγηρίας.

Στο Ηνω­μέ­νο Βασί­λειο, αρχι­κά οι απο­λο­γι­σμοί περιε­λάμ­βα­ναν μόνο τους θανά­τους στα νοσο­κο­μεία. Πλη­ρέ­στε­ρα στοι­χεία ανα­κοι­νώ­νο­νται ανά εβδο­μά­δα από την βρε­τα­νι­κή στα­τι­στι­κή υπη­ρε­σία, με καθυ­στέ­ρη­ση δέκα ημε­ρών και δεν αφο­ρούν την Σκω­τία και την Βόρεια Ιρλανδία.

Στις Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες, ο τρό­πος κατα­γρα­φής των θανά­των ποι­κίλ­λει από πολι­τεία σε πολι­τεία: η πολι­τεία της Νέας Υόρ­κης περι­λαμ­βά­νει στους ημε­ρή­σιους απο­λο­γι­σμούς και τους θανά­τους στους οίκους ευγη­ρί­ας, η Καλι­φόρ­νια, όχι.

Covid-19 ή άλλη νόσος;

Η Νότια Κορέα, η Ιτα­λία, η Ισπα­νία και το Ηνω­μέ­νο Βασί­λειο περι­λαμ­βά­νουν στους απο­λο­γι­σμούς τους θανά­τους των ασθε­νών που έχουν δια­γνω­σθεί θετι­κοί στον κορο­νο­ϊό, ακό­μη και αν πέθα­ναν από προ­ϋ­πάρ­χου­σα νόσο.

Αλλες χώρες είναι περισ­σό­τε­ρο «επι­λε­κτι­κές».

Στο Ιράν από τους απο­λο­γι­σμούς απο­κλεί­ο­νται οι ασθε­νείς που έχουν δια­γνω­σθεί θετι­κοί στην Covid-19, αλλά πέθα­ναν από άλλη σοβα­ρή ανα­πνευ­στι­κή νόσο.

Στις Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες, πλη­θύ­νο­νται οι μαρ­τυ­ρί­ες από το περι­βάλ­λον των θανό­ντων για θανά­τους που απο­δί­δο­νται επι­σή­μως σε πνευ­μο­νία σε περι­πτώ­σεις που δεν υπήρ­χαν δια­γνω­στι­κά τεστ ή ήταν δύσκο­λο να βρεθούν.

Έλλειψη τεστ και καθυστερήσεις

Κατά την διάρ­κεια της επι­δη­μί­ας , αν και οι δια­δι­κα­σί­ες έχουν επι­τα­χυν­θεί, η συγκέ­ντρω­ση και η δια­χεί­ρι­ση των πλη­ρο­φο­ριών γίνο­νται με καθυ­στέ­ρη­ση ημε­ρών και δεν καλύ­πτουν το σύνο­λο των θανάτων.

Στις Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες, ακό­μη και απου­σία τεστ, τα πιστο­ποι­η­τι­κά θανά­του πρέ­πει να ανα­φέ­ρουν εάν η Covid-19 η «πιθα­νή» αιτία θανά­του, αλλά αυτά τα πιστο­ποι­η­τι­κά αυτά φθά­νουν με καθυ­στέ­ρη­ση στο σύστη­μα και δεν είναι δυνα­τόν να περι­λη­φθούν στους απο­λο­γι­σμούς σε πραγ­μα­τι­κό χρόνο.

Στην Ισπα­νία, οι ληξιαρ­χι­κές πρά­ξεις και οι ταφές δεί­χνουν υπερ­βάλ­λου­σα θνη­σι­μό­τη­τα, μεγα­λύ­τε­ρη από αυτήν που προ­κύ­πτει από τον επί­ση­μο απο­λο­γι­σμό της Covid-19.

Λόγω της έλλει­ψης δια­γνω­στι­κών τεστ, η Ισπα­νία πραγ­μα­το­ποιεί πολύ λίγους post mortem ελέγ­χους. Ετσι, αν ένας ασθε­νής δεν έχει δια­γνω­σθεί θετι­κός πριν από τον θάνα­τό του, δεν περι­λαμ­βά­νε­ται στους επί­ση­μους απο­λο­γι­σμούς των νεκρών της επι­δη­μί­ας. Αντί­στοι­χη είναι η περί­πτω­ση του Μπέρ­γκα­μο της Λομβαρδίας.

Κίνα και Ιράν κατηγορούνται ότι ψεύδονται

Ορι­σμέ­νες φορές τίθε­ται σε αμφι­σβή­τη­ση η ειλι­κρί­νεια των αριθμών.

Στο Ιράν, οι επί­ση­μοι απο­λο­γι­σμοί ετί­θε­ντο σε αμφι­σβή­τη­ση, κυρί­ως στην αρχή της επι­δη­μί­ας από τοπι­κούς αξιω­μα­τού­χους και βου­λευ­τές. Ακό­μη και το επί­ση­μο πρα­κτο­ρείο ειδή­σε­ων ορι­σμέ­νες φορές μετέ­δω­σε υψη­λό­τε­ρους αριθ­μούς σε σχέ­ση με τον επί­ση­μο ημε­ρή­σιο απο­λο­γι­σμό, αριθ­μούς οι οποί­οι στην συνέ­χεια δια­ψεύ­σθη­καν από την κυβέρνηση.

Η Κίνα κατη­γο­ρή­θη­κε τόσο για την δια­χεί­ρι­ση της επι­δη­μί­ας όσο και για σκό­πι­μη υπο­βάθ­μι­ση του αριθ­μού των νεκρών. Τελι­κά απο­φά­σι­σε να προ­σθέ­σει ένα 40% στο αριθ­μό των νεκρών στις 17 Απρι­λί­ου, δηλώ­νο­ντας ότι περι­λαμ­βά­νει περι­στα­τι­κά θανά­των που συνέ­βη­σαν εκτός των νοσοκομείων.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο