Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Το εθνικό πρόγραμμα της Κούβας para el Adelanto de las Mujeres “για την παραπέρα κοινωνική αναβάθμιση της γυναίκας ” + βίντεο

Το Προ­ε­δρι­κό Διά­ταγ­μα του Díaz-Canel που εγκρί­νει το εθνι­κό πρό­γραμ­μα para el Adelanto de las Mujeres για την παρα­πέ­ρα κοι­νω­νι­κή ανα­βάθ­μι­ση της γυναί­κας, για άλλη μια φορά ανα­δει­κνύ­ει σε όλους τους τόνους ότι στις βασι­κές αρχές της Κου­βα­νέ­ζι­κης Επα­νά­στα­ση, περι­λαμ­βά­νε­ται ο σεβα­σμός και η αξιο­πρέ­πεια στη γυναί­κα, καθώς και οι ίσες ευκαι­ρί­ες χει­ρα­φέ­τη­σής της.

Βλ δημο­σί­ευ­ση, 8 Μαρ­τί­ου, στην Εφη­με­ρί­δα της Κυβέρ­νη­σης του ΠΔ 198 | 2021 αριθ. 14, – έκτα­κτο ΦΕΚ.

PDF LogoGaceta Oficial No. 14 Extraordinaria de 08-03-2021

Το πρό­γραμ­μα βασί­ζε­ται στην αυστη­ρή τήρη­ση από πλευ­ράς του κρά­τους στις συμ­φω­νί­ες και τις διε­θνείς δεσμεύ­σεις του νησιού της επα­νά­στα­σης για στή­ρι­ξη των δικαιω­μά­των της γυναί­κας και λαμ­βά­νει υπό­ψη τις υψη­λό­τε­ρες προ­κλή­σεις που προ­κύ­πτουν από τις αξιο­λο­γή­σεις που πραγ­μα­το­ποιού­νται στο σχέ­διο δρά­σης της Δημο­κρα­τία της Κού­βας και τη συμ­μόρ­φω­ση  με την IV Διά­σκε­ψη του ΟΗΕ για τις γυναίκες.
Βλ και Σύμ­βα­ση για την εξά­λει­ψη όλων των μορ­φών δια­κρί­σε­ων κατά των γυναι­κών (1979)

ℹ️  Τα βασι­κά σημεία του ΠΔ

  • Συνο­ψί­ζει την πολι­τι­κή βού­λη­ση του κρά­τους, ως ακρο­γω­νιαί­ος λίθος στην ανά­πτυ­ξη πολι­τι­κών υπέρ των γυναι­κών, δίνει συνέ­χεια στη βελ­τί­ω­ση και παρα­πέ­ρα ανά­πτυ­ξη της ισό­τη­τας των φύλων στη χώρα και θεσμο­θε­τεί αυτό το δικαίωμα.
  • Σχε­διά­στη­κε ως κορυ­φαίο στην ατζέ­ντας του κρά­τους της Κού­βας για την ανα­βάθ­μι­ση της γυναί­κας, σε αντι­στοι­χία με τις αρχές και τις αξί­ες που ανα­γνω­ρί­ζο­νται στο Σύνταγ­μα και στα σενά­ρια του οικο­νο­μι­κού και κοι­νω­νι­κού μοντέ­λου της σοσια­λι­στι­κής ανά­πτυ­ξης, όπως επί­σης ανα­φο­ρι­κά με τις διε­θνείς δεσμεύ­σεις μας για την ισό­τη­τα των φύλων.
  • Προ­ω­θεί τις δρά­σεις που απο­σκο­πούν στην επί­τευ­ξη μεγα­λύ­τε­ρης ολο­κλή­ρω­σης και απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τας στην πρό­λη­ψη και την εξά­λει­ψη των δια­δη­λώ­σε­ων δια­κρί­σε­ων κατά των γυναι­κών, ενι­σχύ­ει τους μηχα­νι­σμούς και την επαγ­γελ­μα­τι­κή ικα­νό­τη­τα των δημό­σιων υπαλ­λή­λων και των υπαλ­λή­λων να ενσω­μα­τώ­σουν θέμα­τα φύλου στην ανά­πτυ­ξη πολι­τι­κών, προ­γραμ­μά­των και στην παρο­χή υπηρεσιών.
  • Απο­τε­λεί κυβερ­νη­τι­κό πρό­γραμ­μα το οποίο, με τη συμ­με­το­χή της Federación de Mujeres Cubanas (Ομο­σπον­δία Γυναι­κών Κού­βας), προ­ω­θεί και εγγυά­ται την παρα­κο­λού­θη­ση, αξιο­λό­γη­ση και έλεγ­χο δρά­σε­ων με εμβά­θυν­ση σε απα­ντή­σεις πριν από τις συστά­σεις της επι­τρο­πής για την εξά­λει­ψη όλων των μορ­φών δια­κρί­σε­ων εις βάρος των γυναικών .

Για την υλο­ποί­η­ση αυτού του εθνι­κού προ­γράμ­μα­τος, υπάρ­χει σχέ­διο δρά­σης –μέχρι την τελευ­ταία λεπτο­μέ­ρεια, με μέτρα και επι­κοι­νω­νια­κή εκστρα­τεία που φτά­νει μέχρι την τελευ­ταία γωνιά της χώρας με στόχο:

«Προ­ώ­θη­ση και υλο­ποί­η­ση του προ­γράμ­μα­τος παρα­πέ­ρα ανα­βάθ­μι­σης του ρόλου της γυναί­κας και των ίσων δικαιω­μά­των, ευκαι­ριών και δυνα­το­τή­των, όπως εγκρί­θη­καν στο Σύνταγ­μα της Δημο­κρα­τί­ας της Κού­βας, καθώς και η εμβά­θυν­ση των αντι­κει­με­νι­κών και υπο­κει­με­νι­κών παρα­γό­ντων που, ως εκφρά­σεις δια­κρί­σε­ων, παρα­μέ­νουν στην κοι­νω­νία και εμπο­δί­ζο­ντας το βέλ­τι­στο απο­τέ­λε­σμα στον οικο­νο­μι­κό, πολι­τι­κό, κοι­νω­νι­κό και οικο­γε­νεια­κό τομέα, μέχρι την εξά­λει­ψη κάθε ανισότητας»

Περι­λαμ­βά­νει επί­σης εννέα ειδι­κούς στό­χους που ξεκι­νά­νε από την επί­τευ­ξη πιο συστη­μα­τι­κής παρέμ­βα­σης στην κυβερ­νη­τι­κή παρα­κο­λού­θη­ση των σχε­τι­κών δρά­σε­ων, μέχρι τη συμπε­ρί­λη­ψη θεμά­των φύλου στα διά­φο­ρα επί­πε­δα εκπαί­δευ­σης, στο θέμα της ανά­δει­ξης των στε­λε­χών, επί­σης στην προ­ώ­θη­ση τη δημό­σιας συζή­τη­σης σχε­τι­κά με το ρόλο των γυναι­κών σε όλους τους τομείς ανά­πτυ­ξης και δρά­σης τους.

Αξί­ζει να σημειω­θεί ότι το προ­α­να­φερ­θέν σχέ­διο δρά­σης έχει έναν εγκάρ­σιο άξο­να: την ισό­τη­τα των φύλων και ότι το σύνο­λο των δρά­σε­ων του προ­γράμ­μα­τος έχει ανα­φο­ρά όχι μόνο στα διε­θνή εργα­λεία και οργα­νι­σμούς, αλλά κυρί­ως στο σύνταγ­μα της Κού­βας με το οικο­νο­μι­κό και κοι­νω­νι­κό μοντέ­λο εθνι­κού σχε­δια­σμού της σοσια­λι­στι­κής οικο­νο­μι­κής και κοι­νω­νι­κής ανά­πτυ­ξης έως το 2030.

Τα μέτρα προ­γραμ­μα­τι­σμού καλύ­πτουν επτά μεγά­λους τομείς που πρέ­πει να εστιά­σου­με την προ­σο­χή μας:

  1. Οικο­νο­μι­κή ενδυ­νά­μω­ση των γυναικών.
  2. Μέσο μαζι­κής και μη ενημέρωσης.
  3. Εκπαί­δευ­ση, πρό­λη­ψη και κοι­νω­νι­κή εργασία.
  4. Πρό­σβα­ση στη λήψη αποφάσεων.
  5. Νομο­θε­σία και δίκαιο — Ρυθ­μι­στι­κό πλαί­σιο και συστή­μα­τα προ­στα­σί­ας ένα­ντι όλων των μορ­φών δια­κρί­σε­ων και βίας.
  6. Υγεία σεξουα­λι­κή και γεννήσεων.
  7. Στα­τι­στι­κές και έρευνες.

Η Γενι­κή Γραμ­μα­τεία της Ομο­σπον­δί­ας Γυναι­κών πρέ­πει να παρου­σιά­σει, στα δύο επό­με­να χρό­νια, στο Συμ­βού­λιο Υπουρ­γών, την ακρι­βή κατά­στα­ση υλο­ποί­η­σης των στό­χων, των δρά­σε­ων και τα μέτρων του προ­γράμ­μα­τος, το οποίο θα είναι συλ­λο­γι­κά υπεύ­θυ­νο για τον έλεγ­χο της εκπλή­ρω­σης των δια­τά­ξε­ων του προ­ε­δρι­κού διατάγματος.

Representante gubernamental de Cuba
La Gaceta Oficial publicó el Programa Nacional para el adelanto de las Mujeres, piedra angular para el desarrollo de nuevas políticas a favor de las cubanas.
En ese decreto presidencial está el legado de nuestras primeras guerrilleras.
#CubaViva #SomosCuba

🔷  Ενέργειες & μέτρα του εγκεκριμένου σχεδίου για την υλοποίηση του εθνικού προγράμματος για την αναβάθμιση της γυναίκας 🔷 

Οι επτά προ καθο­ρι­σμέ­νοι τομείς περιέ­χουν –ο καθέ­νας ξεχω­ρι­στά, δρά­σεις και μέτρα που, με τη σει­ρά τους, έχουν ιεραρ­χη­μέ­νους υπεύ­θυ­νους και συμ­με­τέ­χο­ντες. Αυτό εγγυά­ται όχι μόνο μια πιο άμε­ση παρα­κο­λού­θη­ση του καθε­νός από τα αρμό­δια υπουρ­γεία, αλλά και συμπε­ρί­λη­ψη άλλων φορέων.

1

  • Περιο­δι­κές αξιο­λο­γή­σεις σχε­τι­κά με τις ανά­γκες και τις δυνα­τό­τη­τες απα­σχό­λη­σης σε κάθε επι­κρά­τεια και στους διά­φο­ρους τομείς της οικονομίας.
  • Προ­ώ­θη­ση της συμ­με­το­χής των γυναι­κών αγρο­τών, ιδί­ως των νέων και σε διά­φο­ρους άλλους τομείς απασχόλησης.
  • Εμβά­θυν­ση των ανα­λύ­σε­ων παρα­πέ­ρα προ­σέγ­γι­σης των φύλων και πρα­κτι­κής εφαρ­μο­γής της, τόσο στον κρα­τι­κό όσο και στον μη κρα­τι­κό τομέα.

2

  • Εγγύ­η­ση, στην πολι­τι­κή επι­κοι­νω­νί­ας, πλη­ρο­φό­ρη­σης και ενη­μέ­ρω­σης, για μια κουλ­τού­ρα ισό­τη­τας, σεβα­σμό της ποι­κι­λο­μορ­φί­ας και της μη διάκρισης.
  • Εξα­σφά­λι­ση δια­χεί­ρι­σης της θεσμι­κής επι­κοι­νω­νί­ας σε δια­φυ­λι­κή βάση και προ­σέγ­γι­ση των ανθρω­πί­νων δικαιω­μά­των σε όλα τα θεσμι­κά όργα­να και τους οργανισμούς.
  • Προ­ώ­θη­ση και επέ­κτα­σης της παρου­σί­ας γυναι­κών στον πολι­τι­σμό και ειδι­κά στον κινη­μα­το­γρά­φο και την τηλεόραση.

3

  • Ανά­πτυ­ξη δεξιο­τή­των στο εκπαι­δευ­τι­κό προ­σω­πι­κό σχε­τι­κά με το φύλο, τη σεξουα­λι­κή εκπαί­δευ­ση, την ισό­τη­τα και τη μη διά­κρι­ση και ενσω­μά­τω­ση, σε δια­φο­ρε­τι­κά επί­πε­δα εκπαί­δευ­σης, ενη­με­ρω­τι­κών ενο­τή­των μέσω από δια­φο­ρε­τι­κά εργα­λεία διδα­σκα­λί­ας, ώστε οι μαθη­τές και φοι­τη­τές να δια­μορ­φώ­νο­νται με αυτές τις αξίες.
  • Στα­δια­κά εγγυά­ται ότι τα σχέ­δια και τα προ­γράμ­μα­τα μελέ­της, τα εγχει­ρί­δια και τα διδα­κτι­κά υλι­κά προ­ω­θούν την εκπαί­δευ­ση και την κατάρ­τι­ση σε μια κουλ­τού­ρα ισότητας.

4

  • Βελ­τι­στο­ποί­η­ση-τελειο­ποί­η­ση των πολι­τι­κών που επι­τρέ­πουν την προ­ώ­θη­ση των γυναι­κών σε όλα τα επί­πε­δα λήψης απο­φά­σε­ων, ξεκι­νώ­ντας από την ποι­κι­λο­μορ­φία τους (δια­φο­ρε­τι­κό­τη­τα σαν γυναίκες).
  • Συμπε­ρί­λη­ψη –ειδι­κά των στε­λε­χών, στο πλαί­σιο της κατάρ­τι­σής τους σε όλα τα επί­πε­δα, στα κέντρα κατάρ­τι­σης και δεξιο­τή­των, για την προ­ε­τοι­μα­σία τους στα ζητή­μα­τα φύλου.
  • Προ­ώ­θη­ση της παρου­σί­ας γυναι­κών στο σύστη­μα λαϊ­κής εξου­σί­ας σε όλα τα επί­πε­δα, ειδι­κά εκεί­νων που δου­λεύ­ουν στις οργα­νώ­σεις βάσεις.

5

  • Επε­ξερ­γα­σία, επέ­κτα­ση και εφαρ­μο­γή στην πρά­ξη μιας συστη­μι­κής, αρμο­νι­κής και ολο­κλη­ρω­μέ­νης μορ­φής στρα­τη­γι­κής για το φύλο ανα­φο­ρι­κά με το νομι­κό σύστημα.
  • Εγγύ­η­ση θεσμι­κής εξα­σφά­λι­σης ακραί­ων φαι­νο­μέ­νων ανα­φο­ρι­κά με την πρό­λη­ψη, την παρα­κο­λού­θη­ση και την αντι­με­τώ­πι­ση της ενδο­οι­κο­γε­νεια­κής και έμφυ­λης βίας, της πορ­νεί­ας, της σωμα­τε­μπο­ρί­ας, καθώς και κάθε μορ­φές δια­κρί­σε­ων σε οποια­δή­πο­τε προ­σω­πι­κή κατά­στα­ση ή περί­στα­ση που συνε­πά­γε­ται ζημία στην ανθρώ­πι­νη αξιοπρέπεια.

6

  • Με συνε­κτι­κό­τη­τα και συστη­μα­το­ποί­η­ση των προ­σπα­θειών κατάρ­τι­σης και δρά­σης όλων των υπεύ­θυ­νων και συμ­με­τε­χό­ντων στην υλο­ποί­η­ση του προ­γράμ­μα­τος μητρό­τη­τας και πατρότητας.
  • Ικα­νο­ποι­η­τι­κή προ­ώ­θη­ση του προ­γράμ­μα­τος της σεξουα­λι­κής εκπαί­δευ­σης των παι­διών –από την πολύ μικρή ηλι­κία, των εφή­βων και των νέων, με έμφα­ση στην συναι­σθη­μα­τι­κή στή­ρι­ξη, το σεβα­σμό των δια­φο­ρών, της ευθύ­νης, της αλλη­λεγ­γύ­ης και της ισό­τη­τας των φύλων.
  • Ενί­σχυ­ση της οπτι­κής του φύλου και των σεξουα­λι­κών δικαιω­μά­των σε όλα τα προ­γράμ­μα­τα υγείας.

7

  • Υπο­χρε­ω­τι­κό­τη­τα και επα­νε­ξέ­τα­ση της απο­τε­λε­σμα­τι­κής ενσω­μά­τω­σης στις συνε­χείς και ειδι­κές στα­τι­στι­κές όλους τους οργα­νι­σμούς και τα ιδρύματα.
  • Ενσω­μά­τω­ση στα στα­τι­στι­κά στοι­χεία και στις βάσεις δεδο­μέ­νων, εξει­δι­κευ­μέ­νων δει­κτών ανα­φο­ρι­κά με το φύλο.
  • Να δίνε­ται ιδιαί­τε­ρη προ­σο­χή στα στα­τι­στι­κά στοι­χεία νοση­ρό­τη­τας και θνη­σι­μό­τη­τας, με έμφα­ση στο φύλο και την εδα­φι­κή κάλυ­ψη, σύμ­φω­να με τις αιτί­ες τους.
  • Προ­ώ­θη­ση δημιουρ­γί­ας ενός επι­στη­μο­νι­κού παρα­τη­ρη­τη­ρί­ου των φύλων.
  • Ο δρό­μος είναι ακό­μα μεγά­λος, οι προ­κλή­σεις είναι μεγά­λες, αλλά ο στό­χος είναι σαφής:
    Στο μέτρο που φτά­νου­με, ως κοι­νω­νία, σε υψη­λό­τε­ρα στά­δια ισό­τη­τας φύλων, θα είναι ευρύ­τε­ρο και πιο ολο­κλη­ρω­μέ­νο το ιδα­νι­κό της δικαιοσύνης.

Πηγή Leidys María Labrador Herrera | [email protected] | granma.cu

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο