Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Το εκλογικό σύστημα της Κούβας. Είναι όλοι ανά πάσα στιγμή ανακλητοί.

Γρά­φει ο Πάνος Αλε­πλιώ­της //

Δημό­σια έγκρι­ση υπο­ψη­φί­ων και μυστι­κή ψήφος σε όλα τα επί­πε­δα. Ψήφος από τα 16. Μικρή εκλο­γι­κή περι­φέ­ρεια. Υπο­ψη­φιό­τη­τες σε τοπι­κό , δημο­τι­κό  και εθνι­κό επί­πε­δο . Όλοι οι εκλεγ­μέ­νοι έχουν τακτι­κή λογο­δο­σία προς τους ψηφο­φό­ρους, που μπο­ρούν να ανα­κα­λέ­σουν ανά πάσα στιγ­μή την εντο­λή τους. Αυτά είναι τα κύρια χαρα­κτη­ρι­στι­κά της λαϊ­κής εκλο­γι­κής και δημο­κρα­τι­κής δια­δι­κα­σί­ας στην Κούβα.

SAMSUNG

Στην πλα­τεία της Επα­νά­στα­σης που δεσπό­ζει ο Τσε πάρ­θη­καν όλες οι σημα­ντι­κές απο­φά­σεις με την άμε­ση λαι­κή συμμετοχή.

To εκλο­γι­κό σύστη­μα της Κού­βας για δημο­τι­κές, Νομαρ­χια­κές και Εθνι­κές μέχρι και την εκλο­γή κυβέρ­νη­σης και Προ­έ­δρου, εκλο­γές είναι μονα­δι­κό. Αρχί­ζει απο την συνέ­λευ­ση της γει­το­νιάς. Η Κού­βα έχει 168 δήμους και 15 Νομαρ­χί­ες, και ένα ειδι­κό δήμο στο Νησί της Νεολαίας.

Οι δήμοι χωρί­ζο­νται σε τμή­μα­τα (δια­με­ρί­σμα­τα) του Δήμου με 3 000 – 10 000 κατοί­κους στις αγρο­τι­κές περιο­χές, και μέχρι περί­που 15 000–60 000 σε αστι­κή περιο­χή. Τα τμή­μα­τα του Δήμου υπο­διαι­ρού­νται σε μικρές γεω­γρα­φι­κές εκλο­γι­κές περι­φέ­ρειες με περί­που 1 000 κατοί­κους, αλλά για τους πιο μικρούς δήμους, μια εκλο­γι­κή περι­φέ­ρεια περι­λαμ­βά­νει μέχρι και δια­κό­σιους κατοίκους.

Στους υπό­λοι­πους Δήμους οι περιο­χές χωρί­ζο­νται σε 2 έως 8 γει­το­νιές ή χωριά από 50 μέχρι μερι­κές εκα­το­ντά­δες κατοί­κους. Στις 26 Νοεμ­βρί­ου 2017 έγι­ναν δημο­τι­κές εκλο­γές σε 24 365 εκλο­γι­κά τμή­μα­τα σε όλη την Κού­βα, με ένα δεύ­τε­ρο γύρο στις 3 Δεκεμ­βρί­ου, στις περι­πτώ­σεις όπου κανέ­νας από τους υπο­ψη­φί­ους δεν έλα­βε περισ­σό­τε­ρο από το 50% των ψήφων. Από τους 60 870 υπο­ψή­φιους εξε­λέ­γη­σαν περί­που 16.000.

Η προ­σέ­λευ­ση ανήλ­θε περί­που στο 86% με 4% λευ­κά και 4%  άκυ­ρα. Οι υπο­ψη­φιό­τη­τες για τις δημο­τι­κές εκλο­γές προ­τεί­νο­νται και εγκρί­νο­νται  στις ανοι­κτές συνε­δριά­σεις σε κάθε γει­το­νιά. 175 υπο­ψή­φιοι υπο­στη­ρί­χτη­καν από  τις Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες αλλά κανέ­νας από αυτούς δεν είχε την εμπι­στο­σύ­νη των γει­τό­νων τους. Παρου­σιά­σεις με την ηλι­κία, την εκπαί­δευ­ση, την απα­σχό­λη­ση, την συμ­με­το­χή σε συλ­λό­γους, διε­θνείς προ­σπά­θειες κλπ των υπο­ψη­φί­ων είχαν αναρ­τη­θεί  στους πίνα­κες μηνυ­μά­των σε δημο­φι­λείς τοπο­θε­σί­ες γύρω από το Δήμο πριν από τις εκλογές.

Οι δύο πρώ­τοι που παίρ­νουν τις περισ­σό­τε­ρες ψήφους και πάνω από 50 %  εκλέ­γο­νται στο Δημο­τι­κό Συμ­βού­λιο. Σε κάθε δημο­τι­κό δια­μέ­ρι­σμα συγκρο­τεί­ται Διοι­κού­σα Τοπι­κή Επι­τρο­πή από τους εκλεγ­μέ­νους δημο­τι­κούς συμ­βού­λους και εκπρο­σώ­πους της γει­το­νιάς, λαι­κών και κοι­νω­νι­κών οργα­νώ­σε­ων του Δήμου. Επι­λέ­γε­ται  Πρό­ε­δρος μετα­ξύ των μελών, ο οποί­ος πρέ­πει να περά­σει από εκπαί­δευ­ση για να είναι σε θέση να φέρει σε πέρας την απο­στο­λή του.

Η Διοι­κού­σα Επι­τρο­πή είναι  ένα είδος Ελεγ­κτι­κού μηχα­νι­σμού για να εξα­σφα­λί­σει ότι όλες οι δρα­στη­ριό­τη­τες διευ­θύ­νο­νται σωστά, εξε­τά­ζει καταγ­γε­λί­ες από πολί­τες και συμ­βάλ­λει στην επί­λυ­ση των προ­βλη­μά­των που προ­κύ­πτουν. Οι εκλεγ­μέ­νοι δημο­τι­κοί σύμ­βου­λοι απο­τε­λούν το άμε­σο κανά­λι επι­κοι­νω­νί­ας  με το Δημο­τι­κό Συμ­βού­λιο  ώστε να παίρ­νο­νται απο­φά­σεις σχε­τι­κά με θέμα­τα που, για παρά­δειγ­μα, χρειά­ζο­νται χρη­μα­το­δό­τη­ση. Ωστό­σο, τα προ­βλή­μα­τα που μπο­ρούν να λυθούν, λύνο­νται επί τόπου. Υπάρ­χει επί­σης απευ­θεί­ας κανά­λι επι­κοι­νω­νί­ας με όλους τους τοπι­κούς φορείς.

quiz7s

Η Granma έφε­ρε την Επα­νά­στα­ση στην Κούβα

Η Διοι­κού­σα Επι­τρο­πή πραγ­μα­το­ποιεί ανοι­κτές απο­λο­γι­στι­κές συνε­δριά­σεις με τους κατοί­κους, καθώς και όλα τα μέλη της πρέ­πει να διε­ξά­γουν τακτι­κές ανοι­χτές συνε­δριά­σεις στην περιο­χή που έχουν εκλε­γεί, όπου οι ψηφο­φό­ροι μπο­ρούν να απο­φα­σί­σουν να πραγ­μα­το­ποι­ή­σουν πρό­ω­ρες εκλο­γές, εάν δεν είναι ικανοποιημένοι.

Πριν από τις εκλο­γές, δια­μορ­φώ­νε­ται μία επι­τρο­πή Υπο­ψη­φιο­τή­των σε κάθε Δήμο με τους εκπρο­σώ­πους των λαϊ­κών κινη­μά­των: Συν­δι­κα­λι­στι­κό κίνη­μα,  Ομο­σπον­δία Γυναι­κών,  Ομο­σπον­δία μικρών αγρο­τών, των επι­τρο­πών για την υπε­ρά­σπι­ση της επα­νά­στα­σης, Φοι­τη­τι­κό  και μαθη­τι­κό Σύλλογο.

Δια­μορ­φώ­νουν πρό­τα­ση πρός το Δημο­τι­κό Συμ­βού­λιο για υπο­ψη­φιό­τη­τες για τις Νομαρ­χια­κές  και εθνι­κές εκλο­γές. Το δημο­τι­κό Συμ­βού­λιο απο­φα­σί­ζει για τις υπο­ψη­φιό­τη­τες που θα εκπρο­σω­πή­σουν την τοπι­κή κοι­νω­νία. Το μέγε­θος των Νομαρ­χιών είναι κατά μέσο όρο από 600 000 μέχρι 700 000 άτο­μα. Μόνο στην Μεγά­λη Αβά­να είναι 2,2 εκα­τομ­μύ­ρια και χωρί­ζε­ται σε 15 δήμους. Στις εκλο­γές για την Εθνο­συ­νέ­λευ­ση, 11 Μαρ­τί­ου 2018 η προ­σέ­λευ­ση ήταν το 84% των 8 926 575 ψηφο­φό­ρων. Άκυ­ρα 4,12%, 4,07% τα λευ­κά. Οι γυναί­κες απο­τε­λούν για πρώ­τη φορά την πλειο­ψη­φία  53% των μελών της Εθνοσυνέλευσης.

Τα μέλη της Εθνι­κής Συνέ­λευ­σης υπη­ρε­τούν χωρίς υψη­λούς μισθούς, χωρίς προ­σω­πι­κά ή οικο­νο­μι­κά οφέ­λη. Δια­τη­ρούν την παλιά δου­λειά τους και είναι σε άδεια άνευ απο­δο­χών. Λαμ­βά­νουν απο­ζη­μί­ω­ση που ισο­δυ­να­μεί με μισθό και  επι­δό­μα­τα για τα επι­πλέ­ον έξο­δα για ταξί­δια και δια­μο­νή στην Αβά­να. Υπο­χρε­ού­νται να κρα­τή­σουν επα­φή με τους ψηφο­φό­ρους τους, να ακού­νε τις καταγ­γε­λί­ες τους, τις προ­τά­σεις τους και τακτι­κά να απο­λο­γού­νται για την δρα­στη­ριο­τη­τά τους σαν βου­λευ­τές . Είναι ανά πάσα στιγ­μή ανακλητοί.

Στις 23 Μαρ­τί­ου θα συγκρο­τη­θούν σε σώμα τα Νομαρ­χια­κά Συμ­βού­λια για να εκλέ­ξουν Διοι­κη­τι­κό Συμ­βού­λιο, Πρό­ε­δρο και Γραμματέα.

Στις 19 Απρι­λί­ου, η εκλεγ­μέ­νη Εθνο­συ­νέ­λευ­ση των 605 μελών θα επι­λέ­ξει Πρό­ε­δρο και τα 23 μέλη της κυβέρ­νη­σης , Αντι­πρό­ε­δρο και  πέντε δεύ­τε­ρους Αντι­προ­έ­δρους. Ο Πρό­ε­δρος είναι ταυ­τό­χρο­να Πρό­ε­δρος της κυβέρ­νη­σης , Πρό­ε­δρος της χώρας και αρχη­γός του κράτους.

Χωρίς προ­σω­πι­κές καμπά­νιες, χωρις οικο­νο­μι­κά και άλλα είδους οφέ­λη, μίζες και ειδι­κές απο­ζη­μειώ­σεις και συντά­ξεις, μόνο προ­σφο­ρά πρός τον λαό για την μεγά­λη τιμή που τους έκα­νε να τους εκλέ­ξει σε θέσεις ευθύνης.

________________________________________________________________________________________________

Πάνος Αλεπλιώτης Δημοτικός σύμβουλος Πυλαίας Θεσσαλονίκης 87/90 και 99/2002. Αντιδήμαρχος Πυλαίας από το 1987 έως και το 1990 και από το 1999 έως και το 2000. Εργάστηκε σαν γεωλόγος, περιβαλλοντολόγος και χωροτάκτης. Από το 2011 διαμένει στην Σουηδία στην πόλη Σβεγκ του δήμου Χεργιεντάλεν και εργάζεται ως διευθυντής τεχνικών και κοινωνικής υποδομής.
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο