Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Το εμβόλιο της Moderna έλαβε έγκριση στις ΗΠΑ

Το εμβό­λιο της Moderna κατά του νέου κορο­νοϊ­ού έγι­νε χθες Παρα­σκευή το δεύ­τε­ρο εμβό­λιο που έλα­βε άδεια κατε­πεί­γου­σας χρή­σης από τον αμε­ρι­κα­νι­κό ομο­σπον­δια­κό οργα­νι­σμό φαρ­μά­κων (FDA), ένα καλο­δε­χού­με­νο νέο για μια χώρα που θρη­νεί πάνω από 307.000 ανθρώ­πι­νες απώ­λειες από την πανδημία.

Ο FDA ανα­κοί­νω­σε την έγκρι­ση την επό­με­νη ημέ­ρα αφό­του μια επι­τρο­πή εξω­τε­ρι­κών εμπει­ρο­γνω­μό­νων του οργα­νι­σμού ενέ­κρι­νε τη χρή­ση του εμβο­λί­ου της αμε­ρι­κα­νι­κής εται­ρεί­ας και μια εβδο­μά­δα μετά την έγκρι­ση του εμβο­λί­ου της Pfizer/ BioNTech.

Το εμβό­λιο της Pfizer/ BioNTech, το οποίο βασί­ζε­ται σε παρό­μοια τεχνο­λο­γία, άρχι­σε από την Δευ­τέ­ρα να χορη­γεί­ται σε χιλιά­δες Αμε­ρι­κα­νούς εργα­ζο­μέ­νους στον τομέα της υγειο­νο­μι­κής περί­θαλ­ψης σε μια εκστρα­τεία μαζι­κού εμβο­λια­σμού σε εθνι­κό επί­πε­δο. Οι εμβο­λια­σμοί με το εμβό­λιο της Moderna ανα­μέ­νε­ται να ξεκι­νή­σουν τις επό­με­νες ημέρες.

«Με τη δια­θε­σι­μό­τη­τα δύο εμβο­λί­ων πλέ­ον για την πρό­λη­ψη της Covid-19, ο FDA έκα­νε ένα άλλο κρί­σι­μο βήμα για την κατα­πο­λέ­μη­ση αυτής της παγκό­σμιας παν­δη­μί­ας που προ­κα­λεί καθη­με­ρι­νά ένα τερά­στιο αριθ­μό νοση­λειών και θανά­των στις ΗΠΑ», ανέ­φε­ρε στην ανα­κοί­νω­σή του ο επι­κε­φα­λής του FDA δρ. Στί­βεν Χαν.

Η ταχύ­τη­τα της ανά­πτυ­ξης εμβο­λί­ων είναι μια εντυ­πω­σια­κή επι­στη­μο­νι­κή επι­τυ­χία, αν και υπάρ­χει κάποια επι­φυ­λα­κτι­κό­τη­τα από το κοινό.

«Η ελπί­δα μου είναι πως όλοι οι Αμε­ρι­κα­νοί θα προ­στα­τεύ­σουν τους εαυ­τούς τους με το να εμβο­λια­στούν όταν το εμβό­λιο γίνει δια­θέ­σι­μο σε αυτούς. Με αυτό τον τρό­πο η χώρα μας θα αρχί­σει να θερα­πεύ­ε­ται και να προ­χω­ρά», ανέ­φε­ρε σε ανα­κοί­νω­σή του ο επι­κε­φα­λής επι­δη­μιο­λό­γος των ΗΠΑ δρ. Άντο­νι Φάουτσι.

Η Moderna τόνι­σε ότι σκό­πευε να υπο­βά­λει αίτη­ση για να λάβει πλή­ρη άδεια του εμβο­λί­ου στις ΗΠΑ το 2021.

Η από­φα­ση του FDA σημα­το­δο­τεί την πρώ­τη αδειο­δό­τη­ση από ρυθ­μι­στι­κή αρχή στον κόσμο για το εμβό­λιο της Moderna και την επι­κύ­ρω­ση της τεχνο­λο­γί­ας mRNA. Αυτή η έγκρι­ση ήρθε λιγό­τε­ρο από ένα χρό­νο μετά τον εντο­πι­σμό του πρώ­του κρού­σμα­τος της Covid-19 στις Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες της Αμερικής.

Η εται­ρεία βιο­τε­χνο­λο­γί­ας συνερ­γά­ζε­ται με την αμε­ρι­κα­νι­κή κυβέρ­νη­ση για την προ­ε­τοι­μα­σία δια­νο­μής 5,9 εκα­τομ­μυ­ρί­ων εμβο­λί­ων ήδη από αυτό το Σαββατοκύριακο.

Η από­φα­ση έγκρι­σης του FDA βασί­ζε­ται σε απο­τε­λέ­σμα­τα μιας προ­χω­ρη­μέ­νης μελέ­της σε 30.000 εθε­λο­ντές στην οποία δια­πι­στώ­θη­κε ότι το εμβό­λιο ήταν σχε­δόν 95% απο­τε­λε­σμα­τι­κό στην πρό­λη­ψη ασθε­νειών από την Covid-19 χωρίς σοβα­ρές ανη­συ­χί­ες για την ασφάλεια.

«Η έγκρι­ση του εμβο­λί­ου της Moderna σημαί­νει ότι μπο­ρού­με να επι­τα­χύ­νου­με τον εμβο­λια­σμό των εργα­ζο­μέ­νων στον τομέα της υγειο­νο­μι­κής περί­θαλ­ψης που βρί­σκο­νται στην πρώ­τη γραμ­μή και των Αμε­ρι­κα­νών σε εγκα­τα­στά­σεις μακρο­χρό­νιας περί­θαλ­ψης και, στην ουσία, να θέσου­με ταχύ­τε­ρα τέλος σε αυτήν την παν­δη­μία», δήλω­σε ο υπουρ­γός Υγεί­ας Αλεξ Αζάρ σε ανα­κοί­νω­σή του, σημειώ­νο­ντας τη συνερ­γα­σία επι­στη­μό­νων των Εθνι­κών Ινστι­τού­των Υγεί­ας με τη Moderna για το εμβόλιο.

Το εμβό­λιο της Moderna ανα­μέ­νε­ται να χρη­σι­μο­ποι­η­θεί σε δυσπρό­σι­τες τοπο­θε­σί­ες, όπως σε επαρ­χια­κά νοσο­κο­μεία. Το εμβό­λιο αυτό χρειά­ζε­ται να απο­θη­κεύ­ε­ται και να μετα­φέ­ρε­ται κατε­ψυγ­μέ­νο, αλλά δεν απαι­τεί τις εξαι­ρε­τι­κά χαμη­λές θερ­μο­κρα­σί­ες του εμβο­λί­ου της Pfizer / BioNTech.

Μετά την από­ψυ­ξη, το εμβό­λιο της Moderna μπο­ρεί να δια­τη­ρη­θεί σε τυπι­κές θερ­μο­κρα­σί­ες ψυγεί­ου. Χορη­γεί­ται σε δύο λήψεις με από­στα­ση 28 ημερών.

Μετα­ξύ των δύο εμβο­λί­ων, οι Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες ανα­μέ­νουν 40 εκα­τομ­μύ­ρια δόσεις πριν από το τέλος του έτους, αρκε­τές για να εμβο­λιά­σουν τελι­κά 20 εκα­τομ­μύ­ρια ανθρώ­πους, καθώς και τα δύο εμβό­λια απαι­τούν δύο λήψεις.

Ο Αμε­ρι­κα­νός πρό­ε­δρος Ντό­ναλντ Τραμπ στο Twitter χαι­ρέ­τι­σε την έγκρι­ση του εμβο­λί­ου. «Συγ­χα­ρη­τή­ρια, το εμβό­λιο Moderna είναι πλέ­ον δια­θέ­σι­μο!» έγρα­ψε. Το εμβό­λιο πρέ­πει να μετα­φερ­θεί σε νοσο­κο­μεία και σε άλλα κέντρα πριν από την έναρ­ξη των εμβολιασμών.

Η Moderna δήλω­σε ότι θα παρα­δώ­σει περί­που 20 εκα­τομ­μύ­ρια δόσεις στην αμε­ρι­κα­νι­κή κυβέρ­νη­ση φέτος και ανα­μέ­νε­ται να έχει περί­που 100 εκα­τομ­μύ­ρια έως 125 εκα­τομ­μύ­ρια το πρώ­το τρί­μη­νο του επό­με­νου έτους, με 85–100 εκα­τομ­μύ­ρια από αυτές να προ­ο­ρί­ζο­νται για τις ΗΠΑ.

Η φαρ­μα­κο­βιο­μη­χα­νία έχει συμ­φω­νή­σει με την κυβέρ­νη­ση των ΗΠΑ για να παρά­σχει συνο­λι­κά 200 εκα­τομ­μύ­ρια δόσεις έως τα τέλη Ιου­νί­ου 2021.

Οι νοση­λεί­ες και οι θάνα­τοι εξαι­τί­ας της νόσου στις ΗΠΑ αυξά­νο­νται ραγδαία, λόγω των συνα­θροί­σε­ων κατά τη διάρ­κεια των εορ­τα­σμών της Ημέ­ρας των Ευχα­ρι­στιών τον περα­σμέ­νο μήνα. Οι αρχές έχουν επα­να­φέ­ρει περιο­ρι­σμούς και ανα­στο­λές λει­τουρ­γί­ας σε ολό­κλη­ρη τη χώρα.

Αξιω­μα­τού­χοι της δημό­σιας υγεί­ας έχουν προει­δο­ποι­ή­σει για τους εορ­τα­σμούς κατά τις ημέ­ρες των Χρι­στου­γέν­νων και της Πρω­το­χρο­νιάς, ανη­συ­χώ­ντας ότι ένα ακό­μη κύμα της παν­δη­μί­ας μπο­ρεί να ακο­λου­θή­σει το τρέ­χον που ήδη απει­λεί να κατα­κλύ­σει τα συστή­μα­τα υγειο­νο­μι­κής περί­θαλ­ψης σε όλη τη χώρα.

Ακό­μα και με δύο πολύ απο­τε­λε­σμα­τι­κά εμβό­λια, πρα­κτι­κές όπως η κοι­νω­νι­κή απο­στα­σιο­ποί­η­ση και η χρή­ση μάσκας θα χρειά­ζε­ται να τηρού­νται για μήνες προ­τού εμβο­λια­στεί ένας επαρ­κής αριθ­μός ανθρώ­πων για να περιο­ρι­στεί η μετά­δο­ση του ιού και εν τέλει να επέλ­θει η λήξη της πανδημίας.

Πηγή: ΑΠΕ

Σκλη­ρός Απρί­λης του 2020μ.Χ.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο