Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Το Εργατικό Κόμμα (PT) της Βραζιλίας θα ζητήσει μέσω πολιτικής δίκης παραίτηση του Μπολσονάρο

Η ανακοίνωση του PT έγινε μετά την παραίτηση του υπουργού Υγείας της Βραζιλίας, Nelson Teich, λιγότερο από ένα μήνα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

Το Εργα­τι­κό Κόμ­μα (PT) της Βρα­ζι­λί­ας  |> Partido de los Trabajadores (PT) de Brasil — θα υπο­βά­λει επί­ση­μη ανα­φο­ρά για την έναρ­ξη πολι­τι­κής δίκης ενα­ντί­ον του προ­έ­δρου Jair Bolsonaro, για τη δια­χεί­ρι­σή της κρί­σης του Covid-19.
Σε δήλω­ση, το κόμ­μα ανέ­φε­ρε ότι η εκτε­λε­στι­κή επι­τρο­πή «απο­φά­σι­σε να φέρει στη Βου­λή (ΣΣ |> “των Αντι­προ­σώ­πων” ‑η Βρα­ζι­λία έχει και Κογκρέσ­σο) μια συλ­λο­γι­κή αίτη­ση απο­μά­κρυν­σης του Προ­έ­δρου Jair Bolsonaro», επι­ση­μαί­νο­ντας ότι το αίτη­μα θα υπο­στη­ρι­χθεί επί­σης από κινή­μα­τα, οργα­νώ­σεις της κοι­νω­νί­ας των πολι­τών και νομι­κά πρό­σω­πα.
«Με αυτήν την κυβέρ­νη­ση δεν υπάρ­χει τίπο­τα άλλο που μπο­ρεί να γίνει», δήλω­σε ο πρό­ε­δρος του PT, Gleisi Hoffmann.

Ο Μπολ­σο­νά­ρο, έχει σηκώ­σει μπαϊ­ρά­κι και «δεν συνερ­γά­ζε­ται πλέ­ον ούτε με την κυβέρ­νη­ση», είπε ο  Hoffmann, ο οποί­ος έκα­νε την ανα­κοί­νω­ση μαζί με τους ηγέ­τες, Enio Verri (κάτω βου­λή) και José Guimarães (μειο­ψη­φία στο Κογκρέσ­σο / γερουσία).

Partido de los Trabajadores PT de Brasil logo

Για τον βου­λευ­τή, ο πρό­ε­δρος «είναι ανί­κα­νος να αντα­πο­κρι­θεί στην κρί­ση που βιώ­νου­με και δεν έχει ούτε τις προ­ϋ­πο­θέ­σεις ούτε τη διοι­κη­τι­κή και ανθρώ­πι­νη ικα­νό­τη­τα να ηγη­θεί της χώρας».

Ο πρώ­ην αρχη­γός του στρα­τού «πολε­μά με ολό­κλη­ρη την ανθρω­πό­τη­τα και δεν προ­στα­τεύ­ει τον λαό της Βρα­ζι­λί­ας», δήλω­σε ο Χόφ­μαν, ο οποί­ος θεώ­ρη­σε «καλό να θυμί­σει ότι το PT έχει σε εκκρε­μό­τη­τα τέσ­σε­ρις αγω­γές στην Justicia Electoral (εκλο­γο­δι­κείο) που ζητούν την ακύ­ρω­ση του απο­τε­λέ­σμα­τος σχε­τι­κά με τον Μπολ­σο­νά­ρο (σαν ομά­δα) και τον (Hamilton) Mourão (αντι­πρό­ε­δρο της χώρας) ».

Η από­φα­ση του Εργα­τι­κού Κόμ­μα­τος — περισ­σό­τε­ρο μια πολι­τι­κή οργά­νω­ση των πρώ­ην προ­έ­δρων Lula Da Silva y Dilma Rousseft  (Λού­λα Ντα Σίλ­βα και Ντίλ­μα Ρού­σεφ), όπως ήδη ειπώ­θη­κε έρχε­ται λίγες ώρες μετά την παραί­τη­ση του υπουρ­γού Υγεί­ας Nelson Teich (Νέλ­σον Τέιχ), λιγό­τε­ρο από ένα μήνα μετά την ανά­λη­ψη των καθη­κό­ντων του.

Ο Teich ανέ­λα­βε τα καθή­κο­ντά του στις 17 Απρι­λί­ου και αντι­κα­τέ­στη­σε τον Luiz Henrique Mandetta, ο οποί­ος απο­μα­κρύν­θη­κε από τον Jair Bolsonaro για τις δια­φω­νί­ες του σχε­τι­κά με τη δια­χεί­ρι­ση της παν­δη­μι­κής κρί­σης Covid-19.

Η Βραζιλία είναι το επίκεντρο της πανδημίας στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, καταγράφοντας 220.291 θετικά κρούσματα, 14.962 θανάτους και 84.970 που φαίνεται να γλύτωσαν.

Σύμ­φω­να με τις πηγές του PT, η εθνι­κή του ηγε­σία δια­βου­λεύ­ε­ται με δημο­κρα­τι­κές και λαϊ­κές δυνά­μεις, έτσι ώστε η συλ­λο­γι­κή απαί­τη­ση για κατη­γο­ρί­ες (καταγ­γε­λία) να μπο­ρεί να καταρ­τι­στεί, να υπο­γρα­φεί και να παρου­σια­στεί την επό­με­νη εβδο­μά­δα, δια­τη­ρώ­ντας την πιθα­νό­τη­τα μετέ­πει­τα συμπε­ρί­λη­ψης και άλλων πολι­τι­κών οντοτήτων.

«Είναι απα­ραί­τη­το να προ­ω­θη­θεί η αίτη­ση απο­μά­κρυν­σης», δήλω­σε (κατήγ­γει­λε) ο Verri, που έχει να κάνει με το «σεβα­σμό για τον λαό της Βρα­ζι­λί­ας και τη ζωή του λαού –ενώ κόσμος πεθαί­νει, έχου­με έναν ανεύ­θυ­νο πρό­ε­δρο».

Ατέχνως info

Φυσι­κά τα πράγ­μα­τα δεν είναι τόσο επι­δερ­μι­κά, όπως οι “σύντρο­φοι” του PT, τα παρου­σιά­ζουν και ο Jair Bolsonaro καθό­λου “ανί­κα­νος” με την έννοια που το βάζουν είναι, το αντίθετο.
Εκεί­νο που λεί­πει στη συγκε­κρι­μέ­νη χώρα ‑όπως και σε άλλες της Λατι­νι­κής Αμε­ρι­κής και γενι­κώ­τε­ρα είναι αυτό που ονο­μά­ζου­με «υπο­κει­με­νι­κό παρά­γο­ντα» στον αντί­πο­δα των λεγκα­λι­στι­κών αυτα­πα­τών του PT (και όχι μόνο)

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο