Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Το εργοδοτικό έγκλημα της Cosco και η «Αυγή» σε σύγχυση

«Δου­λεύ­ου­με με απει­λές, με το πιστό­λι στον κρό­τα­φο. Κόντρα βάρ­διες χωρίς ξεκού­ρα­ση. Δηλα­δή μπο­ρεί να σχο­λά­σου­με 7 το πρωί και 2 το μεση­μέ­ρι να πρέ­πει να ξανα­βα­ρέ­σου­με κάρ­τα. Αν αρνη­θείς, την πάτη­σες. Σε απει­λούν ότι δεν πρό­κει­ται να σου ανα­νε­ώ­σουν τη σύμ­βα­ση», ήταν τα λόγια του Στέφανου.

Και ο Πάνος θα συμπλη­ρώ­σει: «Για τους χει­ρι­στές αυτό που ισχύ­ει είναι το “γρή­γο­ρα”, για­τί τις γερα­νο­γέ­φυ­ρες τις χρο­νο­με­τρά­νε. Εμείς που είμα­στε στο δέσι­μο των κοντέι­νερς, με τις στοί­βες του να είναι και 7 όρο­φοι, αντί να μας βάλουν μηχά­νη­μα με κλού­βα για να κάνου­με τη δου­λειά μας, κρε­μό­μα­στε από το μηχά­νη­μα της γερα­νο­γέ­φυ­ρας. Οποιος ζητή­σει κλού­βα, έφυ­γε. Στα καρά­βια ο φωτι­σμός δεν επαρ­κεί και παρά τρί­χα τις προ­άλ­λες τη γλί­τω­σα και δεν έπε­σα σε αμπά­ρι».

«Ετσι βγά­ζει τα κέρ­δη της η COSCO. Πάνω στα κορ­μιά μας πατά­ει. Είναι αμέ­τρη­τοι οι σακα­τε­μέ­νοι εδώ μέσα, οι σπον­δυ­λο­δε­σί­ες σε 30χρονους συνα­δέλ­φους. Κάποια στιγ­μή ήταν βέβαιο ότι κάποιος από μας θα την πλή­ρω­νε και με τη ζωή του. Έλα­χε στον Μήτσο», είπε και ο Νίκος.

Συριζα Προοδευτική Συμμαχία logo

Εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ πρέ­πει να βρί­σκο­νται σε σύγ­χυ­ση. Πως αλλιώς να εξη­γή­σεις ότι η  εφη­με­ρί­δα τους, η «Αυγή», συνε­χί­ζει να ανα­πα­ρά­γει το ραβα­σά­κι της εργο­δο­σί­ας ότι ο εργά­της σκο­τώ­θη­κε στις προ­βλή­τες της COSCO αφού είχε τελειώ­σει τη βάρ­δια του, παρά το γεγο­νός πως κάτι τέτοιο δια­ψεύ­στη­κε από το σωμα­τείο ΕΝΕΔΕΠ.

Εκτός και έχουν πάθει τύφλω­ση από τα νού­με­ρα για την κερ­δο­φο­ρία της «εμβλη­μα­τι­κής επέν­δυ­σης» ‑όπως την χαρα­κτη­ρί­ζουν- για την οποία «μάτω­σαν» ο ΣΥΡΙΖΑ και όλες οι κυβερνήσεις…

Την «βρώ­μι­κη είδη­ση» που δια­κι­νεί το ΑΠΕΜΠΕ και ανα­πα­ρά­γουν ΜΜΕ ότι ο εργα­ζό­με­νος ο οποί­ος σκο­τώ­θη­κε στη COSCO «μόλις είχε σχο­λά­σει και επέ­στρε­ψε να πάρει από το σημείο κάποια προ­σω­πι­κά αντι­κεί­με­να», καταγ­γέλ­λει το Σωμα­τείο ΕΝΕΔΕΠ.

Η «είδη­ση» που κυκλο­φο­ρεί, προ­φα­νώς κατ’ εντο­λή της εργο­δο­σί­ας, έχει στό­χο να κρύ­ψει τις ευθύ­νες για αυτό το νέο έγκλη­μα καθώς το δυστύ­χη­μα έγι­νε εν ώρα εργα­σί­ας, όπως ανα­φέρ­θη­κε στη συγκέ­ντρω­ση που πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε μπρο­στά στην πύλη του ΣΕΜΠΟ.

cosco sygkentrosi 3

Προδιαγεγραμμένο έγκλημα, αποτέλεσμα της εντατικοποίησης και των ανύπαρκτων μέτρων προστασίας

Γερα­νο­γέ­φυ­ρα πέρα­σε πάνω από τον 40χρονο Δημή­τρη Δαγκλή και πριν προ­λά­βει να αντι­δρά­σει τον έκο­ψε στη μέση!

Εκεί, σε Γενι­κή Συνέ­λευ­ση που κάλε­σε αμέ­σως το διοι­κη­τι­κό συμ­βού­λιο του σωμα­τεί­ου τους (ΕΝΕΔΕΠ) απο­φά­σι­σαν 24ωρη απερ­γία, που ξεκί­νη­σε τα μεσά­νυ­χτα, και απερ­για­κή συγκέ­ντρω­ση σήμε­ρα στις 11 το πρωί μπρο­στά στην πύλη του ΣΕΜΠΟ.

Να είναι ο τελευταίος!
Θέλουμε να επιστρέφουμε ζωντανοί στα σπίτια μας!

Τις συζη­τή­σεις έκο­ψε η φωνή του προ­έ­δρου της ΕΝΕΔΕΠ Μάρ­κου Μπε­κρή: «Φτά­νει πια, νισά­φι! Πρέ­πει να γίνου­με ενω­μέ­νοι μια γρο­θιά, συνά­δελ­φοι, και να απαι­τή­σου­με να πηγαί­νου­με στα σπί­τια μας ζωντα­νοί και σώοι. Το χρω­στά­με στον Δημή­τρη. Κανέ­νας άλλος συνά­δελ­φος να μη θυσια­στεί για τα κέρ­δη της COSCO» και της κάθε COSCO.

Τόνι­σε ότι οι εργα­ζό­με­νοι της COSCO απαι­τούν να απο­δο­θούν οι ευθύ­νες στους υπεύ­θυ­νους για τον τρα­γι­κό θάνα­το. Όπως σημεί­ω­σε, «υπάρ­χουν υπεύ­θυ­νοι. Είναι η κυβέρ­νη­ση και η εργο­δο­σία, που ανα­γκά­ζουν τους εργα­ζό­με­νους να δου­λεύ­ουν κάτω από επι­κίν­δυ­νες συν­θή­κες εργα­σί­ας, κόντρα βάρ­δια, χωρίς ξεκού­ρα­ση», ενώ ανέ­δει­ξε ότι την κερ­δο­φο­ρία που εμφα­νί­ζει η COSCO, τους στό­χους των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων για ανά­δει­ξη της Ελλά­δας σε δια­με­τα­κο­μι­στι­κό κέντρο, ώστε να «ανε­βά­ζουν» τις μπίζ­νες τους τις οποί­ες υπη­ρέ­τη­σαν και υπη­ρε­τούν όλες οι κυβερ­νή­σεις, την ανά­πτυ­ξη που δια­φη­μί­ζουν, «οι εργα­ζό­με­νοι στο λιμά­νι την πλη­ρώ­νουν πολύ ακρι­βά», με την άγρια εκμε­τάλ­λευ­ση, την έλλει­ψη ακό­μα και στοι­χειω­δών μέτρων ασφα­λεί­ας, τα απα­νω­τά εργα­τι­κά «ατυ­χή­μα­τα», ενώ τώρα ήρθε να βάλει και τη σφρα­γί­δα του το αίμα του Δημή­τρη Δαγκλή.

Κατέ­θε­σε το διεκ­δι­κη­τι­κό πλαί­σιο: Να στα­μα­τή­σουν οι κόντρα βάρ­διες, μόνι­μη στα­θε­ρή εργα­σία, με πλή­ρη εργα­σια­κά δικαιώ­μα­τα, για να μπο­ρεί να υπάρ­χει έτσι και οργά­νω­ση της δου­λειάς με χρο­νο­διά­γραμ­μα. Οι 4άρες πόστες (ομά­δες εργα­σί­ας απο­τε­λού­με­νες από 4 άτο­μα μόνο) από δω και πέρα να γίνουν 6άρες. Επι­τρο­πή Υγιει­νής και Ασφά­λειας από τους εργα­ζό­με­νους, κ.λπ. Τα λόγια του πνί­γη­καν από τα χει­ρο­κρο­τή­μα­τα των δεκά­δων συγκε­ντρω­μέ­νων εργατών.

Περισ­σό­τε­ρα στο Ριζο­σπά­στη

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο