Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΤΟ Εύβοιας του ΚΚΕ: Τα αποσπασματικά και ελλιπή μέτρα της κυβέρνησης δεν αντιμετωπίζουν την τραγικότατη κατάσταση

Τα απο­σπα­σμα­τι­κά και ελλι­πή μέτρα της κυβέρ­νη­σης δεν αντι­με­τω­πί­ζουν την τρα­γι­κό­τα­τη κατά­στα­ση που επι­κρα­τεί στη Βόρεια Εύβοια, επι­ση­μαί­νει σε ανα­κοί­νω­σή της η Τομε­α­κή Επι­τρο­πή Εύβοιας του ΚΚΕ.

Τονί­ζει πως «Αφή­νουν τον λαό μόνι­μα εκτε­θει­μέ­νο σε φυσι­κές κατα­στρο­φές, χωρίς εξα­σφα­λι­σμέ­νο εισό­δη­μα και δου­λειά για τα επό­με­να χρό­νια, προ­σθέ­τουν νέες δυσκο­λί­ες επι­βί­ω­σης αντί να ανα­κου­φί­ζουν και να στη­ρί­ζουν ουσια­στι­κά τις αυξη­μέ­νες ανά­γκες των κατοί­κων της περιο­χής» και επι­ση­μαί­νει πως «αυτό που επεί­γει είναι:

100% απο­ζη­μί­ω­ση για όλους. Πλή­ρης, καθο­λι­κή δωρε­άν, άμε­ση απο­κα­τά­στα­ση των ζημιών σε σπί­τια, επι­χει­ρή­σεις, καλ­λιερ­γή­σι­μες εκτά­σεις και βοσκο­τό­πια, χωρίς πλα­φόν-όρια, από το πρώ­το ζώο — ρίζα κλπ.

Άμε­σα μέτρα αντι­πλημ­μυ­ρι­κής προ­στα­σί­ας, ολο­κλη­ρω­μέ­να — εκτε­τα­μέ­να αντι­δια­βρω­τι­κά και αντι­πλημ­μυ­ρι­κά μέτρα με την άμε­ση συμ­με­το­χή των ρετσι­νά­δων, δασερ­γα­τών, σε συν­δυα­σμό με τη δια­χεί­ρι­ση του δάσους που θα δημιουρ­γη­θεί. Παίρ­νο­ντας υπό­ψη το ιδιαί­τε­ρο ανά­γλυ­φο, την έκτα­ση της κατα­στρο­φής, τις ιδιαί­τε­ρες απαι­τή­σεις υπο­δο­μής για τα χωριά, τις επι­χει­ρή­σεις, τα βοσκο­τό­πια και καλ­λιερ­γή­σι­μες εκτά­σεις, έργα υπο­δο­μής στο οδι­κό δίκτυο, στο δίκτυο ύδρευ­σης και ηλε­κτρο­δό­τη­σης που είναι ήδη πλή­ρως υποβαθμισμένα.

Οργα­νω­μέ­νο — επι­στη­μο­νι­κό σχέ­διο ανα­δά­σω­σης όλων των δασι­κών εκτά­σε­ων που έχουν καεί με απο­κλει­στι­κή ευθύ­νη του κράτους.

Αντί για αυτά η κυβέρνηση:

Ανα­κοί­νω­σε στε­γα­στι­κή συν­δρο­μή που όχι μόνο δεν καλύ­πτει την παρα­πά­νω ανά­γκη αλλά κατά 20% οδη­γεί τους πυρό­πλη­κτους στην ομη­ρία των τρα­πε­ζών και δανείων.

Αφή­νει στον αέρα την επι­βί­ω­ση των ρετσι­νά­δων, αγρο­τών, κτη­νο­τρό­φων. Οι επι­δο­τή­σεις που δίνει δεν αρκούν για να εξα­σφα­λί­σουν την πλή­ρη απο­κα­τά­στα­ση σε μέσα, εργα­λεία, τρο­φές, ζώα κλπ. που έχουν κατα­στρα­φεί ή που χρειά­ζο­νται ειδι­κά μέτρα στή­ρι­ξης για να δια­τη­ρη­θούν στον τόπο τους. Πόσο μάλ­λον δεν απα­ντούν από πού θα ζήσουν οι ρετσι­νά­δες τα επό­με­να χρό­νια αφού κατα­στρά­φη­καν τα δάση από τα οποία ζουν. Από πού θα εξα­σφα­λί­σουν τρο­φή για τα ζώα τους οι κτη­νο­τρό­φοι; Πώς θα απο­κα­τα­στα­θεί η ζημιά σε ελαιο­καλ­λιέρ­γειες με 2–10 ευρώ το δέντρο;

Εμπαί­ζει τους εργα­ζό­με­νους, τους βιο­πα­λαι­στές αγρό­τες, τους μικρούς αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νους που αντί για δια­γρα­φή χρε­ών, προ­βλέ­πει ολι­γό­μη­νη ανα­στο­λή. Πότε και πώς θα εξα­σφα­λί­σουν εισό­δη­μα και θα κατα­φέ­ρουν να απο­πλη­ρώ­σουν παλιά και νέα χρωστούμενα;

Απλά ανα­φέ­ρει ότι θα κάνει αντι­δια­βρω­τι­κά και αντι­πλημ­μυ­ρι­κά έργα, δεν κάνει κου­βέ­ντα για προ­λη­πτι­κά μέτρα αντι­πυ­ρι­κής προστασίας.

Μοι­ρά­ζει σε ιδιώ­τες «ανα­δό­χους» την ανα­δά­σω­ση των δασι­κών εκτά­σε­ων ανοί­γο­ντας το δρό­μο να προ­χω­ρή­σουν διά­φο­ρα επι­χει­ρη­μα­τι­κά σχέ­δια στις καμέ­νες περιο­χές. Ταυ­τό­χρο­να μετα­φέ­ρει τη Δασι­κή Υπη­ρε­σία στο υπουρ­γείο Περι­βάλ­λο­ντος και Ενέρ­γειας συν­δέ­ο­ντας ακό­μα περισ­σό­τε­ρο τα δάση με τις επι­ζή­μιες «πρά­σι­νες» επεν­δύ­σεις στο χώρο της Ενέργειας.

Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό!

Ο λαός της Βόρειας Εύβοιας απέ­δει­ξε με τη μαχη­τι­κή, ηρω­ι­κή του στά­ση μέσα στην πύρι­νη λαί­λα­πα πως μπο­ρεί να πάρει την υπό­θε­ση στα χέρια του, να σώσει ο ίδιος τον εαυ­τό του.

Δεν χάθη­κε καμία ζωή επει­δή το εξα­σφά­λι­σε η λαϊ­κή αυτε­νέρ­γεια και πρω­το­βου­λία. Ό,τι σώθη­κε σώθη­κε από τη μάχη που έδω­σαν σώμα με σώμα με τη φωτιά κάτοι­κοι, πυρο­σβέ­στες, εθε­λο­ντές. Για μια ακό­μα φορά φάνη­κε η γύμνια του κρα­τι­κού μηχα­νι­σμού όταν αυτή αφο­ρά την προ­στα­σία της ανθρώ­πι­νης ζωής, της λαϊ­κής περιου­σί­ας και φυσι­κού πλούτου.

Ο θυμός, η αγα­νά­κτη­ση, η οργή, αλλά και η πρω­το­βου­λία και άμε­ση δρά­ση του λαού της Βόρειας Εύβοιας τώρα να γίνουν λαϊ­κή οργα­νω­μέ­νη διεκ­δί­κη­ση, δρά­ση, αλλη­λεγ­γύη για να εξα­σφα­λι­στεί η πλή­ρης απο­ζη­μί­ω­ση, για να προ­στα­τευ­τεί ο φυσι­κός πλού­τος, για να θωρα­κι­στεί ο λαός της Εύβοιας από νέες φυσι­κές καταστροφές.

Καμία εμπι­στο­σύ­νη στην κυβέρ­νη­ση της ΝΔ που συνε­χί­ζει το έγκλη­μα διαρ­κεί­ας των προη­γού­με­νων κυβερ­νή­σε­ων, όπως του ΣΥΡΙΖΑ. Ό,τι και να κάνουν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ δεν μπο­ρούν να κρύ­ψουν τις τερά­στιες ευθύ­νες τους για την έλλει­ψη ολο­κλη­ρω­μέ­νου σχε­δί­ου αντι­πυ­ρι­κής προ­στα­σί­ας που αφή­νει τα δάση απρο­στά­τευ­τα, το Πυρο­σβε­στι­κό Σώμα υπο­στε­λε­χω­μέ­νο με απαρ­χαιω­μέ­νες υπο­δο­μές, τους κατοί­κους πλή­ρως εκτε­θει­μέ­νους σε κάθε φυσι­κό φαι­νό­με­νο και κατα­στρο­φή. Το σχέ­διό τους για την επό­με­νη μέρα, με «σημαία» το υπερ­μνη­μό­νιο του Ταμεί­ου Ανά­καμ­ψης της ΕΕ και τη λεγό­με­νη πρά­σι­νη ανά­πτυ­ξη, δεν είναι τίπο­τε άλλο παρά η θυσία των λαϊ­κών δικαιω­μά­των και του φυσι­κού πλού­του στο βωμό των κερ­δών των «φαιο­πρά­σι­νων» επενδυτών.

Υπάρ­χει πολύ­τι­μη πεί­ρα, η όποια απο­κα­τά­στα­ση ζημιών έχει γίνει σε άλλες περιο­χές ήταν απο­τέ­λε­σμα λαϊ­κής, οργα­νω­μέ­νης πίε­σης και διεκ­δί­κη­σης. Τα ανε­παρ­κέ­στα­τα μέτρα μπρο­στά στο μέγε­θος των κατα­στρο­φών που κάθε φορά παίρ­νουν οι κυβερ­νή­σεις κολ­λά­νε σε μακρο­χρό­νιες δια­δι­κα­σί­ες, ενώ μεγά­λο μέρος των πλη­γέ­ντων δεν απο­ζη­μιώ­νε­ται καν.Ο λαός της Βόρειας Εύβοιας γνω­ρί­ζει το πώς αντι­με­τω­πί­στη­καν οι συνέ­πειες από τις πυρ­κα­γιές στη Λίμνη και τη φονι­κή πλημ­μύ­ρα στο Μαντού­δι, όπως και σε άλλες περιο­χές της Ελλά­δας. Οι απο­ζη­μιώ­σεις για τα σπί­τια, τις υπο­δο­μές προ­ϋ­πό­θε­ταν οι ίδιοι οι πλη­γέ­ντες να βάλουν το χέρι στη τσέ­πη για τις μελέ­τες, να προ­σκο­μί­ζουν τιμο­λό­για για την υπο­δο­μή που έχα­σαν, να μετρά­νε και να ψάχνουν οι ίδιοι τα καμέ­να και πνιγ­μέ­να ζώα που χάθη­καν. Να εξαι­ρού­νται τα αδή­λω­τα ζώα, σπί­τια, στά­βλοι κλπ., να τίθε­νται περιο­ρι­σμοί για τις ανε­παρ­κείς απο­ζη­μιώ­σεις που εξαι­ρούν τους μικροϊδιοκτήτες.

Καμία επα­νά­παυ­ση πως η «Ειδι­κή Επι­τρο­πή Οικο­νο­μι­κής Ανα­συ­γκρό­τη­σης» της κυβέρ­νη­σης θα αντι­με­τω­πί­σει την κατά­στα­ση. Οι διά­φο­ροι «σωτή­ρες» το μόνο που κάνουν είναι να κατευ­νά­ζουν τις αντι­δρά­σεις και τα δίκαια αιτή­μα­τα των λαϊ­κών δυνάμεων.

Σε κάθε χωριό, πόλη οι κάτοι­κοι να πάρουν την κατά­στα­ση στα χέρια τους! Οργα­νώ­νο­ντας Επι­τρο­πές Αγώ­να, αλλη­λεγ­γύ­ης, διεκ­δί­κη­σης, δια­μορ­φώ­νο­ντας όρους πίε­σης σε κυβέρ­νη­ση – Περι­φέ­ρεια — δήμους για 100% απο­ζη­μιώ­σεις, άμε­σα μέτρα στέ­γα­σης – δια­τρο­φής — υγιει­νής δια­βί­ω­σης για όλους τους πυρό­πλη­κτους, άμε­ση κατα­γρα­φή όλων των ζημιών, να ξεκι­νή­σουν άμε­σα τα έργα αντι­πλημ­μυ­ρι­κής προ­στα­σί­ας και θωρά­κι­σης, μέτρα αντι­πυ­ρι­κής προ­στα­σί­ας. Να αξιο­ποι­η­θεί η πολύ­τι­μη πεί­ρα των ρετσι­νά­δων, άλλων επαγ­γελ­μα­τιών και εργα­ζο­μέ­νων της περιο­χής που γνω­ρί­ζουν το δάσος, συμ­βάλ­λο­ντας με στα­θε­ρό εισό­δη­μα στην απο­κα­τά­στα­ση του δάσους».

Φώτης Αγγου­λές, ο προ­λε­τά­ριος ποιητής

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο