Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Το Ισραήλ απαγορεύει ακόμη και το ποδόσφαιρο στους Παλαιστίνιους

Γρά­φει ο Πάνος Αλε­πλιώ­της //

Κάθε χρό­νο, τα παλαι­στι­νια­κά ποδο­σφαι­ρι­κά σωμα­τεία διε­ξά­γουν το Κύπελ­λο Παλαι­στί­νης, με ομά­δες από τη Γάζα και τη Δυτι­κή Όχθη να ανα­με­τρού­νται μετα­ξύ τους.

Αν και το παλαι­στι­νια­κό τουρ­νουά ποδο­σφαί­ρου ανα­γνω­ρί­ζε­ται από τη Διε­θνή Ποδο­σφαι­ρι­κή Ομο­σπον­δία, FIFA, το Ισρα­ήλ απα­γο­ρεύ­ει στους παί­κτες της Γάζας να συμμετάσχουν.

Ο σύλ­λο­γος Khadamat Rafah με έδρα τη Γάζα ζήτη­σε επι­σή­μως άδεια ταξι­διού 35 ατό­μων για το επα­να­λη­πτι­κό παι­χνί­δι με την Balata FC , αλλά μόνο τέσ­σε­ρα άτο­μα, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων τριών από την ηγε­σία του συλ­λό­γου, πήραν την άδεια να ταξι­δέ­ψουν στη Δυτι­κή Όχθη, όπου εδρεύ­ει η Balata FC.

Καίει τις ανθρώπινες γέφυρες

-Ενώ το ποδό­σφαι­ρο είναι γνω­στό για τη δημιουρ­γία γεφυ­ρών φιλί­ας μετα­ξύ των ανθρώ­πων, οι ισραη­λι­νές αρχές καί­νε αυτές τις γέφυ­ρες κάτω από ψεύ­τι­κες προ­θέ­σεις, δηλώ­νει ο Mohammed Shehada του Ευρω-μεσο­γεια­κού Παρα­τη­ρη­τη­ρί­ου Ανθρω­πί­νων Δικαιω­μά­των σε δελ­τίο τύπου.

Το Ευρω-μεσο­γεια­κό Παρα­τη­ρη­τή­ριο κατα­δι­κά­ζει τις ισραη­λι­νές αρχές για την απα­γό­ρευ­ση 30 παι­κτών από τη Λωρί­δα της Γάζας Rafah να παί­ξουν τελι­κό ενα­ντί­ον της ομά­δας Balata FC από την πόλη Nablus της Δυτι­κής Όχθης, ανα­φέ­ρει ο τηλε­ο­πτι­κός σταθ­μός TeleSur.

Παραβιάζει το δίκαιο της FIFA και η FIFA δεν αντιδρά

-Η από­φα­ση του Ισρα­ήλ είναι τελε­σί­δι­κη, εκφρά­ζει τη λύπη της η Susan Shalabi αντι­πρό­ε­δρος της Παλαι­στι­νια­κής Ποδο­σφαι­ρι­κής Ομο­σπον­δί­ας PFA (Παλαι­στι­νια­κή Ένω­ση Ποδοσφαίρου).

Αλλά η απα­γό­ρευ­ση παρα­βιά­ζει το διε­θνές δίκαιο και τις αρχές της FIFA ότι “όλοι έχουν το δικαί­ω­μα να παί­ξουν ποδό­σφαι­ρο”, δηλώ­νει η Οργά­νω­ση των Ανθρω­πί­νων Δικαιωμάτων.

Ταυ­τό­χρο­να κατη­γο­ρεί τη Διε­θνή Ποδο­σφαι­ρι­κή Ομο­σπον­δία, FIFA, ότι δεν ενδια­φέ­ρε­ται για την ισραη­λι­νή απα­γό­ρευ­ση παλαι­στι­νί­ων ποδο­σφαι­ρι­στών από τη Γάζα να συμ­με­τά­σχουν στην ανα­μέ­τρη­ση του παλαι­στι­νια­κού πρωταθλήματος.

 «Απειλή για την ασφάλεια»

Οι ισραη­λι­νές αρχές, από την πλευ­ρά τους, όπως ήταν φυσι­κό γιαυ­τούς, υπο­στη­ρί­ζουν ότι οι ποδο­σφαι­ρι­στές της Γάζας δεν μπο­ρούν να ταξι­δέ­ψουν στη Δυτι­κή Όχθη για λόγους «ασφα­λεί­ας».

Η δικαιο­λο­γία απορ­ρί­πτε­ται από την Διε­θνή Οργά­νω­ση που την θεω­ρεί πολι­τι­κή κάλυ­ψη για την συλ­λο­γι­κή τιμω­ρία που έχει επι­βάλ­λει το Ισρα­ήλ στη Λωρί­δα της Γάζας, και η οποία απο­σκο­πεί στην κατα­στο­λή των Παλαι­στι­νί­ων με κάθε δυνα­τό τρόπο.

Και ενώ απα­γο­ρεύ­ουν τους Παλαι­στί­νιους να παί­ζουν ποδό­σφαι­ρο, στο πρω­τά­θλη­μα του Ισρα­ήλ συμ­με­τέ­χουν 6 ομά­δες που έχουν έδρα στα κατε­χό­με­να εδά­φη από το Ισραήλ.

Έτσι ανα­γκά­στη­κε η εται­ρία Adidas να στα­μα­τή­σει να είναι σπόν­σο­ρας του Ισραη­λι­νού πρω­τα­θλή­μα­τος. «Πρέ­πει να ακο­λου­θή­σου­με το Διε­θνές δίκαιο», δηλώ­νει εκπρό­σω­πος της εταιρίας.

Δεν έχει μεί­νει τρό­πος εξό­ντω­σης και απο­κλει­σμού των Παλαι­στι­νί­ων που να μην έχει εφαρ­μό­σει το Ισρα­ήλ. Από τις δολο­φο­νί­ες, την αρπα­γή των εδα­φών, την εκδί­ω­ξη τους από την πατρί­δα τους, τις φυλα­κί­σεις μικρών παι­διών, τον πει­ρα­μα­τι­σμό ασθε­νών σε νέα φάρ­μα­κα από τις Ισραη­λι­νές εται­ρί­ες γενό­ση­μων μέχρι και την στέ­ρη­ση του δικαιώ­μα­τος στο νερό, στο ρεύ­μα, στην μετα­κί­νη­ση, στην άθληση.

Αυτό το ιδιό­τυ­πο απαρτ­χάιντ δεν φαί­νε­ται να συγκι­νεί την FIFA αλλά ούτε και τους ακρι­βο­πλη­ρω­μέ­νους άσους του ποδο­σφαί­ρου που γνω­ρί­ζουν τις απα­γο­ρεύ­σεις και τα βάσα­να που τρα­βά­νε οι συνά­δελ­φοί τους στην Παλαιστίνη.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο