Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Το Ισραήλ αποζημιώνει τους καταληψίες εποίκους της γης των Παλαιστινίων

Γρά­φει ο Πάνος Αλε­πλιώ­της //

Το Ανώ­τα­το Δικα­στή­ριο του Ισρα­ήλ απο­φά­σι­σε απρό­σμε­να, να κατε­δα­φι­στούν δεκα­πέ­ντε παρά­νο­μα χτι­σμέ­νες κατοι­κί­ες από Εβραί­ους εποί­κους στα κατε­χό­με­να εδά­φη της Παλαι­στί­νης μετα­δί­δει το teleSUR στις 13/06. Είναι μια από­φα­ση προ­σχη­μα­τι­κή, «θυσιά­ζει» κάποια σπί­τια Ισραη­λι­νών εποί­κων για να δικαιο­λο­γή­σει την τακτι­κή εποι­κι­σμού παλαι­στι­νια­κών εδα­φών. Γι’ αυτό και φρο­ντί­ζει να απο­ζη­μιώ­σει αδρά τους έποι­κους τα σπί­τι α των οποί­ων κατεδαφίζει.

israeli_occupied_palestine_demolition_-_reuters_jpg_1718483346

 

Στην προ­κει­μέ­νη περί­πτω­ση η από­φα­ση βασί­ζε­ται μόνο σε τεχνι­κές και πολε­ο­δο­μι­κές λεπτο­μέ­ρειες, χωρίς βέβαια να παίρ­νει υπό­ψιν ότι οι κατοι­κί­ες είναι τμή­μα του οικι­σμού Netiv Ha’avot που χτί­στη­κε χωρίς άδεια από τις ισραη­λι­νές υπη­ρε­σί­ες σε έδα­φος των Παλαι­στι­νί­ων, και θα έπρε να γκρε­μι­στούν όλες,

«Όλος ο οικι­σμός είναι παρά­νο­μος και πρέ­πει να κατε­δα­φι­στεί. Το Ισρα­ήλ προ­σπα­θεί να ξεγε­λά­σει την παγκό­σμια κοι­νή γνώ­μη, αφαι­ρώ­ντας μερι­κά σπί­τια εδώ και εκεί, ενώ συνε­χί­ζει την κατα­σκευή παρά­νο­μων οικι­σμών», δηλώ­νει ο Αμπού Youssef Wassel, της Οργά­νω­σης για την Απε­λευ­θέ­ρω­ση της Παλαι­στί­νης PLO.

Έτσι οι δυνά­μεις ασφα­λεί­ας του Ισρα­ήλ θα υπο­χρε­ω­θούν να κατε­δα­φί­σουν τις επό­με­νες ημέ­ρες τις δεκα­πέ­ντε κατοι­κί­ες, που βρί­σκο­νται στην κατε­χό­με­νη Δυτι­κή Όχθη. Έτσι, όπως κατα­γρά­φει το Reuters,  αξιω­μα­τι­κός ασφα­λεί­ας του Ισρα­ήλ παρη­γο­ρεί έναν από τους κατα­λη­ψί­ες, τον οποίο έλα­βε εντο­λή να εκδιώ­ξει. Εικό­να ενδει­κτι­κή (μαζί με την απο­ζη­μί­ω­ση) του προ­σχη­μα­τι­κού χαρα­κτή­ρα τέτοιων αποφάσεων.

Παράλ­λη­λα, εκα­το­ντά­δες δια­δη­λω­τές με ισραη­λι­νές σημαί­ες δια­δη­λώ­νουν υπέρ του παρά­νο­μου οικι­σμού στο Παλαι­στι­νια­κό έδα­φος και εμπο­δί­ζουν την κατε­δά­φι­ση των σπι­τιών που περι­λαμ­βά­νει η από­φα­ση. Ζητούν να χτι­στούν άλλες 350 κατοι­κί­ες σε ξένο (παλαι­στι­νια­κό) έδα­φος. Ήταν τόση η οργή και το μίσος των εποί­κων που κατέ­στρε­ψαν του­λά­χι­στον 200 ελαιό­δε­ντρα και αμπέ­λια των Παλαι­στι­νί­ων στην ευρύ­τε­ρη περιοχή.

WhatsApp-Image-2018-06-14-at-12_36_14-PM-e1528971520330-640x400

Κατέ­στρε­ψαν οι παρά­νο­μοι έποι­κοι αμπέ­λια και ελαιό­δε­ντρα των Παλαιστινίων

Μετά την από­φα­ση κατε­δά­φι­σης, αντα­πο­κρι­νό­με­νη η ισραη­λι­νή κυβέρ­νη­ση στις παρά­λο­γες και παρά­νο­μες απαι­τή­σεις των εποί­κων, ανα­κοί­νω­σε ότι θα απο­ζη­μιώ­σει τις οικο­γέ­νειες των οποί­ων τα σπί­τια θα κατε­δα­φι­στούν και θα τις μετα­στε­γά­σει σε γει­το­νι­κές περιο­χές που ενώ ανή­κουν στους Παλαι­στί­νιους, η κυριό­τη­τα τους δεν μπο­ρεί να απο­δει­χθεί νόμι­μα. 17,5 εκα­τομ­μύ­ρια δολά­ρια θα δοθούν για τις απο­ζη­μιώ­σεις και για την ανέ­γερ­ση κατοι­κιών και κατα­σκευή υπο­δο­μών στην περιο­χή. Τα υπό­λοι­πα σπί­τια του οικι­σμού που δεν κατε­δα­φί­ζο­νται, θα έχουν προ­στα­σία με νομι­κό καθε­στώς καθο­ρι­σμέ­νο και εγκε­κρι­μέ­νο από την ισραη­λι­νή κυβέρ­νη­ση, δήλω­σαν ισραη­λι­νοί αξιωματούχοι.

Οι ισραη­λι­νοί οικι­σμοί της Δυτι­κής όχθης κατα­σκευά­στη­καν στα εδά­φη που έχουν κατα­λη­φθεί στον πόλε­μο του 1967. Το Ισρα­ήλ συνε­χί­ζει να σκο­τώ­νει, να εκδιώ­κει, να φυλα­κί­ζει, να χτί­ζει τεί­χη και να υφαρ­πά­ζει τα εδά­φη της Παλαι­στί­νης χτί­ζο­ντας παρά­νο­μους οικι­σμούς, παρά την παγκό­σμια κατα­κραυ­γή και τις απο­φά­σεις του ΟΗΕ. Όταν δε κάποια φορά η επί­ση­μη δικαιο­σύ­νη λει­τουρ­γεί, τότε παρη­γο­ρεί, δίνει απο­ζη­μί­ω­ση στους κατα­πα­τη­τές προ­στα­τευό­με­νούς του και σχε­διά­ζει να χτί­σει ακό­μη περισ­σό­τε­ρες κατοι­κί­ες σε ξένο έδαφος.

________________________________________________________________________________________________

Πάνος Αλεπλιώτης Δημοτικός σύμβουλος Πυλαίας Θεσσαλονίκης 87/90 και 99/2002. Αντιδήμαρχος Πυλαίας από το 1987 έως και το 1990 και από το 1999 έως και το 2000. Εργάστηκε σαν γεωλόγος, περιβαλλοντολόγος και χωροτάκτης στην Ελλάδα και στην Σουηδία
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο