Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Το Ισραήλ “Πνίγει” την Γάζα και από την θάλασσα!

  Γρά­φει ο Πάνος Αλε­πλιώ­της //

Τα εγκλή­μα­τα του Ισρα­ήλ σε βάρος του λαού της Παλαι­στί­νης δεν έχουν τέλος. Ένα ακό­μη τεί­χος, αυτή την φορά από την θάλασ­σα είναι σχε­δόν έτοι­μο να απο­κλεί­σει τους Παλαι­στί­νιους της Γάζας και από την θάλασ­σα και να τους κατα­δι­κά­σει ακό­μη περισ­σό­τε­ρο στην στέ­ρη­ση, την πεί­να και στις αρρώ­στιες, ιδιαί­τε­ρα στα παι­διά. Ο ΟΗΕ βάζει τον θύτη και το θύμα στην ίδια θέση. Το ίδιο άλλω­στε κάνουν οι ΗΠΑ, η ΕΕ και η ελλη­νι­κή κυβέρνηση.

To Υπουρ­γείο Άμυ­νας του Ισρα­ήλ στις 5 Αυγού­στου κυκλο­φό­ρη­σε τις πρώ­τες εικό­νες από το τεχνη­τό θαλάσ­σιο φράγ­μα που κατα­σκευά­ζε­ται για τον περαι­τέ­ρω απο­κλει­σμό της πολιορ­κη­μέ­νης λωρί­δα της Γάζας. Το φράγ­μα βρί­σκε­ται στην παρα­λία του Zikim, περί­που τρία χιλιό­με­τρα από τα βόρεια σύνο­ρα της Γάζας. Το έργο είναι προ­γραμ­μα­τι­σμέ­νο να ολο­κλη­ρω­θεί μέχρι το τέλος του 2018 και θα κοστί­σει περί­που 25 εκα­τομ­μύ­ρια Σέκελ (6,7 εκα­τομ­μύ­ρια δολάρια).

Israel’s-underwater-barrier-blockading-Gazabarrier-5

Η κατα­σκευή αυτή είναι μια ακό­μη προ­σπά­θεια από το Ισρα­ήλ να εντεί­νει την πολιορ­κία της Λωρί­δας της Γάζας, που είναι σε εξέ­λι­ξη από το 2007. Το Ισρα­ήλ έχει κλεί­σει όλες τις οδι­κές και εμπο­ρι­κές δια­βά­σεις μέσα και έξω από την Λωρί­δα και έχει κατα­σκευά­σει «φρά­χτη ασφα­λεί­ας» κατά μήκος της πρά­σι­νης γραμ­μής (ανα­κω­χής του 1949) που θεω­ρεί­ται σαν σύνο­ρο. Μια απα­γο­ρευ­μέ­νη ζώνη περί­που 300 μέτρων έχει επι­βλη­θεί στην Γάζα από την Παλαι­στι­νια­κή πλευ­ρά του φρά­χτη που περιο­ρί­ζει ακό­μη περισ­σό­τε­ρο την πρό­σβα­ση πολ­λών οικο­γε­νειών και αγρο­τών στην γη τους.

Το Ισρα­ήλ έχει επί­σης επι­βά­λει Ναυ­τι­κό απο­κλει­σμό στη λωρί­δα της Γάζας, που περιο­ρί­ζει τους ψαρά­δες της Γάζας σε μια από­στα­ση τριών ναυ­τι­κών μιλί­ων, παρά τη συμ­φω­νία του Όσλο στις αρχές του 1990, που όρι­ζε ως επι­τρε­πό­με­νη περιο­χή αλιεί­ας τα 20 μίλια.

Την περα­σμέ­νη εβδο­μά­δα, δύο πλοία που ανή­κουν στον Στο­λί­σκο Ελευ­θε­ρί­ας επι­χεί­ρη­σαν να σπά­σουν τον Ναυ­τι­κό απο­κλει­σμό και να μετα­φέ­ρουν εφό­δια στους πολιορ­κη­μέ­νους, αλλά εμπο­δί­στη­καν από τις Ισραη­λι­νές ναυ­τι­κές δυνά­μεις σε διε­θνή ύδα­τα. Μέλη του πλη­ρώ­μα­τος του Al-Awda, του πρώ­του πλοί­ου που εμπο­δί­στη­κε, κατη­γο­ρεί τις ισραη­λι­νές δυνά­μεις για αδι­καιο­λό­γη­τη βία ενώ άλλες κυβερ­νή­σεις έχουν δηλώ­σει ότι οι ενέρ­γειες του Ισρα­ήλ παρα­βιά­ζουν το διε­θνές δίκαιο.

Israel’s-underwater-barrier-blockading-Gazabarrier-4

Ο αντί­κτυ­πος της πολιορ­κί­ας είναι σοβα­ρός. Βιο­μη­χα­νι­κοί και εμπο­ρι­κοί κλά­δοι της Γάζας έχουν κατα­στρα­φεί μετά την απα­γό­ρευ­ση από το Ισρα­ήλ των εισα­γω­γών καυ­σί­μων και φυσι­κού αερί­ου. Οι ελλεί­ψεις βασι­κών αγα­θών και η ανερ­γία μεγα­λώ­νει. Την περα­σμέ­νη εβδο­μά­δα, ανώ­τε­ροι αξιω­μα­τού­χοι του ΟΗΕ εξέ­φρα­σαν την ανη­συ­χία για την ανθρω­πι­στι­κή κατά­στα­ση που αντι­με­τω­πί­ζουν τα παι­διά της Γάζας και την συνε­χι­ζό­με­νη παρα­βί­α­ση των δικαιω­μά­των τους.

Το Ισρα­ήλ είναι το μονα­δι­κό κρά­τος από όλα τα κρά­τη μέλη του ΟΗΕ, που δεν έχει δηλώ­σει ποτέ επι­σή­μως πού ακρι­βώς βρί­σκο­νται τα σύνο­ρά του. Έτσι μπο­ρεί αυθαί­ρε­τα να αρπά­ζει την γη των Παλαι­στι­νί­ων και να την βαφτί­ζει δική του είτε για στρα­τιω­τι­κούς είτε για εποι­κι­στι­κούς σκοπούς.

Ο ανα­πλη­ρω­τής εκπρό­σω­πος του γενι­κού γραμ­μα­τέα του ΟΗΕ, Farhan Haq, κάλε­σε τους υπεύ­θυ­νους «από όλες τις πλευ­ρές να θέσουν τα δικαιώ­μα­τα των παι­διών μπρο­στά από κάθε άλλη προ­τε­ραιό­τη­τα και να λάβουν άμε­σα μέτρα για την ανα­κού­φι­σή τους», δεί­χνο­ντας για μιά ακό­μη φορά την αδυ­να­μία και την υπο­κρι­σία του Διε­θνούς οργα­νι­σμού να επι­βάλ­λει τα ανα­φαί­ρε­τα δίκαια του Παλαι­στι­νια­κού λαού και να στα­μα­τή­σει την εγκλη­μα­τι­κή αυθαι­ρε­σία του κρά­τους δολο­φό­νου, του Ισραήλ.

________________________________________________________________________________________________

Πάνος Αλεπλιώτης Δημοτικός σύμβουλος Πυλαίας Θεσσαλονίκης 87/90 και 99/2002. Αντιδήμαρχος Πυλαίας από το 1987 έως και το 1990 και από το 1999 έως και το 2000. Εργάστηκε σαν γεωλόγος, περιβαλλοντολόγος και χωροτάκτης στην Ελλάδα και στην Σουηδία
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο