Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Το Ισραήλ συνεχίζεται το αιματοκύλισμα του παλαιστινιακού λαού με την παρότρυνση των ΗΠΑ

Το κατο­χι­κό ισραη­λι­νό κρά­τος, με την παρό­τρυν­ση των ΗΠΑ και τις πλά­τες της ΕΕ, συνε­χί­ζει για πέμ­πτη ημέ­ρα το αιμα­το­κύ­λι­σμα των Παλαι­στι­νί­ων στη Λωρί­δα της Γάζας, με αλλε­πάλ­λη­λες δολο­φο­νι­κές αερο­πο­ρι­κές επι­δρο­μές, που έχουν προ­κα­λέ­σει δεκά­δες νεκρούς, ανά­με­σά τους πολ­λά παι­διά και γυναί­κες. Παράλ­λη­λα συνε­χί­ζει την άγρια κατα­στο­λή και τις δολο­φο­νί­ες σε βάρος των Παλαι­στι­νί­ων στην Ιερου­σα­λήμ και γενι­κό­τε­ρα τη Δυτι­κή Όχθη.

Χθες, οι συναρ­μό­διοι υπουρ­γοί της κυβέρ­νη­σης του Ισρα­ήλ ενέκρι­ναν σχέ­δια για την εντα­τι­κο­ποί­η­ση των στρα­τιω­τι­κών επι­χει­ρή­σε­ων ενα­ντί­ον στό­χων στη Λωρί­δα της Γάζας, σύμ­φω­να με ισραη­λι­νά ΜΜΕ. Σύμ­φω­να με ισραη­λι­νό τηλε­ο­πτι­κό σταθ­μό, ο στρα­τός θα βάλει στο στό­χα­στρο «σύμ­βο­λα της εξου­σί­ας της Χαμάς» στον παρα­θα­λάσ­σιο παλαι­στι­νια­κό θύλακα.

Σύμ­φω­να με την ίδια πηγή, έχει ήδη αναγ­γελ­θεί ότι θα βομ­βαρ­δι­στεί το υπουρ­γείο Οικο­νο­μι­κών της Χαμάς, στο κέντρο της πόλης της Γάζας, ώστε η ισλα­μι­στι­κή οργά­νω­ση που κυβερ­νά την περιο­χή να γίνει δυσκο­λό­τε­ρο να δια­τη­ρή­σει τον έλεγ­χο της οικο­νο­μι­κής κατάστασης.

Στους 70 οι νεκροί Παλαιστίνιοι

Στη Γάζα, 65 άνθρω­ποι σκο­τώ­θη­καν από ισραη­λι­νές επι­δρο­μές, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων 16 παι­διών και πολ­λών διοι­κη­τών της Χαμάς. Οι ισραη­λι­νές δυνά­μεις ισχυ­ρί­στη­καν ότι έχουν σκο­τώ­σει συνο­λι­κά δέκα αξιω­μα­τι­κούς της Χαμάς, αλλά και στε­λέ­χη της «Ισλα­μι­κής Τζι­χάντ», της δεύ­τε­ρης ένο­πλης ισλα­μι­στι­κής οργά­νω­σης στη Λωρί­δα της Γάζας, σε επι­δρο­μές από το βρά­δυ της Δευ­τέ­ρας. 335 Παλαι­στί­νιοι τραυ­μα­τί­στη­καν στις επι­δρο­μές, πολ­λοί από τους οποί­ους δια­σώ­θη­καν από ερεί­πια κτι­ρί­ων που είχαν τυλι­χθεί στις φλό­γες. Από την πλευ­ρά του Ισρα­ήλ, επτά άνθρω­ποι έχουν χάσει τη ζωή τους και περισ­σό­τε­ροι από 100 έχουν τραυματιστεί.

Παλαι­στί­νιος σκο­τώ­θη­κε στη διάρ­κεια αντι­πα­ρά­θε­σης με τον ισραη­λι­νό στρα­τό κοντά στην πόλη Νάμπλους, αυξά­νο­ντας σε τρεις τον αριθ­μό των νεκρών σε επει­σό­δια χθες Τετάρ­τη στην κατε­χό­με­νη Δυτι­κή Όχθη. Ο ισραη­λι­νός στρα­τός ανέ­φε­ρε χθες το βρά­δυ ότι άνδρες του άνοι­ξαν πυρ ενα­ντί­ον Παλαι­στί­νιου «επι­τι­θέ­με­νου» κοντά στη Νάμπλους και τον «εξου­δε­τέ­ρω­σαν», χωρίς να επι­βε­βαιώ­σει τον θάνα­τό του ή να υπει­σέλ­θει σε λεπτο­μέ­ρειες για το συγκε­κρι­μέ­νο αιμα­τη­ρό επει­σό­διο. Σύμ­φω­να με πηγές στη Νάμπλους, ο Παλαι­στί­νιος που έχα­σε τη ζωή του ονο­μα­ζό­ταν Μοχά­μεντ αλ Νάτζαρ και ήταν 35 ετών. Στην «επί­θε­ση» σημειώ­θη­καν ακό­μη δύο τραυ­μα­τι­σμοί, σύμ­φω­να με πηγές προ­σκεί­με­νες στον ισραη­λι­νό στρατό.

Νωρί­τε­ρα χθες, 16χρονος Παλαι­στί­νιος, ο Ρασίντ Αμπουά­ρα, σκο­τώ­θη­κε όταν χτυ­πή­θη­κε από σφαί­ρες στο κεφά­λι και στον θώρα­κα στο χωριό Ακά­μπα, βόρεια της Νάμπλους, σύμ­φω­να με το παλαι­στι­νια­κό υπουρ­γείο Υγεί­ας. Ο ισραη­λι­νός στρα­τός δεν έχει σχο­λιά­σει το γεγο­νός αυτό ως εδώ.

Ο Χου­σέιν αλ Τίτι, 26χρονος Παλαι­στί­νιος, σκο­τώ­θη­κε σε επει­σό­δια με τον ισραη­λι­νό στρα­τό στον καταυ­λι­σμό προ­σφύ­γων Αλ Φαουάρ, κοντά στη Χεβρώ­να, ανέ­φε­ρε ακό­μη το παλαι­στι­νια­κό υπουρ­γείο Υγείας.

Άλλοι δύο Παλαι­στί­νιοι είχαν δολο­φο­νη­θεί από ισραη­λι­νές δυνά­μεις τις προη­γού­με­νες ημέρες.

Απόλυτη στήριξη από τις ΗΠΑ

Την από­λυ­τη στή­ρι­ξη στο κατο­χι­κό ισραη­λι­νό κρά­τος για να συνε­χί­σει τα εγκλή­μα­τα, πρό­σφε­ρε ο αμε­ρι­κα­νός πρό­ε­δρος Τζο Μπάι­ντεν ο οποί­ος κατα­δί­κα­σε την εκτό­ξευ­ση εκα­το­ντά­δων ρου­κε­τών στην οποία προ­χω­ρούν παλαι­στι­νια­κές ένο­πλες οργα­νώ­σεις από τη Λωρί­δα της Γάζας ενα­ντί­ον της επι­κρά­τειας του Ισρα­ήλ ως απά­ντη­ση στο σφυ­ρο­κό­πη­μα της Γάζας από μαχη­τι­κά αερο­σκά­φη και επι­θε­τι­κά ελικόπτερα.

Ο κ. Μπάι­ντεν στη διάρ­κεια τηλε­φω­νι­κής συν­διά­λε­ξής του με τον ισραη­λι­νό πρω­θυ­πουρ­γό Μπε­νια­μίν Νετα­νιά­χου χθες Τετάρ­τη, «κατα­δί­κα­σε τις επι­θέ­σεις της Χαμάς και άλλων τρο­μο­κρα­τι­κών οργα­νώ­σε­ων με ρου­κέ­τες» ενα­ντί­ον «της Ιερου­σα­λήμ και του Τελ Αβίβ» μετα­ξύ άλλων, σύμ­φω­να με την ανα­κοί­νω­ση. Μετέ­φε­ρε την «απα­ρα­σά­λευ­τη υπο­στή­ρι­ξή του στην ασφά­λεια του Ισρα­ήλ και στο νόμι­μο δικαί­ω­μα του Ισρα­ήλ να υπε­ρα­σπι­στεί τον εαυ­τό του και τον λαό του, με προ­στα­σία των αμά­χων».

Ακό­μη, η αμε­ρι­κα­νι­κή προ­ε­δρία ανέ­φε­ρε πως ο αρχη­γός του κρά­τους παρό­τρυ­νε τον συνο­μι­λη­τή του να ανα­ζη­τή­σει κάποιον «δρό­μο προς την απο­κα­τά­στα­ση βιώ­σι­μης ηρε­μί­ας» και τον ενη­μέ­ρω­σε για τις επα­φές της κυβέρ­νη­σής του με κυβερ­νή­σεις στην περι­φέ­ρεια και παλαι­στί­νιους αξιωματούχους.

Μιλώ­ντας σε δημο­σιο­γρά­φους, ο κ. Μπάι­ντεν είπε πως «η προσ­δο­κία και η ελπί­δα» του είναι πως η στρα­τιω­τι­κή κλι­μά­κω­ση «θα τελειώ­σει σύντο­μα», επι­μέ­νο­ντας «όμως το Ισρα­ήλ έχει δικαί­ω­μα να υπε­ρα­σπι­στεί τον εαυ­τό του».

Ο αμε­ρι­κα­νός πρό­ε­δρος δεν εξή­γη­σε σε τι οφεί­λε­ται η αισιο­δο­ξία του.

Στην άλλη πλευ­ρά, οι υπη­ρε­σί­ες του κ. Νετα­νιά­χου εξέ­δω­σαν ανα­κοί­νω­ση Τύπου στην οποία σημειώ­νε­ται πως ο ισραη­λι­νός πρω­θυ­πουρ­γός τόνι­σε στον αμε­ρι­κα­νό πρό­ε­δρο ότι οι ένο­πλες δυνά­μεις της χώρας του θα «συνε­χί­σουν να πλήτ­τουν» θέσεις της Χαμάς και άλλων «τρο­μο­κρα­τι­κών οργα­νώ­σε­ων που δρουν στη Λωρί­δα της Γάζας».

Παράλ­λη­λα, ο αμε­ρι­κα­νός υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών Άντο­νι Μπλίν­κεν γνωστο­ποί­η­σε το βρά­δυ της Τετάρ­της (τις πρώ­τες πρω­ι­νές ώρες σήμε­ρα ώρα Ελλά­δας) ότι συνο­μί­λη­σε τηλε­φω­νι­κά με τον πρό­ε­δρο της Παλαι­στι­νια­κής Αρχής Μαχ­μούντ Αμπάς και ζήτη­σε να τερ­μα­τι­στούν οι εκτο­ξεύ­σεις ρου­κε­τών από τη Λωρί­δα της Γάζας ενα­ντί­ον του Ισραήλ.

Επρό­κει­το για την πρώ­τη επα­φή υψη­λού επι­πέ­δου ανά­με­σα στην κυβέρ­νη­ση του Δημο­κρα­τι­κού προ­έ­δρου Τζο Μπάι­ντεν και τους Παλαιστίνιους.

Αθωώνει το κράτος-δολοφόνο και η ΕΕ

Στην «πεπα­τη­μέ­νη» της εξί­σω­σης θύτη και θύμα­τος κινεί­ται και η ΕΕ, δίνο­ντας και αυτή με τον τρό­πο της «αέρα στα πανιά» της ισραη­λι­νής επιθετικότητας.

Ο ύπα­τος εκπρό­σω­πος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπο­ρέλ, κάλε­σε σε ανά­σχε­ση των συγκρού­σε­ων σε Ισρα­ήλ και Γάζα, εκφρά­ζο­ντας την απο­γο­ή­τευ­ση της ΕΕ «από τον μεγά­λο αριθ­μό θανά­των και τραυ­μα­τι­σμών των αμά­χων, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων των παι­διών». Χαρα­κτή­ρι­σε «απα­ρά­δε­κτη» τη δίχως δια­κρί­σεις εκτό­ξευ­ση πυραύ­λων από τη Χαμάς και άλλες ομά­δες προς Ισραη­λι­νούς πολί­τες, προ­σθέ­το­ντας ότι «αν και ανα­γνω­ρί­ζε­ται η νόμι­μη ανά­γκη του Ισρα­ήλ να προ­στα­τεύ­σει τον άμα­χο πλη­θυ­σμό του, αυτή η απά­ντη­ση πρέ­πει να είναι ανα­λο­γι­κή και με μέγι­στο περιο­ρι­σμό στη χρή­ση βίας».

Σημειώ­νε­ται ότι ερώ­τη­ση προς τον Μπο­ρέλ για το θέμα κατέ­θε­σε η Ευρω­κοι­νο­βου­λευ­τι­κή Ομά­δα του ΚΚΕ, με την οποία καταγ­γέλ­λει τη δολο­φο­νι­κή επί­θε­ση του ισραη­λι­νού κρά­τους στην Ιερου­σα­λήμ και στη Λωρί­δα της Γάζας σε βάρος του παλαι­στι­νια­κού λαού, σημειώ­νο­ντας ιδιαί­τε­ρα τις μεγά­λες ευθύ­νες τόσο των ΗΠΑ όσο και της ΕΕ.

Ακο­λου­θή­στε το Ατέ­χνως στο Google News, στο Facebook και στο Twitter

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο