Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Το κάπνισμα καταστρέφει τα μάτια

Εκα­τομ­μύ­ρια άνθρω­ποι στο Ηνω­μέ­νο Βασί­λειο εκθέ­τουν σε κίν­δυ­νο τα μάτια τους συνε­χί­ζο­ντας το κάπνι­σμα, προει­δο­ποιούν ειδι­κοί, τους οποί­ους επι­κα­λεί­ται το BBC.

Παρά την ξεκά­θα­ρη σύν­δε­ση μετα­ξύ των δύο, μόνο ένας στους πέντε ανθρώ­πους γνω­ρί­ζει ότι το κάπνι­σμα μπο­ρεί να οδη­γή­σει σε τύφλω­ση, δια­πι­στώ­νει μια δημο­σκό­πη­ση της Ένω­σης Οπτομετρών.

Οι καπνι­στές έχουν δύο φορές περισ­σό­τε­ρες πιθα­νό­τη­τες να χάσουν την όρα­σή τους σε σχέ­ση με τους μη καπνι­στές, δια­πι­στώ­νει η βρε­τα­νι­κή φιλαν­θρω­πι­κή οργά­νω­ση Βασι­λι­κό Εθνι­κό Ινστι­τού­το Τυφλών (RNIB).

Κι αυτό για­τί ο καπνός από το τσι­γά­ρο μπο­ρεί τόσο να προ­κα­λέ­σει όσο και να επι­δει­νώ­σει έναν αριθ­μό παθή­σε­ων των ματιών.

Ο καπνός του τσι­γά­ρου περιέ­χει τοξι­κές χημι­κές ουσί­ες που μπο­ρεί να ερε­θί­σουν και να βλά­ψουν τα μάτια.

Για παρά­δειγ­μα, τα βαρέα μέταλ­λα, όπως ο μόλυ­βδος και ο χαλ­κός, μπο­ρούν να συγκε­ντρω­θούν στον φυσι­κό φακό του ματιού (που βρί­σκε­ται πίσω από την ίρι­δα και μέσα από τον οποί­ον περ­νά­ει το φως για να φτά­σει στη συνέ­χεια στον αμφι­βλη­στροει­δή χιτώ­να στην οπί­σθια επι­φά­νεια του ματιού) και να οδη­γή­σουν στη δημιουρ­γία καταρ­ρά­κτη, δηλα­δή τη θόλω­ση που προ­κα­λεί­ται στον φυσι­κό φακό του ματιού.

Το κάπνι­σμα μπο­ρεί εξάλ­λου να επι­δει­νώ­σει προ­βλή­μα­τα όρα­σης που συν­δέ­ε­ο­νται με την ύπαρ­ξη δια­βή­τη επει­δή κατα­στρέ­φει τα αιμο­φό­ρα αγγεία στον αμφι­βλη­στροει­δή χιτώ­να (στην οπί­σθια επι­φά­νεια του ματιού).

Οι καπνι­στές είναι περί­που τρεις φορές πιθα­νό­τε­ρο να ανα­πτύ­ξουν εκφύ­λι­ση της ωχράς κηλίδας–μια εκφυ­λι­στι­κή και προ­ο­δευ­τι­κή οφθαλ­μι­κή νόσο, που προ­σβάλ­λει το κέντρο του οπτι­κού μας πεδί­ου, την ωχρά κηλίδα.

Επι­πλέ­ον οι καπνι­στές είναι 16 φορές πιθα­νό­τε­ρο σε σχέ­ση με τους μη καπνι­στές να εμφα­νί­σουν ξαφ­νι­κή απώ­λεια όρα­σης, που προ­κα­λεί­ται από οπτι­κή νευ­ρο­πά­θεια, δηλα­δή δια­τα­ρα­χή της αιμά­τω­σης των οπτι­κών νεύρων.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο