Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Το καθισιό μπροστά από την τηλεόραση είναι πιο ανθυγιεινό από ό,τι το καθισιό στο γραφείο

Καθι­σιό από καθι­σιό δια­φέ­ρει, όσον αφο­ρά τις επι­πτώ­σεις στην υγεία. Μια νέα αμε­ρι­κα­νι­κή επι­στη­μο­νι­κή έρευ­να δεί­χνει ότι το να κάθε­ται κανείς με τις ώρες μπρο­στά από την τηλε­ό­ρα­ση, αυξά­νει περισ­σό­τε­ρο τον καρ­διαγ­γεια­κό κίν­δυ­νο και την πιθα­νό­τη­τα πρό­ω­ρου θανά­του, από ό,τι αν κάθε­ται τις ίδιες ώρες στο γρα­φείο του.

Οι ερευ­νη­τές, με επι­κε­φα­λής τον επί­κου­ρο καθη­γη­τή συμπε­ρι­φο­ρι­κής ιατρι­κής Κιθ Ντί­αζ του Ιατρι­κού Κέντρου του Πανε­πι­στη­μί­ου Κολού­μπια της Νέας Υόρ­κης, που έκα­ναν τη σχε­τι­κή δημο­σί­ευ­ση στο αμε­ρι­κα­νι­κό ιατρι­κό περιο­δι­κό «Journal of American Heart Association», μελέ­τη­σαν σχε­δόν 3.600 ανθρώ­πους για οκτώ­μι­σι χρόνια.

Δια­πι­στώ­θη­κε ότι όσοι συμ­με­τέ­χο­ντες έβλε­παν πάνω από τέσ­σε­ρις ώρες τηλε­ό­ρα­ση τη μέρα, είχαν κατά μέσο όρο 50% μεγα­λύ­τε­ρο κίν­δυ­νο για καρ­διαγ­γεια­κό επει­σό­διο και πρό­ω­ρο θάνα­το, σε σχέ­ση με όσους παρα­κο­λου­θού­σαν τηλε­ό­ρα­ση έως δύο ώρες τη μέρα. Από την άλλη, όσοι κάθο­νταν πολ­λές ώρες στο γρα­φείο τους, είχαν περί­που τον ίδιο καρ­διαγ­γεια­κό κίν­δυ­νο με όσους κάθο­νταν λίγες ώρες.

Η μελέ­τη βρή­κε επί­σης ότι η σωμα­τι­κή άσκη­ση μέτριας έως μεγά­λης έντα­σης μπο­ρεί να αντι­σταθ­μί­σει σε σημα­ντι­κό βαθ­μό τις επι­βλα­βείς επι­πτώ­σεις της πολύ­ω­ρης παρα­κο­λού­θη­σης τηλε­ό­ρα­σης. Δεν βρέ­θη­κε ιδιαί­τε­ρα αυξη­μέ­νος καρ­διαγ­γεια­κός κίν­δυ­νος για όσους έβλε­παν πάνω από τέσ­σε­ρις ώρες τηλε­ό­ρα­ση, αλλά παράλ­λη­λα ασκού­νταν για του­λά­χι­στον 150 λεπτά την εβδομάδα.

Αρκε­τές μελέ­τες μέχρι σήμε­ρα έχουν κατα­λή­ξει στο συμπέ­ρα­σμα ότι η καθι­στι­κή ζωή ‑ιδί­ως όταν δεν δια­κό­πτε­ται από δια­λείμ­μα­τα ορθο­στα­σί­ας- αυξά­νει τον κίν­δυ­νο για έμφραγ­μα, εγκε­φα­λι­κό και πρό­ω­ρο θάνα­το. Η παρα­κο­λού­θη­ση τηλε­ό­ρα­σης τα βρά­δια συχνά συν­δυά­ζε­ται με φαγη­τό και αυτό επι­βα­ρύ­νει την υγεία.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο