Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Το κινητό τηλέφωνο μπορεί να προβλέψει τον κίνδυνο θανάτου κάποιου μέσα στην επόμενη πενταετία

Τα δεδο­μέ­να που έχουν συλ­λέ­ξει οι αισθη­τή­ρες κίνη­σης του κινη­τού τηλε­φώ­νου από μόλις έξι λεπτά περ­πα­τή­μα­τος κάποιου, μπο­ρεί να είναι αρκε­τά για να προ­βλε­φθεί η πιθα­νό­τη­τα θανά­του του μέσα στα επό­με­να πέντε χρό­νια, σύμ­φω­να με Αμε­ρι­κα­νούς ερευνητές.

Μια μελέ­τη, με επι­κε­φα­λής τον Μπρους Σατζ του Πανε­πι­στη­μί­ου του Ιλι­νόις, που δημο­σιεύ­τη­κε στο περιο­δι­κό για θέμα­τα ψηφια­κής υγεί­ας “PloS Digital Health”, σύμ­φω­να με το “New Scientist”, βρή­κε ότι η ακρί­βεια της ανω­τέ­ρω μεθό­δου είναι περί­που ανά­λο­γη με εκεί­νη άλλων παρα­δο­σια­κό­τε­ρων μεθό­δων πρόβλεψης.

Προη­γού­με­νες έρευ­νες είχαν εκτι­μή­σει τον κίν­δυ­νο πρό­ω­ρου θανά­του με βάση το συνο­λι­κό επί­πε­δο σωμα­τι­κής δρα­στη­ριό­τη­τας, κάνο­ντας χρή­ση αισθη­τή­ρων σε άλλες συσκευ­ές όπως τα “βρα­χιο­λά­κια” και τα “έξυ­πνα” ρολό­για. Όλοι σχε­δόν οι άνθρω­ποι έχουν πια “έξυ­πνα” κινη­τά τηλέ­φω­να (smartphones) με παρό­μοιους αισθη­τή­ρες κίνη­σης, όμως δεν έχουν μαζί τους συνε­χώς το τηλέ­φω­νο τους, οπό­τε δεν μπο­ρεί να κατα­γρα­φεί αξιό­πι­στα ο συνο­λι­κός βαθ­μός σωμα­τι­κής δρα­στη­ριό­τη­τας τους.

Για να βρουν έναν εναλ­λα­κτι­κό δεί­κτη πρό­γνω­σης κιν­δύ­νου, οι ερευ­νη­τές ανέ­λυ­σαν στοι­χεία για την υγεία 100.655 ατό­μων, οι οποί­οι είχαν φορέ­σει επί μία εβδο­μά­δα στον καρ­πό τους ηλε­κτρο­νι­κό βρα­χιο­λά­κι με αισθη­τή­ρα κίνη­σης. Στη διάρ­κεια της επό­με­νης πεντα­ε­τί­ας το 2% περί­που των συμ­με­τε­χό­ντων είχε πεθά­νει από διά­φο­ρες αιτίες.

Η ανά­λυ­ση μέσω τεχνη­τής νοη­μο­σύ­νης — με τη βοή­θεια αλγό­ριθ­μου που έκα­νε εκτί­μη­ση του κιν­δύ­νου πρό­ω­ρου θανά­του με βάση μόνο την επι­τά­χυν­ση στη διάρ­κεια μιας βόλ­τας έξι λεπτών — έδει­ξε ότι όταν υπάρ­χουν ασθέ­νειες όπως της καρ­διάς και των πνευ­μό­νων, οι άνθρω­ποι επι­βρα­δύ­νουν συχνά τον βημα­τι­σμό τους και μετά τον επι­τα­χύ­νουν ξανά σε μικρές δόσεις. Το νέο μοντέ­λο μπο­ρεί να προ­βλέ­ψει με βάση την ανά­λυ­ση της επι­τά­χυν­σης και επι­βρά­δυν­σης τον μελ­λο­ντι­κό κίν­δυ­νο θανά­του, έχο­ντας ακρί­βεια ανά­λο­γη άλλων πιο παρα­δο­σια­κών δει­κτών (π.χ. μέσω ερω­τη­μα­το­λο­γί­ων υγεί­ας ή της συνο­λι­κής ημε­ρή­σιας δραστηριότητας).

Μολο­νό­τι η νέα έρευ­να χρη­σι­μο­ποί­η­σε αισθη­τή­ρες κίνη­σης φορε­μέ­νους στον καρ­πό του χεριού, σύμ­φω­να με τον Σατζ, τα smartphones μπο­ρούν να μετρή­σουν επί­σης την επι­τά­χυν­ση στη διάρ­κεια μιας σύντο­μης βόλ­τας, κάτι που επι­τρέ­πει μια ανά­λο­γη πρό­γνω­ση κιν­δύ­νου. Οι ερευ­νη­τές προ­τεί­νουν μάλι­στα ότι είναι δυνα­τό να χρη­σι­μο­ποι­η­θούν τα δεδο­μέ­να από τα κινη­τά τηλέ­φω­να σε επί­πε­δο ολό­κλη­ρου του πλη­θυ­σμού μιας χώρας, για να εκτι­μη­θεί η κατά­στα­ση της υγεί­ας των κατοίκων.

 

Κώστας Καρυω­τά­κης ΑΠΑΝΤΑ μια άλλη ανάγνωση

 

 

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο