Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Το ΚΚΕ αποχαιρετά με θλίψη τον Κώστα Σαραντίδη (Βαν Λαπ)

Σε ανα­κοί­νω­σή της η ΚΕ του ΚΚΕ για το θάνα­το του Κώστα Σαρα­ντί­δη (Βαν Λαπ) σημειώνει:

«To KKE με μεγά­λη θλί­ψη απο­χαι­ρε­τά τον Κώστα Σαρα­ντί­δη (Nguyễn Văn Lập), έναν σεμνό Έλλη­να κομ­μου­νι­στή, υπο­δειγ­μα­τι­κό διε­θνι­στή που πολέ­μη­σε στο πλευ­ρό των Βιε­τμίνχ την περί­ο­δο της γαλ­λι­κής αποι­κιο­κρα­τί­ας στο Βιετ­νάμ και ανα­δεί­χθη­κε σε ήρωα του απε­λευ­θε­ρω­τι­κού αγώ­να του λαού του Βιετ­νάμ, ο οποί­ος έφυ­γε από τη ζωή στις 24 Ιού­νη 2021.

Ο Κώστας Σαρα­ντί­δης γεν­νή­θη­κε το 1927 στη Θεσ­σα­λο­νί­κη από γονείς πρό­σφυ­γες της Μικράς Ασί­ας. Γόνος φτω­χής πολύ­τε­κνης οικο­γέ­νειας μπή­κε από μικρός στη βιο­πά­λη. Προς το τέλος του Β’ Παγκο­σμί­ου Πολέ­μου τον συνέ­λα­βαν και τον έστει­λαν σε στρα­τό­πε­δο εργα­σί­ας, όμως στο μετα­ξύ συν­θη­κο­λό­γη­σε η Γερ­μα­νία. Το 1945 τον στρα­το­λο­γούν οι Γάλ­λοι στη Λεγε­ώ­να των Ξένων, υπο­τί­θε­ται για να πολε­μή­σουν τους Ιάπω­νες στην Άπω Ανατολή.

Φτά­νο­ντας το Φλε­βά­ρη του 1946 στην τότε Ινδο­κί­να, συνει­δη­το­ποιεί το ρόλο του Γαλ­λι­κού ιμπε­ρια­λι­σμού και λίγο αργό­τε­ρα στις 4 Ιού­νη αυτο­μο­λεί και προ­σχω­ρεί στους Βιε­τμίνχ. Το 1949 γίνε­ται μέλος του Κομ­μου­νι­στι­κού Κόμ­μα­τος Βιετ­νάμ. Πολε­μά­ει στο πλευ­ρό του βιετ­να­μέ­ζι­κου λαού έως τη συντρι­βή των Γάλ­λων και την ανε­ξαρ­τη­σία του Βιετ­νάμ. Στη συνέ­χεια απο­στρα­τεύ­ε­ται με το βαθ­μό του λοχα­γού και ζει στο Βιετ­νάμ έως το 1965, οπό­τε και επι­στρέ­φει στην Ελλάδα.

Με την επι­στρο­φή του στην Ελλά­δα εργά­στη­κε στην ΠΕΣΙΝΕ, όπου και συνέ­βαλ­λε στη δημιουρ­γία της πρώ­της οργά­νω­σης του ΚΚΕ στο γαλ­λι­κό μονο­πώ­λιο. Έγρα­ψε βιβλία και ανέ­πτυ­ξε πολύ σημα­ντι­κή δρα­στη­ριό­τη­τα για τη συγκέ­ντρω­ση πόρων για τα χιλιά­δες θύμα­τα της διο­ξί­νης του “Πορ­το­κα­λί Παρά­γο­ντα”, με τον οποίο οι ΗΠΑ δηλη­τη­ρί­α­σαν το Βιετνάμ.

Το 2010 του απο­δό­θη­κε τιμη­τι­κά η βιετ­να­μέ­ζι­κη υπη­κο­ό­τη­τα και το 2013 ονο­μά­ζε­ται Ήρω­ας των Λαϊ­κών Ενό­πλων Δυνάμεων.

Απο­τέ­λε­σε ζωντα­νό σύν­δε­σμο των ηρω­ι­κών παρα­δό­σε­ων και των λαϊ­κών κινη­μά­των της χώρας μας και του Βιετ­νάμ. Η ζωή του απο­τε­λεί παρά­δειγ­μα και παρα­κα­τα­θή­κη για τους νέους αγωνιστές.

Η ΚΕ του ΚΚΕ εκφρά­ζει τα βαθιά της συλ­λυ­πη­τή­ρια στα παι­διά και τα εγγό­νια του, στα αδέρ­φια του, στους συνα­γω­νι­στές του και το λαό του Βιετνάμ.

Η κηδεία του και η πολι­τι­κή τελε­τή θα γίνει στο Άρμα Θηβών, την Τρί­τη 29 Ιού­νη 2021 στις 8.00 π.μ. και στη συνέ­χεια θα ακο­λου­θή­σει απο­τέ­φρω­ση της σωρού του».

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο