Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Το ΚΚΕ αποχαιρετά τον Νότη Μαυρουδή

«Με θλί­ψη και συγκί­νη­ση απο­χαι­ρε­τού­με τον σπου­δαίο μου­σι­κο­συν­θέ­τη και κιθα­ρί­στα Νότη Μαυ­ρου­δή, που βρή­κε τρα­γι­κό θάνα­το το βρά­δυ της Τρί­της», ανα­φέ­ρει το ΚΚΕ σε ανα­κοί­νω­σή του.

«Ο Νότης Μαυ­ρου­δής ανή­κε στους πρω­το­πό­ρους του “Νέου Κύμα­τος”. Με δημιουρ­γι­κά κρι­τι­κή στά­ση απέ­να­ντι σε κάθε είδους “τυπο­ποί­η­ση” και στη­ρί­ζο­ντας όλη τη δημιουρ­γία του στην κλασ­σι­κή κιθά­ρα, χάρα­ξε τον δικό του ξεχω­ρι­στό δρό­μο στη μουσική.

Οι μελω­δί­ες του εκφρά­ζουν τον λυρι­σμό και τις ανα­ζη­τή­σεις της γενιάς του σε μια επο­χή ανα­τά­σε­ων και ηττών, αλλά με την ελπί­δα για ένα πιο φωτει­νό κόσμο να μην χάνε­ται ποτέ.

Μαθη­τής του μεγά­λου Δημή­τρη Φάμπα, σφρά­γι­σε την εξέ­λι­ξη της ελλη­νι­κής μου­σι­κής ως βιρ­τουό­ζος και δάσκα­λος της κλασ­σι­κής κιθά­ρας, με διε­θνή παρου­σία, αλλά και ως συν­θέ­της μέσα από την εξαι­ρε­τι­κή μελο­ποί­η­ση σπου­δαί­ων ποι­η­τών και τη συνερ­γα­σία του με μεγά­λους ερμηνευτές.

Ο Νότης Μαυ­ρου­δής, παι­δί εργα­τι­κής οικο­γέ­νειας, έμει­νε τα δύο πρώ­τα χρό­νια της ζωής του στις Φυλα­κές Αβέ­ρωφ, καθώς η μητέ­ρα του ήταν πολι­τι­κή κρατούμενη.

Ανα­πό­σπα­στη πλευ­ρά της καλ­λι­τε­χνι­κής δημιουρ­γί­ας του Νότη Μαυ­ρου­δή υπήρ­ξε η ειλι­κρι­νής ανη­συ­χία του για το μέλ­λον της πνευ­μα­τι­κής δημιουρ­γί­ας, του πολι­τι­σμού και ιδιαί­τε­ρα των παι­διών, της νέας γενιάς. Το υψη­λής καλ­λι­τε­χνι­κής αξί­ας μου­σι­κό έργο του είναι η δική του απά­ντη­ση-παρα­κα­τα­θή­κη στα μεγά­λα ερω­τή­μα­τα κάθε ανθρώ­που που ανη­συ­χεί και προ­βλη­μα­τί­ζε­ται», επι­ση­μαί­νει η ανα­κοί­νω­ση του κόμματος.

Το ΚΚΕ εκφρά­ζει τα θερ­μά του συλ­λυ­πη­τή­ρια στην οικο­γέ­νεια και τους οικεί­ους του.

Ο Μαρξ και η αισθη­τι­κή, του Μιχα­ήλ Λίφσιτς

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο