Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Το ΚΚΕ για τα Μεταλλεία Κασσάνδρας: Να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος

Τη νέα κλι­μά­κω­ση της επί­θε­σης της διοί­κη­σης της εται­ρεί­ας «Ελλη­νι­κός Χρυ­σός» σε βάρος των εργα­ζο­μέ­νων καταγ­γέλ­λει λίγους μήνες μετά τις κυβερ­νη­τι­κές εξαγ­γε­λί­ες για «πολ­λές και καλές θέσεις εργα­σί­ας» η Κομ­μα­τι­κή Οργά­νω­ση Κεντρι­κής Μακε­δο­νί­ας του ΚΚΕ, με αφορ­μή τα σχέ­δια της εται­ρεί­ας για ανα­διάρ­θρω­ση, που συν­δέ­ε­ται με τη συρ­ρί­κνω­ση των δρα­στη­ριο­τή­των της και το κλεί­σι­μο των Μεταλ­λεί­ων «Μαύ­ρες Πέτρες», όπου το τελευ­ταίο διά­στη­μα, κινη­το­ποιού­νται οι εργαζόμενοι.

Το ΚΚΕ επι­ση­μαί­νει ότι οι εξε­λί­ξεις αυτές, εκθέ­τουν ανε­πα­νόρ­θω­τα τους πολύ­χρω­μους «θια­σώ­τες» του καπι­τα­λι­στι­κού μονό­δρο­μου, απο­δει­κνύ­ουν για άλλη μια φορά ότι μονα­δι­κό κρι­τή­ριο για τις καπι­τα­λι­στι­κές επεν­δύ­σεις, απο­τε­λεί το κυνή­γι του μέγι­στου ποσο­στού κέρ­δους για τους μετό­χους — επεν­δυ­τές και καλεί τους εργα­ζό­με­νους, συνο­λι­κά τον λαό της περιο­χής, σε αγω­νι­στι­κή συμπό­ρευ­ση για να χτί­σου­με έναν δια­φο­ρε­τι­κό «Οδι­κό Χάρ­τη» που θα φέρει στο προ­σκή­νιο τις δικές μας εργα­τι­κές και λαϊ­κές ανάγκες.

Η ανακοίνωση

«Η νέα κλι­μά­κω­ση στις επι­θε­τι­κές επι­διώ­ξεις της διοί­κη­σης της εται­ρεί­ας “Ελλη­νι­κός Χρυ­σός” εκθέ­τουν ανε­πα­νόρ­θω­τα τους πολύ­χρω­μους “θια­σιώ­τες” του καπι­τα­λι­στι­κού μονό­δρο­μου. Λίγους μόλις μήνες μετά τις κυβερ­νη­τι­κές εξαγ­γε­λί­ες για “πολ­λές και καλές θέσεις εργα­σί­ας”, για τα προσ­δο­κώ­με­να “οφέ­λη της τοπι­κής κοι­νω­νί­ας”, οι εργα­ζό­με­νοι μεταλ­λω­ρύ­χοι έρχο­νται αντι­μέ­τω­ποι με νέα επί­θε­ση που προ­μη­νύ­ει απο­λύ­σεις και χτύ­πη­μα στα κατα­κτη­μέ­να δικαιώ­μα­τά τους.

Οι εξε­λί­ξεις αυτές απο­δει­κνύ­ουν για άλλη μια φορά ότι μονα­δι­κό κρι­τή­ριο για τις καπι­τα­λι­στι­κές επεν­δύ­σεις απο­τε­λεί το κυνή­γι του μέγι­στου ποσο­στού κέρ­δους για τους μετό­χους — επεν­δυ­τές. Η επί­θε­ση απο­τε­λεί συνέ­χεια της πρό­σφα­τα ψηφι­σμέ­νης σύμ­βα­σης με το ελλη­νι­κό δημό­σιο, που συνε­χί­ζει το έγκλη­μα της παρά­δο­σης ενός κρί­σι­μου και μη ανα­νε­ώ­σι­μου ορυ­κτού πόρου στους επι­χει­ρη­μα­τι­κούς ομίλους.

Ο μετα­σχη­μα­τι­σμός των Μεταλ­λεί­ων Κασ­σάν­δρας σε “απο­τε­λε­σμα­τι­κή, υγιή και κερ­δο­φό­ρο επι­χεί­ρη­ση” περ­νά­ει μέσα από την ολό­πλευ­ρη έντα­ση της εκμε­τάλ­λευ­σης και το χτύ­πη­μα της συλ­λο­γι­κής οργά­νω­σης και δρά­σης των εργα­ζο­μέ­νων. Η γενί­κευ­ση των εργο­λα­βι­κών εργα­ζό­με­νων με τσα­κι­σμέ­να ακό­μα και θεμε­λιώ­δη εργα­τι­κά δικαιώ­μα­τα, οι “εκπτώ­σεις” σε μέτρα υγιει­νής και ασφά­λειας, το πρό­σφα­το “πέταγ­μα” στην ανερ­γία πάνω από 50 εργα­ζο­μέ­νων σε δύο εργο­λα­βι­κές εται­ρεί­ες, η από­λυ­ση του Τζα­νε­τή Νίκου, προ­έ­δρου του Συν­δι­κά­του Μεταλ­λεί­ων — Λατο­μεί­ων Β. Ελλά­δος και μέλους του ΔΣ της Ομο­σπον­δί­ας Μεταλ­λω­ρύ­χων Ελλά­δας, αξιο­ποιώ­ντας το αντερ­γα­τι­κό τερα­τούρ­γη­μα του Χατζη­δά­κη, ήταν μόνο το “λίπα­σμα” για τη νέα επίθεση.

Η ενα­πό­θε­ση της προ­στα­σί­ας των θέσε­ων εργα­σί­ας στην “καλή θέλη­ση” της εται­ρεί­ας και στον “κοι­νω­νι­κό διά­λο­γο”, πρέ­πει να σημά­νει συνα­γερ­μό στους εργα­ζό­με­νους. Είναι πολ­λά τα αντί­στοι­χα παρα­δείγ­μα­τα σε όλη τη χώρα και τις επι­πτώ­σεις που έφε­ραν στην έντα­ση της πίε­σης για περιο­ρι­σμό των εργα­τι­κών δικαιω­μά­των, στην αύξη­ση της ανεργίας.

Τα στοι­χεία και οι αρνη­τι­κοί ισο­λο­γι­σμοί της εται­ρεί­ας είναι στά­χτη στα μάτια των εργα­ζο­μέ­νων και του λαού της περιο­χής, αφού πρό­κει­ται για επέν­δυ­ση με μεγά­λο χρο­νι­κό βάθος και τερά­στια εξα­σφα­λι­σμέ­νη κερ­δο­φο­ρία, που βασί­ζε­ται στην τερά­στια αξία του χρυ­σού και συνο­λι­κά των ορυ­κτών πόρων. Οι βάσεις της νόμι­μης κλο­πής και των κερ­δών μπαί­νουν όλη αυτήν την περί­ο­δο μέσα από τις προ­κλη­τι­κές νομο­θε­τι­κές παρεμ­βά­σεις όλων των κυβερ­νή­σε­ων, τις επεν­δύ­σεις σε υπο­δο­μές και προ­σω­πι­κό, τις νέες έρευ­νες για την από­σπα­ση του συνό­λου του πολύ­τι­μου ορυ­κτού πλού­του της Β/Α Χαλ­κι­δι­κής. Άλλω­στε, η υπο­κρι­σία φανε­ρώ­νε­ται και από τα στοι­χεία της μητρι­κής “Eldorado Gold”, η οποία μόνο για το τελευ­ταίο έτος κατα­γρά­φει αύξη­ση στον τζί­ρο της κατά 10%.

Το ΚΚΕ καλεί σε αγωνιστική συμπόρευση με «οδικό χάρτη» τις λαϊκές ανάγκες

Το ΚΚΕ καλεί τους εργα­ζό­με­νους, συνο­λι­κά τον λαό της περιο­χής, σε αγω­νι­στι­κή συμπό­ρευ­ση για να χτί­σου­με έναν δια­φο­ρε­τι­κό «Οδι­κό Χάρ­τη» που θα φέρει στο προ­σκή­νιο τις δικές μας εργα­τι­κές και λαϊ­κές ανά­γκες. Να μη συμ­βι­βα­στού­με στη λογι­κή του μικρό­τε­ρου κακού”, που τελι­κά οδη­γεί σε μεγα­λύ­τε­ρες απώ­λειες. Μέσα από τα εργα­τι­κά σωμα­τεία, τους μαζι­κούς φορείς του κινή­μα­τος, να οργα­νώ­σου­με την πάλη μας για:

  • Να μην απο­λυ­θεί κανέ­νας εργα­ζό­με­νος, να μη χαθεί καμία θέση εργασίας.
  • Αυξή­σεις στους μισθούς, μέτρα υγιει­νής και ασφά­λειας, κατο­χυ­ρω­μέ­να εργα­τι­κά δικαιώ­μα­τα μέσα από εργο­τα­ξια­κή Συλ­λο­γι­κή Σύμ­βα­ση Εργα­σί­ας, με υπο­χρε­ω­τι­κή εφαρ­μο­γή από όλες τις εται­ρεί­ες. Κατάρ­γη­ση των εργολαβιών.
  • Αυστη­ρό και συνε­χή έλεγ­χο όλων των περι­βαλ­λο­ντι­κών επι­πτώ­σε­ων, με απο­κλει­στι­κή ευθύ­νη του κρά­τους. Άμε­ση υλο­ποί­η­ση αντι­πλημ­μυ­ρι­κών τεχνι­κών έργων στην Ολυ­μπιά­δα και την ευρύ­τε­ρη περιο­χή, στη­ριγ­μέ­νων σε ολο­κλη­ρω­μέ­νες μελέτες.
  • Να στα­μα­τή­σει η ποι­νι­κο­ποί­η­ση της συν­δι­κα­λι­στι­κής δρά­σης, οι διώ­ξεις πρω­το­πό­ρων εργατών.

Μέσα από αυτόν τον κοι­νό βημα­τι­σμό, μπο­ρού­με να ανοί­ξου­με τον δρό­μο της πραγ­μα­τι­κής φιλο­λαϊ­κής ανά­πτυ­ξης, κόντρα στα μονο­πώ­λια και τον καπι­τα­λι­σμό. Για την αξιο­ποί­η­ση των ορυ­κτών πόρων της χώρας και του χρυ­σού προς όφε­λος του λαού, με εξα­σφα­λι­σμέ­να σύγ­χρο­να δικαιώ­μα­τα για τους εργα­ζό­με­νους του κλά­δου και ταυ­τό­χρο­νη προ­στα­σία του περιβάλλοντος.

Η ιστο­ρία έχει απο­δεί­ξει ότι μόνο ο λαός μπο­ρεί να σώσει τον λαό, όταν βαδί­σει απο­φα­σι­στι­κά στον δρό­μο της ανα­τρο­πής, για να πάρει ο ίδιος στα χέρια του το τιμό­νι της εξουσίας».

che guevara 008

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο