Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Το ΚΚΕ για την κατάρρευση οροφής σε σχολείο: «Αλήθεια, πώς θα αξιολογήσει τώρα αυτό το σχολείο η κυρία Κεραμέως;»

«Το τρα­γι­κό γεγο­νός που συνέ­βη στο 4ο Δημο­τι­κό Σχο­λείο Πυλαί­ας, όπου κατέρ­ρευ­σε η στέ­γη σε αίθου­σα διδα­σκα­λί­ας, δεί­χνει πραγ­μα­τι­κά τη γύμνια πρώ­τα από όλα της κυβέρ­νη­σης και φυσι­κά και της δημο­τι­κής αρχής για τη λει­τουρ­γία των σχο­λεί­ων. Έχουν εγκλη­μα­τι­κές ευθύ­νες, αφού ήταν θέμα τύχης που δεν είχα­με τραυ­μα­τι­σμούς ή χει­ρό­τε­ρες εξε­λί­ξεις», ανα­φέ­ρει σε ανα­κοί­νω­σή της η Κομ­μα­τι­κή Οργά­νω­ση Κεντρι­κής Μακε­δο­νί­ας του ΚΚΕ.

«Το συγκε­κρι­μέ­νο παρά­δειγ­μα έρχε­ται μετά από μια σει­ρά άλλων αντί­στοι­χων γεγο­νό­των στην περιο­χή. Πέρυ­σι έπε­σε ο ανε­μι­στή­ρας σε σχο­λι­κή τάξη σχο­λεί­ου της Θεσ­σα­λο­νί­κης, πρό­περ­σι είχα­με τα ποντί­κια στις αίθου­σες του Ειδι­κού Σχο­λεί­ου στην Πυλαία, πριν λίγο και­ρό πλημ­μύ­ρι­σαν σχο­λεία, αλλού είναι διπλά­σιοι μαθη­τές από αυτούς που αντέ­χει το κτί­ριο, όπως χαρα­κτη­ρι­στι­κά συμ­βαί­νει στο 2ο Γυμνά­σιο της Πυλαί­ας, όπου γονείς και μαθη­τές πραγ­μα­το­ποιούν κινη­το­ποι­ή­σεις», τονί­ζει χαρα­κτη­ρι­στι­κά και συμπλη­ρώ­νει ότι «αυτή λοι­πόν είναι η ιεράρ­χη­ση της κυβέρ­νη­σης για τα σχο­λεία. Αυτό είναι το “σύγ­χρο­νο και αυτό­νο­μο” σχο­λείο που θέλει να φτιάξει».

Επι­ση­μαί­νει ότι είναι ενδει­κτι­κό πως μόνο στο Δήμο Πυλαί­ας — Χορ­τιά­τη και στον διπλα­νό Δήμο Θέρ­μης λεί­πουν «πάνω από 20 σχο­λι­κά κτί­ρια, ενώ τα χρή­μα­τα που δίνο­νται για τις συντη­ρή­σεις δεν καλύ­πτουν ούτε τα στοι­χειώ­δη. Αυτή την ευθύ­νη, μαζί με άλλες, θέλει να διώ­ξει η κυβέρ­νη­ση από πάνω της φορ­τώ­νο­ντάς την στους γονείς που θα πρέ­πει να βάζουν το χέρι στην τσέ­πη ή να ανα­ζη­τούν χορη­γούς. Αλή­θεια, πώς θα αξιο­λο­γή­σει τώρα αυτό το σχο­λείο η κυρία Κεραμέως;».

Γι’ αυτό καλεί «τους γονείς, τους εκπαι­δευ­τι­κούς, τους μαθη­τές, συνο­λι­κά τον λαό της περιο­χής να διεκ­δι­κή­σει σύγ­χρο­να δημό­σια σχο­λεία που να αντα­πο­κρί­νο­νται στις ανά­γκες του 2021, να γίνει άμε­σα η μελέ­τη στα­τι­κό­τη­τας των κτι­ρί­ων και ο προ­σει­σμι­κός έλεγ­χος και ειδι­κό­τε­ρα στην περιο­χή της Πυλαί­ας με μεγά­λη αύξη­ση του πλη­θυ­σμού είναι επεί­γον να χτι­στούν νέα σχολεία».

«Το ΚΚΕ θα πρω­το­στα­τή­σει σε αυτό τον αγώ­να με όλες του τις δυνά­μεις», ξεκαθαρίζει.

Παρέμβαση του ΚΚΕ στη Βουλή

Ερώ­τη­ση προς τους υπουρ­γούς Παι­δεί­ας και Θρη­σκευ­μά­των και Εσω­τε­ρι­κών σχε­τι­κά με την κατάρ­ρευ­ση ορο­φής στο 4ο Δημο­τι­κό Σχο­λείο Πυλαί­ας του Δήμου Πυλαί­ας — Χορ­τιά­τη στην ΠΕ Θεσ­σα­λο­νί­κης κατέ­θε­σε στη Βου­λή το ΚΚΕ.

Ανα­λυ­τι­κά το κεί­με­νο της Ερώ­τη­σης που υπο­γρά­φουν οι βου­λευ­τές του Κόμ­μα­τος Γιάν­νης Δελής και Λεω­νί­δας Στολτίδης:

«Η κατάρ­ρευ­ση ψευ­δο­ρο­φής της ΣΤ’ 2 τάξης του 4ου Δημο­τι­κού Σχο­λεί­ου Πυλαί­ας στην ΠΕ Θεσ­σα­λο­νί­κης ανα­δει­κνύ­ει για ακό­μα μια φορά τις επι­κίν­δυ­νες συν­θή­κες μέσα στις οποί­ες καλού­νται να κάνουν μάθη­μα οι μαθη­τές και οι εκπαι­δευ­τι­κοί εν έτει 2021.

Χάρη στην εγρή­γορ­ση της δασκά­λας, που παρα­τή­ρη­σε μια περί­ερ­γη ρωγ­μή στην ορο­φή και έβγα­λε αμέ­σως τα παι­διά στο προ­αύ­λιο του σχο­λεί­ου, οι 19 μαθη­τές της τάξης γλί­τω­σαν από την ολο­κλη­ρω­τι­κή κατάρ­ρευ­ση, στα επό­με­να λεπτά, της ψευ­δο­ρο­φής πάνω στα θρανία.

Σοβα­ρά ερω­τη­μα­τι­κά δημιουρ­γού­νται στο κατά πόσο οι εργα­σί­ες ανα­καί­νι­σης και ενερ­γεια­κής ανα­βάθ­μι­σης, που πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­καν από τους ιδιο­κτή­τες του μισθω­μέ­νου κτι­ρί­ου, είχαν ελεγ­χθεί, μετά την απο­πε­ρά­τω­σή τους, από τις αρμό­διες Τεχνι­κές Υπη­ρε­σί­ες του Δήμου Πυλαί­ας — Χορ­τιά­τη, ώστε να δια­σφα­λι­στεί η ασφα­λής λει­τουρ­γία του κτι­ρί­ου ως σχο­λι­κή στέγη.

Ενώ εύλο­γη είναι και η ανη­συ­χία εκπαι­δευ­τι­κών, μαθη­τών και γονιών τους για το τι θα μπο­ρού­σε να είχε συμ­βεί σε περί­πτω­ση κάποιου σεισμού.

Για τα παρα­πά­νω ευθύ­νε­ται η πολι­τι­κή της υπο­χρη­μα­το­δό­τη­σης και υπο­βάθ­μι­σης της Δημό­σιας Παι­δεί­ας, που δια­χρο­νι­κά ακο­λου­θούν όλες οι κυβερ­νή­σεις και συνε­χί­ζει η σημε­ρι­νή κυβέρ­νη­ση της ΝΔ. Ευθύ­νες όμως έχει και η δημο­τι­κή αρχή, που δεν διεκ­δι­κεί τους ανα­γκαί­ους πόρους από τον κρα­τι­κό προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό για την κάλυ­ψη των ανα­γκών της μαθη­τι­κής κοι­νό­τη­τας του δήμου σε σύγ­χρο­να και ασφα­λή σχο­λι­κά κτίρια.

Ερω­τώ­νται οι κ. Υπουρ­γοί ποια άμε­σα μέτρα θα λάβει η κυβέρ­νη­ση για:

Τον πλή­ρη έλεγ­χο του προ­α­να­φε­ρό­με­νου μισθω­μέ­νου κτι­ρί­ου ώστε να απο­δο­θεί πλέ­ον ασφα­λές στους μαθη­τές και τους εκπαι­δευ­τι­κούς του 4ο Δημο­τι­κό Σχο­λείο Πυλαί­ας του Δήμου Πυλαί­ας — Χορτιάτη».

Λαϊ­κή Συσπεί­ρω­ση Πυλαί­ας-Χορ­τιά­τη: «Να απο­δο­θούν άμε­σα όλες οι ευθύ­νες για την πτώ­ση της ορο­φής στο 4ο Δημο­τι­κό Σχολείο»

che guevara 008

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο