Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Το ΚΚΕ για τη σύμβαση έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην Κρήτη

«Η νέα εκχώ­ρη­ση υδρο­γο­ναν­θρά­κων απ’ το ΣΥΡΙΖΑ στην Exxon Mobil — Total — ΕΛΠΕ, το μόνο που θα κατα­φέ­ρει είναι να αυξή­σει τα κέρ­δη της αμε­ρι­κα­νο-γαλ­λο-ελλη­νι­κής κοι­νο­πρα­ξί­ας, λόγω και των προ­κλη­τι­κών όρων εκχώ­ρη­σης, ενώ αντί­θε­τα για το λαό απο­τε­λεί κλο­πή ενός πολύ­τι­μου ενερ­γεια­κού πόρου, που θα χαθεί δια παντός» ανα­φέ­ρει σχό­λιο του ΚΚΕ για τη σύμ­βα­ση έρευ­νας και εκμε­τάλ­λευ­σης υδρο­γο­ναν­θρά­κων στην Κρήτη.

«Την ίδια στιγ­μή θα φέρει βαθύ­τε­ρη εμπλο­κή στα σχέ­δια του ΝΑΤΟ και στο κου­βά­ρι των αντι­θέ­σε­ων στην περιο­χή και τερά­στιους κιν­δύ­νους για το φυσι­κό περι­βάλ­λον και την τοπι­κή οικο­νο­μία της Κρή­της σε περί­πτω­ση ενός ατυ­χή­μα­τος» κατα­λή­γει το ΚΚΕ στο σχό­λιό του.

Βήμα ενεργότερης εμπλοκής της Ελλάδας σε επικίνδυνους σχεδιασμούς οι υπογραφές με «ExxonMobil» και «Total»

Με την κυβέρ­νη­ση του ΣΥΡΙΖΑ να εμφα­νί­ζει ως παρά­γο­ντα δια­σφά­λι­σης των κυριαρ­χι­κών δικαιω­μά­των τους ενερ­γεια­κούς κολοσ­σούς που έχουν πνί­ξει στο αίμα ολό­κλη­ρες περιο­χές και τα υπό­λοι­πα αστι­κά κόμ­μα­τα να στη­ρί­ζουν αυτή την επι­κίν­δυ­νη στρα­τη­γι­κή, μπή­καν σήμε­ρα οι υπο­γρα­φές για την παρα­χώ­ρη­ση του δικαιώ­μα­τος έρευ­νας και εκμε­τάλ­λευ­σης υδρο­γο­ναν­θρά­κων σε δύο θαλάσ­σιες περιο­χές δυτι­κά και νοτιο­δυ­τι­κά της Κρήτης.

Οι περιο­χές αυτές παρα­χω­ρού­νται για οκτώ χρό­νια στην κοι­νο­πρα­ξία που απο­τε­λεί­ται από την γαλ­λι­κή «Total» την αμε­ρι­κα­νι­κή «ExxonMobil» και τα ΕΛΠΕ.

Στην εκδή­λω­ση παρα­βρέ­θη­κε ο πρω­θυ­πουρ­γός Αλ. Τσί­πρας ο οποί­ος μίλη­σε για επέν­δυ­ση «εθνι­κής σημα­σί­ας» που «σημα­το­δο­τεί την αξιο­ποί­η­ση της δικής μας ΑΟΖ», καθώς πλέ­ον η Ελλά­δα εκτός από ενερ­γεια­κός κόμ­βος μετα­τρέ­πε­ται σε χώρα «που θα έχει τη δυνα­τό­τη­τα να παρά­γει Ενέρ­γεια». Δια­βε­βαί­ω­σε δε ότι αυτή η εξέ­λι­ξη είναι απο­κο­ρύ­φω­μα ενός μακρο­χρό­νιου σχε­δια­σμού που «δίνει άλλο βάρος στον ήδη αυξη­μέ­νο γεω­πο­λι­τι­κό ρόλο της πατρί­δας μας» και «άλλη ανα­πτυ­ξια­κή και οικο­νο­μι­κή προοπτική».

Ο Αλ. Τσί­πρας καυ­χή­θη­κε ότι η δια­δι­κα­σία από την προ­κή­ρυ­ξη του διε­θνούς δια­γω­νι­σμού μέχρι και την ορι­στι­κή υπο­γρα­φή ολο­κλη­ρώ­θη­κε σε χρό­νο «ρεκόρ» (περί­που 20 μήνες), ενώ περη­φα­νεύ­τη­κε και για τα «ρεκόρ» προ­σέλ­κυ­σης επεν­δύ­σε­ων που σημεί­ω­σε η σημε­ρι­νή κυβέρ­νη­ση. Επί­σης, καλ­λιέρ­γη­σε αυτα­πά­τες ότι η έρευ­να και η εκμε­τάλ­λευ­ση των υδρο­γο­ναν­θρά­κων από τις πολυ­ε­θνι­κές μπο­ρεί να γίνει με προ­στα­σία του περι­βάλ­λο­ντος, για­τί τάχα η Ελλά­δα έχει υιο­θε­τή­σει την αυστη­ρό­τε­ρη περι­βαλ­λο­ντι­κή νομο­θε­σία διε­θνώς, ενσω­μα­τώ­νο­ντας όλους τους ευρω­παϊ­κούς κανό­νες, που όμως είναι κομ­μέ­νοι και ραμ­μέ­νοι στα μέτρα των ομίλων.

Δεν παρέ­λει­ψε να ανα­φερ­θεί στα διά­φο­ρα τρι­με­ρή σχή­μα­τα με άλλα κρά­τη, ιδιαί­τε­ρα με το Ισρα­ήλ και την Κύπρο, πανη­γυ­ρί­ζο­ντας πως το «μεγα­λε­πή­βο­λο» ενερ­γεια­κό πρό­τζεκτ του αγω­γού «East Med» «θα αλλά­ξει τη γεω­πο­λι­τι­κή σημα­σία της περιο­χής» και «θα ενι­σχύ­σει τη στρα­τη­γι­κή για τη δια­φο­ρο­ποί­η­ση των πηγών Ενέρ­γειας». Ανα­φε­ρό­με­νος εμμέ­σως στην τουρ­κι­κή προ­κλη­τι­κό­τη­τα, δήλω­σε πως η Ελλά­δα είναι δύνα­μη δια­λό­γου και ειρή­νης, αλλά ανά πάσα στιγ­μή είναι έτοι­μη να υπε­ρα­σπι­στεί τα κυριαρ­χι­κά της δικαιώματα.

«Η Ελλά­δα, όπως και η Κύπρος, προ­χω­ρά­με με καλά σχε­δια­σμέ­να και συντο­νι­σμέ­να βήμα­τα στην αξιο­ποί­η­ση των ενερ­γεια­κών μας πόρων, δεν κάνου­με κινή­σεις εντυ­πω­σια­σμού για να εξυ­πη­ρε­τή­σου­με επι­κοι­νω­νια­κούς σκο­πούς, αλλά για να δώσου­με στους λαούς μας, στις γενιές του μέλ­λο­ντος προ­ο­πτι­κή, οικο­νο­μι­κή ευη­με­ρία και ασφά­λεια», είπε. Βέβαια, το παρά­δειγ­μα άλλων χωρών όπου το πετρέ­λαιο αντί για ευλο­γία μετα­τρά­πη­κε σε κατά­ρα για ολό­κλη­ρους λαούς, μάλ­λον το αντί­θε­το δείχνει.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο