Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Το ΚΚΕ για τις ανακοινώσεις Μητσοτάκη: Κατώτερος μισθός 825€ και Συλλογικές Συμβάσεις με αυξήσεις μεγαλύτερες του πληθωρισμού

Είναι η ώρα των εργα­ζο­μέ­νων για να δυνα­μώ­σουν τον αγώ­να τους για την υπο­γρα­φή Εθνι­κής Γενι­κής Συλ­λο­γι­κής Σύμ­βα­σης με κατώ­τε­ρο μισθό τα 825 ευρώ, την υπο­γρα­φή Κλα­δι­κών και Επι­χει­ρη­σια­κών Συμ­βά­σε­ων με αυξή­σεις μεγα­λύ­τε­ρες του πλη­θω­ρι­σμού, τονί­ζει το Γρα­φείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σε ανα­κοί­νω­ση για τις δηλώ­σεις του Κυριά­κου Μητσο­τά­κη για τον κατώ­τε­ρο μισθό.

Η ανα­κοί­νω­ση:

«Τελι­κά η πολυ­δια­φη­μι­ζό­με­νη ‑από την κυβέρ­νη­ση- αύξη­ση του κατώ­τα­του μισθού έχει εξα­νε­μι­στεί πριν καν δοθεί, εξαι­τί­ας της εκτί­να­ξης της ακρί­βειας, δια­μορ­φώ­νο­ντας τον ονο­μα­στι­κό κατώ­τα­το μισθό σε επί­πε­δο πιο χαμη­λό από αυτό που ήταν 13 χρό­νια πριν! Κι όλα αυτά τη στιγ­μή που έχει μεσο­λα­βή­σει ένας “οδο­στρω­τή­ρας” αντι­λαϊ­κών μέτρων που τσά­κι­σαν μισθούς και εισόδημα.

Μάλι­στα αυτή η εργα­σια­κή ζού­γκλα έχει οδη­γή­σει χιλιά­δες εργα­ζό­με­νους, με ελα­στι­κή και μερι­κή απα­σχό­λη­ση, να μην παίρ­νουν ούτε καν τον κατώ­τα­το μισθό. Είναι χαρα­κτη­ρι­στι­κό επί­σης ότι η αύξη­ση είναι περί­που στο 7%, όταν την ίδια ώρα ο επί­ση­μος πλη­θω­ρι­σμός “τρέ­χει” με ποσο­στό πάνω από 8%.

Στα παρα­πά­νω προ­στί­θε­ται και το γεγο­νός ότι για μια ακό­μη φορά εφαρ­μό­ζε­ται αυτός ο άθλιος μηχα­νι­σμός, που συν­δια­μόρ­φω­σαν οι κυβερ­νή­σεις ΝΔ — ΣΥΡΙΖΑ — ΠΑΣΟΚ, σύμ­φω­να με τον οποίο ο κατώ­τα­τος μισθός καθο­ρί­ζε­ται με από­φα­ση της κυβέρ­νη­σης και καθ’ υπό­δει­ξιν των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομίλων.

Ο καθο­ρι­σμός του κατώ­τα­του μισθού ως βάση για ουσια­στι­κές αυξή­σεις πρέ­πει να είναι υπό­θε­ση των ίδιων των εργα­ζο­μέ­νων και όχι της εκά­στο­τε κυβέρ­νη­σης με βάση τις λεγό­με­νες αντο­χές της οικο­νο­μί­ας, που είναι τελι­κά οι ανά­γκες και τα κέρ­δη του κεφα­λαί­ου. Τώρα είναι όντως “η ώρα των εργα­ζο­μέ­νων”, όχι όμως για να συμ­βι­βα­στούν με τη φτώ­χεια και την εκμε­τάλ­λευ­ση, αλλά για να δυνα­μώ­σουν τον αγώ­να τους για την υπο­γρα­φή Εθνι­κής Γενι­κής Συλ­λο­γι­κής Σύμβασης:

Με κατώ­τε­ρο μισθό τα 825 ευρώ, την υπο­γρα­φή Κλα­δι­κών και Επι­χει­ρη­σια­κών Συμ­βά­σε­ων με αυξή­σεις μεγα­λύ­τε­ρες του πληθωρισμού.

Για την κατάρ­γη­ση των αντερ­γα­τι­κών νόμων, την κατάρ­γη­ση των απλή­ρω­των υπερωριών.

Την επα­να­φο­ρά της αρχής της ευνοϊ­κό­τε­ρης σύμ­βα­σης, των τριε­τιών, της υπο­χρε­ω­τι­κής κυρια­κά­τι­κης αργίας».

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο